.
Babiččin tvarohový pie
20. února 2012
Tak tady to je, náš rodinný poklad, tvarohový pie babičky Jiřinky. Vyzkoušejte a uvěříte, že to není jen tak nějaká další obdoba cheese caku nebo jiných známých tvarohových dezertů. Většinou se u nás nedočká dalšího dne.
Ingredience
NA TĚSTO:
-
140 g hladké mouky
-
140 g másla
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 žloutek
-
1 lžička vody
-
1 lžička octa
-
špetka soli
NA NÁPLŇ:
-
500 g tvarohu (používám bio plnotučný)
-
2 žloutky
-
3 bílky
-
100g třtinového cukru
-
špetka soli
-
hrst hrozinek
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
vanilkový lusk nebo esence
Postup
Všechny ingredience na těsto necháme zpracovat robotem, nebo vypracujeme ručně v hladké těsto a odložíme do ledničky ve fólii alespoň na 15 minut.
Troubu předehřejeme na 165°C.
Připravíme si dortovou formu (cca 26 cm), já vykládám dno pečícím papírem a steny potřu máslem.
Mezitím připravíme náplň. Ušleháme bílky se špetkou soli, v druhé nádobě smícháme zbylé ingredience a opatrně vmícháme bílky.
Polovinu těsta na pomoučeném válu vyválíme na velký kruh o 6 cm v průměru větší než forma a pokryjeme dno i okraje formy do výšky cca 3 cm, dno propícháme vidličkou.
Vlijeme náplň a přikryjeme vyváleným těstem ze zbylé poloviny. Prsty mačkám kraje těsta tak, abych je spojila s okraji spodní vrstvy, také propíchám povrch vidličkou a dám péct do trouby na cca 40 min, dokud lehce nezezlátne.
Ke konci pečení bude pie přesahovat horní hranice formy jako suflé, tak se ničeho nelekejte, až po vyjmutí spadne na 2-3 cm, tak to má být. Je to skvělý šťavnatý dezert, který stačí jen pocukrovat a servírovat klidně i vlažný.
Někdy plním jablečnou náplní místo tvarohu. To znamená, že nastrouhám cca 4 jablka bez slupek a jádřinců, smíchám se špetkou skořice, hrstkou hrozinek a 70 g třtinového cukru.