Velikonoční sušenky
25. března 2013
Nemohla jsem si pomoct a musela jsem nás tady doma i Vás trochu potěšit dávkou Velikonočního vaření a pečení. Protože v rodině žádné tradiční sušenky nemáme, vymyslely jsme si s Grétou vlastní. Ale nejde o žádnou vědu, je to základní sušenkový recept, kde jsou použity trochu zdravější ingredience.
Díky cukru demerara, který koupíte například v dm, citrónové kůře a koření, mají skvělou chuť. Demerara je tzv. vlhký cukr, který v největší míře produkuje Mauricius. Je tmavý s výraznou chutí a obsahem melasy. Právě díky melase obsahuje mnoho minerálů. Sušenkám dodává krásnou zlatohnědou barvu. Pokud ho v receptu vynecháte, pečivo bude světlé jako linecké, ale přijdete o to skvělé a charakteristické aroma. Také bych Vám doporučila přidat i více koření, pekla jsem s ohledem na Grétu a děti ve školce se kterými se o sušenky rozdělí.
Ingredience
-
NA SUŠENKY:
-
200 g másla
-
200 g třtinového cukru demerara ( má vysoký obsah melasy a díky tomu obsahuje mnoho minerálů, má výraznou chuť i barvu )
-
2 žloutky
-
400 g špaldové mouky (použila jsem 1050 od Alnatury),
-
plus mouka na pomoučení
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
1 lžička mleté skořice
-
1 lžička mletého muškátového oříšku
-
1/2 lžičky mletého zázvoru
-
špetka soli
-
NA POLEVU:
-
2 bílky
-
moučkový cukr (ideálně třtinový)
-
šťáva z citrónu podle potřeby
-
potravinářské barvy (používám Wilton)
Postup
Bílkovou polevu vytvoříte šleháním bílků spolu s cukrem a citrónovou šťávou. Cukru přidávejte dokud nedosáhnete požadované hustoty. Asi to chce trochu cviku, odhadnout správnou konzistenci, protože příliš hustá poleva pak brzy opadává a příliš řídká se zase roztéká a dekorování je tak komplikovanější. Hotovou polevu si rozdělte do několika mističek, obarvěte podle potřeby a pomocí sáčků nebo štětce můžete zdobit.