instagram @kitchenettehome

Detoxikační kúra

Detoxikační kúra

Hodně z Vás mi píšete emaily a projevujete velký zájem o nějaké bližší informace o detoxikaci, kterou si s rodinou už pár let dáváme tady v Thajsku. A to k mojí velké radosti jen dokazuje, že hluboký zájem o zdravé zažívání, vaření a péči o své blízké stoupá.

Obecně o typech detoxikačních kůr asi nemá smysl psát, protože nejsem odborník. Většině z Vás je jasné, že očista organismu je velmi zdravá a nebylo by vůbec špatné alespoň jednou za rok něco podobného absolvovat. Přeci jen žijeme v jedovatém prostředí, vystavujeme se každý den stresu, potravou tělo zahlcujeme nepotřebnými pesticidy, antibiotiky, alkoholem, výfukovými plyny, …
Takže můžu pro Vás napsat něco jako reportáž z detoxu, kam už mnoho let s rodinou jezdíme.
Jen v Thajsku je podobných spa možná stovky, ale toto je něčím výjimečné. The Spa Resorts. Kromě toho, že všechny čtyři pobočky mají úžasnou restauraci zařazenou mezi 50 nejlepších restaurací světa. S velkým výběrem vegetariánských, veganských a row lahůdek, masožravci si také najdou své v místních thajských specialitách. Ale i samotné spa patří mezi 10 nejlepších na světě. Takže pokud si s sebou povezete psychickou podporu, která se na půst nechystá, bude o ni dobře postaráno. Pro Vás kvalita restaurace bude mít smysl před i po detoxifikaci, protože příprava na očistu i postupné znovu rozjídání si klade nároky na ideálně vitariánskou (raw) nebo alespoň vegetariánskou kuchyni.
Detoxikační režim ve spa resortu znamená:
Žádné jídlo po celou dobu, pouze detoxikační drink denně od 7:00 -19:00 každé 3 hodiny, dále bylinné tabletky od 8:30 -20:30 každé 3 hodiny. V průběhu dne můžete pít mléko z kokosových ořechů, výběr z vybraných fresh džusů (Tj. džusy bez dužiny, lisované. Například karotka, ananas, celer, řepa, zelí, pšeničnou mladou travičku v podobě malého nápoje, …) a dva druhy zeleninových polévek, které jsou nemastné, neslané, ale můžete si je ochutit celým talířkem thajských bylinek (koriandr, česnek, citrónová tráva, zázvor, cayennský pepř, limetka). Toto všechno je fajn si dopřávat, protože doplníte tělu potřebné minerály a psychicky vás to podpoří. Zkrátka si uděláte takový podpůrný režim nahrazující snídani, oběd, svačinu, .. K ležení na pláži nebo u bazénu si můžete místo pinakolády objednat kokos …)). Dále nezbytnou součástí je 2x denně klystýr, ale ničeho se nelekejte, děsí Vás maximálně neznalost. Za chvíli si zvyknete a bude to jako čištění zubů. Systém mají velmi dobře vymyšlený. A samozřejmě popíjení dostatku vody po celý den.

Kúru je skvělé doplnit o ranní meditaci (je zdarma), yógu, masáže, ampuku(masáž trávicího traktu), reflexologii, reiki, bylinnou páru. To vše Vám ukrátí čas, že ani nepomyslíte na to, že nejíte. Centrum nabízí mnoho dalších doplňkových procedur, které zesílí detoxikační procesy a pomůže Vám zbavit se případných parazitů. Ale pokud chcete vyrazit někam na výlet, detox drink vám rádi připraví take away.

Také je třeba dodat co je :
detoxifikační drink : skládá se z vlákniny, jílu, ananasové nebo melounové šťávy s vodou. Funkce je zřejmá, zaplní vám trávicí trakt, zasytit vás, zároveň kartáčuje střevní stěny a pomáhá odstranit staré nepotřebné nánosy.
bylinné tablety : podporují a zesilují detoxikační procesy, dodávají energii. A v poslední večerní porci je bílá tabletka probiotická.

