instagram @kitchenettehome

Ranní houstičky

Ranní houstičky

Tyto malé houstičky mi téměř vyrazily dech. Moc jsem od nich nečekala. Byl to totiž jeden z mých spontánních pokusů vyplývajících z nutkavé potřeby něco upéct, ale žádná váha na dohled a pozdní téměř noční čas na hodinkách … Tak jsem vzala kelímek na dětské příkrmy, který si s sebou vozím a na základě mých pozitivních zkušeností s chlebem bez hnětení (ani kvásek nebyl na dohled) jsem v míse zamíchala pár prostých ingrediencí od oka. Chléb bez hnětení, je chléb založený na principu nahrazení zdlouhavého hnětení dlouhým kynutím, takže prakticky Vám zabere jen chvilku a pak dlouho odpočívá. Těsto vyžaduje minimum sušeného droždí a je velmi řídké, právě díky tomu se uvolní dostatek lepku a vše funguje jak má. Peče se v nahřáté litinové nebo keramické nádobě s poklicí, která vytvoří mikroklima a zajistí příjemnou akurátní kůrku bez vlažení trouby… Tyto houstičky můžete péct na plechu nebo ve formě na muffiny. Charakteristické jsou velkými oky, vláčností a tenoučkou křupavou kůrkou.
Takže už jen dodám, že si takto můžete večer připravit třemi tahy vařečky jednoduché těsto a ráno už jen doplnit o oříšky a třeba i sušené ovoce, pár desítek minut v troubě a tradááá! Jsou skvělé na sladko i na slano.

20 minut - 6 porcí
Ranní houstičky

Ingredience

  • Na 6 houstiček:
  • 250 g /470 ml chlebové mouky
  • 220 g /220 ml vody nebo mléka
  • 1/8 lžičky sušeného droždí
  • lžička třtinového cukru
  • lžička soli
  • větší špetka mletého koriandru
  • hrst jemných ovesných vloček
  • hrst semínek se sušeným ovocem (použila jsem pistácie, slunečnicová semínka a hrozinky)
  • trošku semínek či oříšků na posypání
  • mouku na pomoučení
Ranní houstičky

Postup

1. Večer smíchejte mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a koření (s tím bych i trochu zaexperimentovala – skořice, badyán, curry, ..), přikryjte fólií a nechte na teplém místě až do rána (12-18 hodin).
2. Ráno by těsto mělo být řídké plné bublinek. Silně si pomučte vál, na něj toto těsto přendejte. Prsty trochu roztáhněte na placku a přeložte jednou či dvakrát. Nechte 10-15 odležet a pak znovu roztáhněte na placku.
3. Placku rovnoměrně posypejte směsí vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce. Přehněte nejprve obě boční strany do středu, poté vrchní i spodní. Vznikne Vám tak malý čtvercový bochník, rozkrojte ho na 6 stejně velkých dílů. Pomučte si ruce, každý díl lehce zaoblete, posypejte semínky a položte na plech nebo do formy na muffiny.
4. Předehřejte si troubu na maximum. Pokud spěcháte, můžete dát rovnou péci do trouby a nebo strukturu těsta ještě trochu vylepšit a nechat ho vykynout dalších 1,5 – 2 hodiny. Po vykynutí vložte do trouby snižte výkon na 220°C (horkovzdušná) a pečte 20 – 25 minut, tak aby mely zlatou kůrku.

Ranní houstičky
Ranní houstičky
Newsletter