instagram @kitchenettehome

Zapečený kozí sýr s fíky

Zapečený kozí sýr s fíky

Zapečený kozí sýr s fíky a kapkou medu je asi jedno z mých nejmilovanějších pokušení, a proto mám pocit, že by tu neměl chybět. Recept už mám strašně dlouho nafocený, jen nebyl stále čas vše dokončit, ale teď jsem se pustila do malého úklidu v počítači a ráda bych konečně všechny ty nezveřejněné recepty připravila do finální podoby a postupně Vám je sem budu servírovat. 

Doufám, že Vás bude inspirovat, i když nejde o nějakou závratnou novinku ve světě gastronomie, měl by tu být už jen z principu, že pro mě je v kategorii Top 50!) Navíc produkce kvalitních kozích sýru v naší zemi stále stoupá a tak si jej může každý dopřát.)
​Takto zapečený kozí sýr se hodí jako malý předkrm i třeba k aperitivu nebo pokud přidáte více salátu a navýšíte množství brusket, tak to bude i krásné lehké salátové hlavní jídlo.

10 minut - 4 porce
Zapečený kozí sýr s fíky

Ingredience

  • 2 fíky

  • 120 g kozího sýra čerstvého nebo s bílou plísní

  • 2 krajíce chleba

  • med na servírování

  • olivový olej, plus na servírování

  • 2 lžíce restovaných karamelizovaných ořechů

  • trocha polníčku, špenátu či jiného mladého salátu

Zapečený kozí sýr s fíky

Postup

1.

Rozehřejte si troubu na 200°C. Vykrájejte si pomocí vykrajovacích formiček či tvořítek z chleba 4 kulaté základy. Také můžete použít třeba jen nůž a vykrojit si obdélník. Ale v každém případě je dobré okrojit kůrku. Tyto kulaté chlebové základy lehce pokapejte olivovým olejem. Určitě je vhodný i jiný druh bílého pečiva, já tentokrát připravila zdravější verzi z domácího chleba se semínky, které dodávají oříškovou chuť.

2.

Sýr rozdělte na 4 díly. Čerstvý sýr i ten plísňový bývá většinou ve tvaru válečku, tak Vám pak ideálně vzniknou 4 kolečka sýru. Dejte ho na chleba a na vrch ještě přijde kousek fíku. Na jednu porci jsem dávala dvě čtvrtiny. 

3.

Vše položte na plech či ideálně perforovaný plech, aby se chléb pěkně propekl i ze spodní strany a dejte péct do trouby jen na pár minut, dokud celá delikatesa nezíská lehce zlaté okraje a sýr nezačne měknout. Záleží na tom, jak rychle Vaše trouba vyrovnává teplotu po otevření, ale jde opravdu asi tak o 4 minuty.

4.

Mezitím si připravte trochu čerstvého salátku, jako je polníček, špenát, ... servírovací talíř či prkénko zakápněte olivovým olejem. Pak už jen zbývá přidat hotový zapečený kozí sýr s fíky a vše lehce posypat karamelizovanými ořechy a pokapat medem.

Zapečený kozí sýr s fíky
Newsletter