instagram @kitchenettehome

Velikonoční sušenky

Velikonoční sušenky

Nemohla jsem si pomoct a musela jsem nás tady doma i Vás trochu potěšit dávkou Velikonočního vaření a pečení. Protože v rodině žádné tradiční sušenky nemáme, vymyslely jsme si s Grétou vlastní. Ale nejde o žádnou vědu, je to základní sušenkový recept, kde jsou použity trochu zdravější ingredience.
Díky cukru demerara, který koupíte například v dm, citrónové kůře a koření, mají skvělou chuť. Demerara je tzv. vlhký cukr, který v největší míře produkuje Mauricius. Je tmavý s výraznou chutí a obsahem melasy. Právě díky melase obsahuje mnoho minerálů. Sušenkám dodává krásnou zlatohnědou barvu. Pokud ho v receptu vynecháte, pečivo bude světlé jako linecké, ale přijdete o to skvělé a charakteristické aroma. Také bych Vám doporučila přidat i více koření, pekla jsem s ohledem na Grétu a děti ve školce se kterými se o sušenky rozdělí.

Velikonoční sušenky

Ingredience

  • NA SUŠENKY:
  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru demerara ( má vysoký obsah melasy a díky tomu obsahuje mnoho minerálů, má výraznou chuť i barvu )
  • 2 žloutky
  • 400 g špaldové mouky (použila jsem 1050 od Alnatury),
  • plus mouka na pomoučení
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli
  • NA POLEVU:
  • 2 bílky
  • moučkový cukr (ideálně třtinový)
  • šťáva z citrónu podle potřeby
  • potravinářské barvy (používám Wilton)
Velikonoční sušenky

Postup

1. Šlehejte máslo s cukrem dokud nebude směs krásně jemná a nadýchaná. Když dosáhnete požadované lehkosti, postupně přidejte žloutky, koření, kůru, sůl a poté mouku. Ke konci už bude třeba vzít těsto do vlastních rukou. Spojte všechny ingredience, vytvořte kouli a nechte ji zabalenou ve fólii odpočinout v lednici přibližně 30 minut.
2. Předehřejte troubu na 160°C (horkovzdušnou). Odpočinuté těsto vyválejte na velmi tenko, přibližně výška české desetikoruny. Vykrajujte požadované tvary a pečte na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu pouze 6-10 minut. Doba pečení závisí na tloušťce sušenek, ale stačí chvilka, sotva začínají chytat barvu, jsou hotové. Pár minut po chladnutí na plechu, přesouvejte na mřížku nebo roštík, kde je nechte úplně vychladnout. Toto množství vyjde na 4-5 plechů, podle síly sušenek.
3. Poleva je standardní jako na Vánoční perníčky, můžete také zdobit alternativně čokoládou, sypat různými perličkami či dekorativní rýží, potírat pomocí štětce celé polevou.
Bílkovou polevu vytvoříte šleháním bílků spolu s cukrem a citrónovou šťávou. Cukru přidávejte dokud nedosáhnete požadované hustoty. Asi to chce trochu cviku, odhadnout správnou konzistenci, protože příliš hustá poleva pak brzy opadává a příliš řídká se zase roztéká a dekorování je tak komplikovanější. Hotovou polevu si rozdělte do několika mističek, obarvěte podle potřeby a pomocí sáčků nebo štětce můžete zdobit.

Velikonoční sušenky
Velikonoční sušenky
Newsletter