Pracna jako oříšek
9. prosince 2013
Jak jsem se pustila do pečení zdravých pracen… Vlastně nevím, jestli se ještě dají pracnami nazývat. Jsou totiž docela zásadně jiné. Ale jejich zrod začal právě u nich.
Ve většině rodin, se pracny servírují pouze pocukrované a i tyto jsou samotné moc dobré. Takže plnění můžete klidně vynechat. Jsou o něco více křupavé, než tradiční pracny, hlavně ta bezlepková verze. Ale já mám ráda krémové náplně u cukroví, takže uvádím i tuto variantu. Plněné mají samozřejmě kratší trvanlivost a je třeba je skladovat v chladu.
Velkou motivací, byla nová forma od Nordic Ware. Nemohla jsem se dočkat, až ji vyzkouším. Mám slabost na všechny podobné radosti (blbosti) do kuchyně.) Jinak samozřejmě můžete použít jakékoli jiné formičky. Tyto jsou na cukroví relativně velké, ale přes to je miluju. Navíc se nemusejí vymazávat.
A teď zpátky k receptu. Cukr muscovado používám ve více receptech. Má více melasy, je tedy o něco zdravější a má své aroma.
Dále jsem vyzkoušela verzi bezlepkovou, kdy používám 50% bezlepkové směsi Marc&Spencer a 50% mouky celozrnné pohankové.
A také jsem kakao nahradila karobem. Pokud půjdete cestou pravého kakaa, nešlápnete vedle a jeho velmi kvalitní verzi, jsem už také zařadila do sortimentu obchodu. Karobový prášek prodávají v obchodech se zdravou výživou spolu s mnoha dalšími výrobky z tohoto jinak také nazývaného svatojánského chleba. Je k nerozeznání od čistého kakaa, ale má pár výhod, které stojí za to, abyste ho někdy vyzkoušeli. V první řadě neobsahuje kofein a alergenní látky, nevyvolává zvýšený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Má vysoký obsah minerálů (vápník, hořčík, železo, fosfor, nikl), vitamínů ( A, B, D), aminokyselin a vlákniny. Má příznivý vliv na trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je méně tučný, ale přirozeně lehce sladký. Má zklidňující schopnosti ne jen na naší psychiku, ale i trávicí trakt, proto se doporučuje například alergikům na lepek. Řekla bych tedy ideální náhražka kakaa pro malé děti.
Ingredience
-
NA PRACNY (2-3 plechy):
-
130 g třtinového cukru muscovado
-
150 g opražených mletých vlašských ořechů
-
200 g másla
-
350 g celozrnné špaldové/pšeničné mouky (vyzkoušené jsou také 1:1 bezlepková mouka M&S a pohanková celozrnná)
-
1-2 lžičky mleté skořice
-
1/2 lžičky mletého hřebíčku
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
30 g kakaa nebo karobu
-
1/2 lžičky soli
-
3 lžíce tmavého rumu
-
NA NÁPLŇ:
-
130 g mletých ořechů
-
100 g třtinového moučkového cukru
-
250 g másla
-
2 lžíce tmavého rumu
-
vanilkový cukr na pocukrování