Sama jsem v poslední době vyzkoušela různé krémy, pěny, polévky a jeden recept jsem připravila i sem na blog a bude brzy následovat. Tak se pokuste vyštrachat doma tuto láhev, ať si "dokonalé" celozrnné lívanečky/vafle můžete také vyzkoušet. Pokud u Vás doma někde nevyplave, mám je k dostání v obchodě kitchenetteshop.cz od tradiční a prověřené značky iSi.
Vafle či lívanečky z espumy
8. ledna 2015
Mám ráda sladké a taky mám hodně ráda lívanečky, vafle a palačinky. Tak si dovoluji říci, že jsem jich už hodně ochutnala, taky hodně upekla a tak dokážu být i tak trochu kritická. Tyto rozhodně řadím do kategorie DOKONALÉ. Jsou nadýchané, vláčné, křehké, celozrnné, voňavé. Nemám jim co vytknout. Samozřejmě je nutností šlehačková láhev, která se dříve našla v každé domácnosti, alespoň co si z dětství pamatuji. Teď opět přišla do módy ovšem v dokonalém rozšířeném pojetí molekulární kuchyně.
Ingredience
-
250 ml mléka (používám plnotučné farmářské)
-
200 g špaldové celozrnné mouky (nebo pšeničné celozrnné)
-
75 g třtinového cukru můžete nahradit agáve či jinou alternativou
-
50 g přepuštěného másla ideálně v tekuté podobě
-
2 šťastná vejce
-
špetka soli
-
lžička skořice
-
kůra z jednoho bio citrónu
- Koupit
- Koupit
-
Koupit
sprej na vymazávání či jiný tuk na smažení
Postup
Všechny ingredience dejte do mixéru typu blender a rozmixujte na velmi hladké krémové těsto nebo rozmixujte pomocí ponorného tyčového mixéru. Hladké těsto pro jistotu propasírujte přes jemné sítko a nalijte do láhve. Recept jsem uzpůsobila na láhev ISI 0,5 l, pak bude stačit jedna bombička. Pokud budete těsta dělat více a rozhodnete se použít láhev 1 l, pak je potřeba naplnit dvěma bombičkami. Těsta je o něco více, než půl litr, ale bez obav jím můžete láhev naplnit o trochu více.
Po přidání bombičky lahví párkrát silně protřepejte a můžete těsto dávkovat přímo do nahřátého vymazaného vaflovače, lívanečníku či pánve. Výhodou je, že chlazené těsto v láhvi vydrží čerstvé až 10 dní, tedy si ráno můžete pochutnávat na vaflích či lívanečcích bez dlouhých příprav i více dní po sobě. Také miluju tyto recepty, když přijdou hosté, protože se jim tak můžete věnovat a příprava dezertu Vám nezabere příliš času.)