Papájovo-mangový thajský salát
14. února 2013
Tento salát je opravdu neuvěřitelná exploze chutí a přesto je harmonický. Je to něco návykového. Tradiční thajský salát ze zeleného manga je kořenem tohoto receptu, ale takto modifikovaný je spíše záležitost skvělých restaurací moderního asia fusion stylu. Na jeden z nich si občas zajdem do SaSaZu, ten jejich zbožňuji a dlouho mě trápilo, že to nezvládnu sama, že na to nemůžu přijít…)))) Byl to jeden z těch pocitu a myšlenek, které Vám nedají spát…, víte co myslím? ))
V Praze není už takový problém sehnat zelenou nedozrálou papáju a mango (vietnamská tržnice Sapa v Libni to jistí), ale ostatním nedokážu bohužel poradit. Bylo by skvělé, pokud někdo máte zkušenosti, napsat do komentářů další typy a prostřednictvím kitchenettu si vypomoci …
Na Bali jsme si užívali snadných zdrojů a tak jsem recept pilovala každý den, jen se mi stýskalo po kvalitním ostrém struhadle.)
Jinak určitě stojí za to vyzkoušet salát i s alternativním použitím třeba okurky a kedlubny namísto papáji … Podstatné jsou bylinky, dresink, oříšky a cibulka s česnekem. Smaženou cibulku s česnekem vitariáni vynechají, protože jinak je recept perfektní do kategorie Raw food. Papája je mimo jiné úžasným zdrojem trávicích enzymů …
Ingredience
-
Na dresink:
-
4-6 lžic citrónové šťávy
-
2 lžíce med
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
mořská sůl (1 lžička)
-
Na salát:
-
1/2 střední zelené papáji
-
1 zelené mango
-
opravdu velká hrst máty, hrubě nakrájené
-
opravdu velká hrst čerstvého koriandru, hrubě nakrájeného
-
hrst kešu oříšků, také můžete nasekat
-
Křupavá thajská cibulka a česnek (vitariáni vynechají):
-
4-6 šalotek, krájené na větší kostičky
-
6-8 stroužků česneku, krájených na tenké plátky
-
řepný nebo jiný rostlinný olej na smažení