Kachní terina
29. října 2012
Jak každým dnem přichází mlha a chlad blíž, moje chuť na maso, pečeně, zelí na všechny způsoby stále roste. Až mám skoro strach, že se ze mě, přes léto téměř vegetariána stává absolutní masožravec! Tuším, že nebudu jediná, protože ne jen na svých blízkých pozoruju stejné symptomy. Tak jsem se do toho opřela…
V úvodu receptu bych Vám snad jen zmínila pár hlavních principů, při čemž ta paštika na obrázku odpovídá mému receptu dole.
Čím více tuku, tím je paštika krémovější, proto můžete do masa před pečením ještě všlehat či namlít sádlo, máslo, špek. Já jsem použila kachní stehna včetně kůže a tuku, nic navíc už jsem nepřidávala.
Struktura je jen na Vás… Maso lze jen nasekat, pomlít 1x, nebo pomlít 2 x a ještě v kutru či robotu s noži zpracovat na hezky jemno. Také čas na odležení pomůže, aby se maso nedrolilo.
Dochucování a dát masu čas na marinování je velmi důležité. Alkohol paštice opravdu sluší. Můžete použít dezertní vína, portská, koňaky, likéry, brandy, whisky. Bylinky jako tymián, šalvěj, rozmarýn, … Ořechy jsou taky super! Osobně mandle a pistácie vítězí.
Tak to jen úvodem, pro ty co se do paštiky pustí poprvé, aby se rychle zorientovali a teď naopak výzva pro zkušené paštikáře, aby sdíleli rady, typy a triky se mnou a dalšími, co jsou lační po skvělých a prověřených gurmánských zkušenostech!
Ingredience
-
400 g kachních jater
-
300 ml mléka
-
2 kachní stehna, vykostěná
-
8 kuliček jalovce
-
2 bobkové listy
-
špetka muškátového oříšku
-
30 ml koňaku nebo brandy
-
2 dcl bílého portského vína
-
6 snítek tymiánu, použijte jen lístečky
-
1 střední cibule, krájená na kostičky
-
1 polévková lžíce panenského olivového oleje
-
100 ml smetany na šlehání
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř