MENU

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Rozhodla jsem se malý kousek zázraku, který každý zná, více či méně zbožňuje či proklíná a může se zdát úplně běžný, předat i Vám. Řekla bych, že jde o něco tradičního, ale jak poslední dobou zjišťuji, tak má jednu a tisíce podob rodinných či exotických, při čemž je jisté, že ne všechny jsou povedené a stoprocentní.
Ovesnou kaši doma milujeme právě v tomto období. Předám Vám tedy můj základní recept, ze kterého vycházím a různě ho obohacuji, modifikuji a dokresluji podle sezóny, nálady a také dostupných ingrediencí.

Ovesná kaše je opravdu skvělý start do chladného dne, který Vás prohřeje, dodá energii a vitamíny na dlouhou dobu. Mně se daří do ní ukrýt ještě o něco více těch skvělých životabudičů, antioxidantů a vitamínů tak, že si všemožných přidaných složek děti ani nevšimnou. Pokud malým dětem v kaši rozmixujete semínka jako jsou chia, slunečnicové, .. a třeba například i kustovnici, nebudou mít problém je i strávit a nějaké ty vitamíny si z nich vzít. Navíc je to velmi rychle připravená snídaně. Čerstvé a sušené ovoce ji příjemně osladí, že není třeba ani přidávat další sacharidy. Mojí kaši připravuji na vodě, ne mléce. Ovesné vločky obsahují totiž mnoho bílkovin a s mlékem jsou pak už docela těžko stravitelné a těžké. Pokud vaříte pro velmi malé děti, zohledněte obsah různých ořechů a tedy i alergenů. Pro ročního Rubena vařím bez vlašských a jiných ořechů, spíše se zaměřím na základní ingredience, chia semínka, sušené ovoce, ..
​A protože všichni jíme očima a malé děti dvakrát tak, věřím, že si pochutnáte i Vy odpůrci ovesné kaše.

10 minut - 5 porcí
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Ingredience

Na kaši

  • 1 jablko nebo hruška, strouhaná včetně slupky na tenké nudličky

  • 1 hrnek ovesných vloček jemných (mohou být i klasické)

  • 4 hrnky vody

  • 80 g sušeného ovoce (hrozinky, brusinky, švestky, meruňky, fíky, datle, kustovnice čínská, ..)

  • 3 lžíce chia semínek

    Koupit
  • 1 lžíce slunečnicových semínek

  • malá špetka soli

  • (skořice, kardamom či vanilka jsou volitelné)

Na servírování jedné porce

  • 1 hrst ovoce, ideálně lesní plody

  • 1 lžíce (orestovaných) oříšků či semínek

  • (lžička kustovnice čínské)

  • 1 špetka čerstvých klíčků

    Koupit
  • 1 lžička javorového sirupu

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Postup

1.

Dejte do středního hrnce všechny ingredience na kaši. Pokud dávám švestky, meruňky či jiné větší sušené plody, také je trochu pokrájím. Postavte na plotnu a krátce vše povařte, jde spíše o to, aby sušené ovoce změklo a povolilo. Jinak stačí ovesné vločky zalít horkou vodou. Je možné i sušené ovoce zalít horkou vodou večer, ráno pak stačí jen scedit a spolu s ostatními ingrediencemi zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát a nabobtnat. Tuto hotovou kaši rozmixuji tyčovým ponorným mixérem, a tak se v podstatě krásně osladí, že není třeba nic doslazovat. Pokud by se Vám zdála přeci jen málo sladká (každé ovoce má jiný obsah cukru a kyselosti), tak stačí přimíchat trochu agáve či javorového sirupu.

2.

Nyní si orestujte trochu oříšků. Skvělé jsou mandle, lískové ořechy, slunečnicová či dýňová semínka, pekanové či vlašské, ... Připravte kaši do misky, na vrch nasypejte čerstvé ovoce, ořechy či semínka, klíčky a můžete lehce zakápnout javorovým sirupem.

