Egyptská čočková polévka
4. dubna 2013
Je to recept na rychlý, zdravý a nutričně vyvážený pokrm, navíc neméně chutný, tak si myslím, že to většina z Vás ocení.
Tradiční je v Egyptě, tak můžete servírovat například s chlebem pita. Ale mohu potvrdit, že chuťově není až zas tak exotická a s radostí ji přijímají i malé děti, když to nepřeženete s chilli.)
Pro milovníky zdravého životního stylu bych přisypala nějaká pražená semínka jako chia, lněná, dýňová, slunečnicová, …
30 minut
-
0
porce
Ingredience
-
1 větší cibule
-
2 lžíce ghí nebo extra panenský olivový olej
-
2 stroužky česneku
-
2 střední mrkve
-
1 rajče
-
1 střední brambora
-
1 lžička římského kmínu
-
1 lžička kurkumy
-
2 hrnky/500 g žluté nebo červené čočky
-
1,5 l vody nebo vývaru
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti
Postup
1.
Na tuku orestujte do zlata cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte.
2.
Ke koření teď můžete přidat zbývající ingredience. To znamená všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky a čočku. Zalijte vývarem nebo vodou, posolte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon na minimum a přiklopené takto nechte jemně probublávat dokud čočka nebude měkká, přibližně 15-20 minut.
3.
Pomocí ponorného tyčového mixéru nebo blenderu polévku rozmixujte na jemné pyré, které dochuťte solí a pepřem, popřípadě pokud je příliš husté, nařeďte vývarem nebo vodou. Servírujte posypané čerstvým koriandrem nebo velkolistou petrželí spolu s citrónem na přikyselení.