instagram @kitchenettehome

Babiččin tvarohový pie

Babiččin tvarohový pie

Tak tady to je, náš rodinný poklad, tvarohový pie babičky Jiřinky. Vyzkoušejte a uvěříte, že to není jen tak nějaká další obdoba cheese caku nebo jiných známých tvarohových dezertů. Většinou se u nás nedočká dalšího dne …

.
30 minut - 12 porcí
Babiččin tvarohový pie

Ingredience

  • NA TĚSTO:
  • 140 g hl. mouky
  • 140 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vody
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • NA NÁPLŇ:
  • 500 g tvarohu (používám bio plnotučný)
  • 2 žloutky
  • 3 bílky
  • 100g třtinového cukru
  • špetka soli
  • hrst hrozinek
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • vanilkový lusk nebo esence
Babiččin tvarohový pie

Postup

Všechny ingredience na těsto necháme zpracovat robotem, nebo vypracujeme ručně v hladké těsto a odložíme do ledničky ve fólii alespoň na 15 minut.
Troubu předehřejeme na 165°C.
Připravíme si dortovou formu (cca 26 cm), já vykládám dno pečícím papírem a steny potřu máslem.
Mezi tím připravíme náplň. Ušleháme bílky se špetkou soli, v druhé nádobě smícháme zbylé ingredience a opatrně vmícháme bílky.
Polovinu těsta na pomoučeném válu vyválíme na velkou placku (o 6 cm v průměru větší než forma, ale v pohodě od oka, nedokonalosti doladíme prsty) a pokryjeme dno i okraje formy do výšky cca 3 cm, dno propícháme vidličkou.
Vlijeme náplň a přikryjeme vyváleným těstem ze zbylé poloviny. (Tip: pomáhám si při přenášení válečkem, aby se křehké těsto nepotrhalo, tak, ze ho navinu a pomalu spouštím od kraje do formy ) Prsty mačkám kraje těsta tak, abych je spojila s okraji spodní vrstvy, také propíchám povrch vidličkou a dám péct do trouby na cca 40 min, dokud lehce nezezlátne.
Ke konci pečení bude pie přesahovat horní hranice formy jako suflé, tak se ničeho nelekejte, až po vyjmutí spadne na 2-3 cm, tak to má být. Je to skvělý šťavnatý dezert, který stačí jen pocukrovat a servírovat klidně i vlažný.

Moje Tipy:
1. Někdy plním jablečnou náplní místo tvarohu. To znamená, že nastrouhám cca 4 jablka bez slupek a jádřinců, smíchám se špetkou skořice, hrstkou hrozinek a 70 g třtinového cukru.

2: Sušené bio ovoce:
http://www.countrylife.cz/orechy-susene-plody#utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=e-shop-podkategorie
http://www.vsebio.cz/biopotraviny/bio-susene-ovoce/

3. Dočetla jsem se, že v sortimentu mléčných bio produktů, je Billa nejsilnějším řetězcem, tak myslím, ze už není problém sehnat po celé republice, kvalitní bio tvaroh a máslo.
Pokud vás zajímá, proč bio mléčné výrobky a kde je ještě můžete koupit:
http://www.countrylife.cz/bioskoly/uploads/122-mleko%20nadace%20fin.pdf

4. Vanilkový cukr na pocukrování .. Pokud někdy používáte pravou čerstvou vanilku, nevyhazujte lusk po seškrábnutí zrníček, ale zavřete ho do cukřenky spolu s cukrem, stále zůstává mnoho aroma i černých zrníček, které takto skvěle uplatníte.