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Katka77 28. srpna 2020 8:3
Skvělý recept! Udělala jsem s jablkem a sušenými švestkami plus trochu javorového sirupu po uvaření. Navrch nektarinka na kousky a lískové oříšky. Výborné! Těším se na další obměny.5-
Tereza Kokešová 18. ledna 2017 21:40
Dobrý den, chapu to spravne,ze tady vlocky predem nenamacim?
Z.uzank.a 12. června 2016 12:39
Tak tahle kaše je naprosto dokonalá!!! Jen jsem teda nedávala 4 hrnky vody, ale pouze dva :) moc děkuji za recept :))
Ivulka 16. listopadu 2015 19:17
Dobrý večer! Pod DIY kniha se srdíčkem je, jenom se nezobrazí na Tabletu, ale jen na PC. Děkuji a omlouvám se.
Markéta Kitchenette 18. listopadu 2015 13:24
Jééé, tak děkuju, předám tuto informaci programátorům, at s tím něco udělají.)
Ivulka 9. října 2015 0:14
Zdravím, prosím o radu, kde najdu svoji kuchařku s recepty. Pod DIY žádné srdíčko nemám. Už nevím, kde hledat.Děkuji
Markéta Kitchenette 10. listopadu 2015 12:52
Pod DIY není vidět kniha se srdíčkem? Tam by měla být... Děkuji
Gaida 22. května 2015 20:2
Dobrý večer, kaše výborná! Mohu se prosím zeptat, kde se dá sehnat nadobí na fotkách? Je úžasné!
Markéta Kitchenette 8. června 2015 17:50
Dobrý den, děkuji. Talře dovážím z Dánska a dají se koupit tu: http://www.kitchenetteshop.cz/s/fulltext?q=rustikáln%C3%AD&types%5B%5D=product&types%5B%5D=category&types%5B%5D=page :-)
Anonymous 8. června 2015 17:48
Dobrý večer. Nádobí se dá koupit v obchodě www.kitchenetteshop.cz .) konkrétně: http://www.kitchenetteshop.cz/s/fulltext?q=rustikáln%C3%AD&types%5B%5D=product&types%5B%5D=category&types%5B%5D=page
Mejventi 11. května 2015 23:23
Dobrý večer, chystám se vařit Vaši kaši zítra ráno na snídani, tak se těším na výsledek. Poradila byste mi, na čem strouháte jablko na tenké nudličky? Hledám nějaké kvalitní struhadlo - kolíbku, které by se hodilo také na výrobu pickles - krátkodobého kvašeného zelí. Děkuji!
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:37
Já mám takové japonské struhadlo- mandolínku. Myslím, že brzy by se nám mohlo podařit mít je i v obchodě. Jinak právě moc nevím, kde tu sehnat něco takového.)
Mejventi 23. května 2015 9:35
To se budu těšit! Kaše se povedla, zbytek byl výborný jako odpolední dezert. Díky za recepty. Mandlovo-ovesné sušenky měly velký úspěch. Teď jsem objevila recept na božský tvarohový dezert...
Miki 25. února 2015 16:2
Najlepsia kasa na svete!
Jannule 17. února 2015 12:28
Já jsem ze zbytku kaše udělala dezert. Dala jsem ji do malých průsvitných mističek, na to povidla a kysanou smetanu s vanilkovým třtinovým cukrem. Bylo to moc pěkné na pohled a výborné na jazyku! :o)
Emma 24. ledna 2015 17:7
Může mi prosím někdo poradit, kde můžu najít svou kuchařku, do které si vkládám recepty? Už jsem hledala všude, i v menu, i v mám účtu. Děkuji za každou odpověď.
Kateřina Jiroušková 24. ledna 2015 19:33
V levé svislé liště je pod DIY obrázek rozevřené knihy se srdíčkem a tam jsou Vaše oblíbené recepty ;)
Emma 24. ledna 2015 22:27
Děkuji :)
Emma 24. ledna 2015 22:27
Děkuji :)
Tereza Šoukalová 23. ledna 2015 18:6
Opravdu výborná! Zatím asi nejlepší kaše jakou jsem dělala :-)
Markéta Kitchenette 7. února 2015 10:46
Super, to mě těší.)
Newsletter