A průběh?
Je velmi individuální. Záleží na tom, jak hodně jste hřešili, jak jste se připravili, jestli už jste nějaké to čištění organismu podstoupili, … Běžné je, že přibližně 3-4 den se dostaví krize, kdy se cítíte zle psychicky i fyzicky, je to proto, že se začínají uvolňovat toxiny po celém těle uložené a vyplavují se z organismu všemi možnými cestami.
Funguje to tak, že váš metabolický proces začne pracovat pozpátku a místo aby ukládal, uvolňuje a vylučuje. Například váš pot může mít velmi chemický zápach (hlavně při první detoxikaci), proto je dobré používat bylinou páru, která pomáhá kůži lépe vylučovat. Je to stejné jako když jste nemocní, nemáte chuť k jídlu, protože vaše tělo ví, že když začne čerpat energii z uložených tuků, uvolní se a vyplaví také tyto nepotřebné škodlivé látky. To znamená, že půst je pro tělo absolutně přirozená věc.
Jistota je, že tu také necháte pár kilo a pro lidi trpící vážnou obezitou to může být skvělá motivace. Po skončení kúry bude jejich žaludek scvrknutý na normální velikost a budou se cítit uspokojení menší nebo alespoň běžnou porcí. Pak už jen pevná vůle a žaludek nepřeplňovat.
Teoreticky vzato můžete detoxifikací proklouznout bez výrazných potíží, ale také se můžete cítit slabí a vaše psychika vám pak bude našeptávat demotivující myšlenky.
Například můj loňský detox jsem trpěla jako pes a dokonce jsem skončila poprvé o den dříve. Jednoduše jsem podlehla psychice a imaginaci …)))) Měli jsme sebou totiž čerstvě dvouletou Grétu a jako máma jsem si nedopřála příliš odpočinku, celý den jsem se starala o to jestli jedla, co jedla a každé sousto jí dávala po lžičkách do pusy. Zákony jsou psané, produkujete sliny, trávicí šťávy a pokud je žaludek zrovna prázdný, začne vás bolet, způsobuje nevolnost a pocity slabosti. Krom toho abychom jí zabavili, půjčili jsme si auto a každý den se snažili trávit někde na plážích a výletech, ale odpočinek na lehátku ve stínu palem by se hodil víc. Takže ze zkušeností dobře radím, nechoďte příliš kolem restaurací, a pokud jedete s malými dětmi, vemte babičku sebou ať se nekonečná dětská energie trochu rozloží, hodně odpočívejte, relaxujte, meditujte a podle návodu, který dostanete při nástupu, provádějte dechová cvičení. Prostě dělejte to, co je vám příjemné a přirozené.
Letos mám zase extrémně opačný zážitek. První den jsem měla krizi, cítila jsem se tak jako naposled každý den, pak jsem se vyspala a po zbytek detoxifikace jsem byla absolutně vitální, plná síly a pozitivní nálady. Měla jsem tolik energie, že jsem vůbec nepotřebovala spát. Pravidelně jsem do noci pracovala na počítači a ráno jako první vstávala ještě za tmy. Bylo to zvláštní a potvrzovalo to, že člověk opravdu příliš jídla nepotřebuje. Teď, když píšu tento článek a zase už týden jím pevnou stravu, cítím se mnohem unavenější.

Ještě závěrem napíšu naše osobní zkušenosti a preference s jednotlivými pobočkami. Navštívili jsme spa na Koh Samui beach, Chiang Mai a Koh Chang, přičemž Chiang Mai je relativně dost severně a noční teploty klesají velmi nízko, chce to hodně teplý svetr. Při detoxikaci nám více vyhovuje 24 hodinové teplé klima.) Kromě toho je to velký neosobní komplex zaměřený spíše na asijskou klientelu … Spa Samui beach bylo první, je menší, prostší a leží přímo na pláži. Pláž je výhodou i nevýhodou, protože fluktuace lidí přicházejících do restaurace z pláže je větší, tak nejste v takovém poklidu a pořád se to tam hemží. Pozemek není tak velký, abyste si měli kam zalézt. Náš nejoblíbenější je Koh Chang, kde jsme byli už čtyřikrát. Leží u moře, ale skrze mangrovníky v neosídlené oblasti překrásného ostrova. Můžete si půjčit lodičku a projíždět se mezi porosty, doplujete klidně až na otevřené moře. Pozemek má nádhernou zahradu s vysokými stromy, které poskytují stín a chlad pro krásné tree housy umístěné na kopci, takže z vašeho domečku máte výhled, dostatek světla i soukromí. Nachází se zde jedno hlavní jezírko na kterém jsou zastřešená i nezastřešená mola s lehátky a dále mnoho dalších menších poukrývaných v kopci mezi domečky. Je tu bazén s mírně slanou vodou, takže se máte kde osvěžit. Pokud chcete vyrazit do civilizace, nebo na jednu z přenádherných opuštěných pláží, můžete si pronajmout motorku, auto nebo využít jejich minibusu, který každý druhý den jezdí na ty frekventované pláže plné bárků, restaurací nebo i na ty ostatní.

Také bych každému přála zažít to procitnutí, které s sebou půsty přinášejí. Váš tělo se stává vaším chrámem, který máte právě perfektně uklizený, nablejskaný a přesně víte co kam patří, jaké posvátné věci si zaslouží nastěhovat dovnitř a jak se cítíte, když přidáte nepatřičný element.
No blíží se jaro a to je ideální čas po dlouhém zimním období, kdy se každý organismus kuklí, chrání si své zásoby a nic zbytečného nepustí. Až se příroda začne probouzet, otevřete okna, vyvětrejte a alespoň trošku si ten svůj chrám opečujte.)
Jedno dodatečné Novoroční přání pro Vás. Ať máte dostatek sluníčka, pozitivní energie, dobrého zdravého jídla a lásky.

S láskou Markéta

Detoxikační kúra Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Detoxikační kúra
Newsletter