Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy
24. února 2014
Receptů na mrkvovou bábovku jsem dostala několik a byly vcelku velmi podobné. Drobně se lišily například v přidání mléka, jogurtu, zakysané smetany, kefíru nebo kombinací dvou z těchto ingrediencí. Také koření se někde vynechávalo a někde bylo pestré. Cukru bylo někde více, či méně, někde i kombinace s agáve sirupem. Já jsem tedy udělala fúzi a výsledný recept předávám dále. Ale myslím, že je Vám určitě jasné, že pokud zrovna nemáte jogurt, můžete použít třeba kysané mléko. Pokud rádi pracujete se zdravějšími alternativními sladidly, zde se nabízí nějaké z nich. Ale liší se sladivostí, tak množství je třeba přizpůsobit. Agáve sirup je středně sladivý. Pokud se nechcete vydat tímto směrem, nebo vám zrovna ten váš oblíbený sirup došel, použijte cukr tradiční, bábovka se i tak povede.
Také se nabízí přidání i celých kusů ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako hrozinky, brusinky, góji.. Tedy i tak se může bábovka dosladit a dochutit.
Výsledná bábovka je opravdu lahodná, zdravá a velmi vláčná. Určitě bych ji zařadila mezi recepty označené slovy: perfektní, opakovat brzy a neztratit recept! Je vláčná a vydrží dlouho. Pokud ji pečete pro slavnostnější příležitost, připravte si na servírování i krémový sýr rozmíchaný se sladidlem a vanilkou. (Sýr jako lučina, philadelphia, žervé.) Pak už jde téměř o mrkvový dort jen v trochu jiném, netradičním podání.
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.
Ingredience
-
300 g strouhané mrkev
-
100 g mletých vlašské ořechů
-
300 g celozrnné pšeničné mouky
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička sody
-
2 vejce
-
300 g jogurtu
-
220g sirupu z agáve (nebo rýžový, datlový, javorový, …)
-
4 lžíce olivového oleje
-
hrst hrozinek ideálně přes noc namočených v rumu
-
(2 lžíce chia semínek)
-
lžička zázvoru
-
lžička skořice
-
(muškátový oříšek, badyán, nové koření)
-
kůra z jednoho bio citrónu