Jehněčí ragů
19. prosince 2012
Mám ráda tento způsob úpravy masa, protože nezabere příliš “aktivního” času, maso je jako dortíček a můžete si ho připravit třeba i předem, když víte, že nebudete později stíhat. Také jako skvělá součást nějaké párty nebo třeba Silvestrovské tabule. Líbí se mi stůl plný různých mističek se zeleninou, dochucovadel, bylinek, omáček, chlebových placek, … kdy se každý obslouží sám podle svého vytříbeného jazýčku, tak jak to tentokrát dopadlo spontánně, bez food stylingu ), u nás doma (toť jako vysvětlení k poslední fotce,-).
30 minut
-
0
porce
Ingredience
-
extra panenský olivový olej
-
850 g jehněčí plece nebo kýty, zbavené přebytečných blan a nakrájené na cca 1,5 cm kousky
-
3 červené cibule, oloupané, jemně nakrájené
-
3 mrkve, očištěné a jemně nakrájené
-
2 petržele, očištěné a jemně nakrájené
-
2 řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky
-
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
-
5-6 větviček čerstvého tymiánu
-
2 bobkové listy
-
500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
-
400 ml suchého červeného vína
-
2 lžíce mouky
-
čerstvě mletý pepř
-
mořská sůl
Postup
1.
Předehřejte troubu na 180°C. V litinovém hrnci nebo velké pánvi se silným dnem (ke které máte poklici) restujte na rozehřátém oleji zeleninu spolu s bylinkami a bobkovým listem. Po deseti minutách přidejte maso, mouku a restujte aby se maso zatáhlo, také tak přibližně 10 minut.
2.
Přidejte víno, sůl a pepř podle chuti, vývar a přiveďte k varu. Hrnec nebo pánev zakryjte poklicí a dejte do trouby na 1, 5 – 2 hodiny. Ke konci maso kontrolujte, pokud se snadno rozpadá je už hotové a nebo také ještě potřebuje trochu podlít a nechat o něco déle. To mé trvalo 1,5 hodiny, ale může se stát, že Vaše jehněčí bude potřebovat trochu více času.
3.
Servírujte jako ragú k těstovinám spolu s parmezánem, čerstvými bylinkami a pomerančovou kůrou, nebo si ho třeba zabalte do tortilly spolu s čerstvou zeleninou, bylinkami, čili papričkami a kyselou smetanou.