instagram @kitchenettehome

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Rozhodla jsem se malý kousek zázraku, který každý zná, více či méně zbožňuje či proklíná a může se zdát úplně běžný, předat i Vám. Řekla bych, že jde o něco tradičního, ale jak poslední dobou zjišťuji, tak má jednu a tisíce podob rodinných či exotických, při čemž je jisté, že ne všechny jsou povedené a stoprocentní.
Ovesnou kaši doma milujeme právě v tomto období. Předám Vám tedy můj základní recept, ze kterého vycházím a různě ho obohacuji, modifikuji a dokresluji podle sezóny, nálady a také dostupných ingrediencí.

Ovesná kaše je opravdu skvělý start do chladného dne, který Vás prohřeje, dodá energii a vitamíny na dlouhou dobu. Mně se daří do ní ukrýt ještě o něco více těch skvělých životabudičů, antioxidantů a vitamínů tak, že si všemožných přidaných složek děti ani nevšimnou. Pokud malým dětem v kaši rozmixujete semínka jako jsou chia, slunečnicové, .. a třeba například i kustovnici, nebudou mít problém je i strávit a nějaké ty vitamíny si z nich vzít. Navíc je to velmi rychle připravená snídaně. Čerstvé a sušené ovoce ji příjemně osladí, že není třeba ani přidávat další sacharidy. Mojí kaši připravuji na vodě, ne mléce. Ovesné vločky obsahují totiž mnoho bílkovin a s mlékem jsou pak už docela těžko stravitelné a těžké. Pokud vaříte pro velmi malé děti, zohledněte obsah různých ořechů a tedy i alergenů. Pro ročního Rubena vařím bez vlašských a jiných ořechů, spíše se zaměřím na základní ingredience, chia semínka, sušené ovoce, ..
​A protože všichni jíme očima a malé děti dvakrát tak, věřím, že si pochutnáte i Vy odpůrci ovesné kaše.

10 minut - 5 porcí
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Ingredience

Na kaši

  • 1 jablko nebo hruška, strouhaná včetně slupky na tenké nudličky

  • 1 hrnek ovesných vloček jemných (mohou být i klasické)

  • 4 hrnky vody

  • 80 g sušeného ovoce (hrozinky, brusinky, švestky, meruňky, fíky, datle, kustovnice čínská, ..)

  • 3 lžíce chia semínek

    Koupit
  • 1 lžíce slunečnicových semínek

  • malá špetka soli

  • (skořice, kardamom či vanilka jsou volitelné)

Na servírování jedné porce

  • 1 hrst ovoce, ideálně lesní plody

  • 1 lžíce (orestovaných) oříšků či semínek

  • (lžička kustovnice čínské)

  • 1 špetka čerstvých klíčků

    Koupit
  • 1 lžička javorového sirupu

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Postup

1.

Dejte do středního hrnce všechny ingredience na kaši. Pokud dávám švestky, meruňky či jiné větší sušené plody, také je trochu pokrájím. Postavte na plotnu a krátce vše povařte, jde spíše o to, aby sušené ovoce změklo a povolilo. Jinak stačí ovesné vločky zalít horkou vodou. Je možné i sušené ovoce zalít horkou vodou večer, ráno pak stačí jen scedit a spolu s ostatními ingrediencemi zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát a nabobtnat. Tuto hotovou kaši rozmixuji tyčovým ponorným mixérem, a tak se v podstatě krásně osladí, že není třeba nic doslazovat. Pokud by se Vám zdála přeci jen málo sladká (každé ovoce má jiný obsah cukru a kyselosti), tak stačí přimíchat trochu agáve či javorového sirupu.

2.

Nyní si orestujte trochu oříšků. Skvělé jsou mandle, lískové ořechy, slunečnicová či dýňová semínka, pekanové či vlašské, ... Připravte kaši do misky, na vrch nasypejte čerstvé ovoce, ořechy či semínka, klíčky a můžete lehce zakápnout javorovým sirupem.

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Newsletter