Jehněčí ragů
19. prosince 2012
 
                                                                        
                            
                    Mám ráda tento způsob úpravy masa, protože nezabere příliš “aktivního” času, maso je jako dortíček a můžete si ho připravit třeba i předem, když víte, že nebudete později stíhat. Také jako skvělá součást nějaké párty nebo třeba Silvestrovské tabule. Líbí se mi stůl plný různých mističek se zeleninou, dochucovadel, bylinek, omáček, chlebových placek, … kdy se každý obslouží sám podle svého vytříbeného jazýčku, tak jak to tentokrát dopadlo spontánně, bez food stylingu ), u nás doma (toť jako vysvětlení k poslední fotce,-).
                    30 minut
                            -
                            0 
                            porce
                        
     
                        
        Ingredience
- 
                        extra panenský olivový olej
- 
                        850 g jehněčí plece nebo kýty, zbavené přebytečných blan a nakrájené na cca 1,5 cm kousky
- 
                        3 červené cibule, oloupané, jemně nakrájené
- 
                        3 mrkve, očištěné a jemně nakrájené
- 
                        2 petržele, očištěné a jemně nakrájené
- 
                        2 řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky
- 
                        2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 
                        5-6 větviček čerstvého tymiánu
- 
                        2 bobkové listy
- 
                        500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- 
                        400 ml suchého červeného vína
- 
                        2 lžíce mouky
- 
                        čerstvě mletý pepř
- 
                        mořská sůl
 
                        
        Postup
            1.
             Předehřejte troubu na 180°C. V litinovém hrnci nebo velké pánvi se silným dnem (ke které máte poklici) restujte na rozehřátém oleji zeleninu spolu s bylinkami a bobkovým listem. Po deseti minutách přidejte maso, mouku a restujte aby se maso zatáhlo, také tak přibližně 10 minut.
        
                
            2.
             Přidejte víno, sůl a pepř podle chuti, vývar a přiveďte k varu. Hrnec nebo pánev zakryjte poklicí a dejte do trouby na 1, 5 – 2 hodiny. Ke konci maso kontrolujte, pokud se snadno rozpadá je už hotové a nebo také ještě potřebuje trochu podlít a nechat o něco déle. To mé trvalo 1,5 hodiny, ale může se stát, že Vaše jehněčí bude potřebovat trochu více času.
        
                
            3.
             Servírujte jako ragú k těstovinám spolu s parmezánem, čerstvými bylinkami a pomerančovou kůrou, nebo si ho třeba zabalte do tortilly spolu s čerstvou zeleninou, bylinkami, čili papričkami a kyselou smetanou.
        
                 
                                 
                                
 
         
         
     
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            