Ranní houstičky
6. srpna 2013
Tyto malé houstičky mi téměř vyrazily dech. Moc jsem od nich nečekala. Byl to totiž jeden z mých spontánních pokusů vyplývajících z nutkavé potřeby něco upéct, ale žádná váha na dohled a pozdní téměř noční čas na hodinkách … Tak jsem vzala kelímek na dětské příkrmy, který si s sebou vozím a na základě mých pozitivních zkušeností s chlebem bez hnětení (ani kvásek nebyl na dohled) jsem v míse zamíchala pár prostých ingrediencí od oka.
Chléb bez hnětení, je chléb založený na principu nahrazení zdlouhavého hnětení dlouhým kynutím, takže prakticky Vám zabere jen chvilku a pak dlouho odpočívá. Těsto vyžaduje minimum sušeného droždí a je velmi řídké, právě díky tomu se uvolní dostatek lepku a vše funguje jak má. Peče se v nahřáté litinové nebo keramické nádobě s poklicí, která vytvoří mikroklima a zajistí příjemnou akurátní kůrku bez vlažení trouby… Tyto houstičky můžete péct na plechu nebo ve formě na muffiny. Charakteristické jsou velkými oky, vláčností a tenoučkou křupavou kůrkou.
Takže už jen dodám, že si takto můžete večer připravit třemi tahy vařečky jednoduché těsto a ráno už jen doplnit o oříšky a třeba i sušené ovoce, pár desítek minut v troubě a tradááá! Jsou skvělé na sladko i na slano.
Ingredience
-
Na 6 houstiček:
-
250 g /470 ml chlebové mouky
-
220 g /220 ml vody nebo mléka
-
1/8 lžičky sušeného droždí
-
lžička třtinového cukru
-
lžička soli
-
větší špetka mletého koriandru
-
hrst jemných ovesných vloček
-
hrst semínek se sušeným ovocem (použila jsem pistácie, slunečnicová semínka a hrozinky)
-
trošku semínek či oříšků na posypání
-
mouku na pomoučení