Švestkový crumble
21. srpna 2012
Miluju snadné a chutné recepty a tento crumbl nebo-li drobenkový koláč, rozhodně patří mezi ně… Můžete variabilně měnit ingredience na posypku, druhy ořechů, vloček, … Také není nic snazšího, než přidat 2, 3 lžíce chia semínek, nebo slunečnicových, dýňových, … a udělat relativně zdravý recept ještě zdravějším.
Ideální je menší koláčová zapékací forma (cca 22 cm), nebo jednoporcové, které jsem použila já.
Servírujte teplé, ale i po vychladnutí je skvělý!
Ingredience
-
NÁPLŇ:
-
600 g vypeckovaných švestek
-
40 g třtinového cukru
-
1 vrchovatá lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
-
šťáva z půlky pomeranče
-
2-3 lžíce Grand Marnier
-
lžička vanilkového extraktu
-
TĚSTO:
-
100 g ovesných vloček
-
150 g celozrnné mouky
-
50 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
-
100 g třtinového cukru
-
1/2 lžičky skořice
-
100 g rozpuštěného másla
-
1/3 hrnku jogurtu
-
špetka soli
Postup
1. Předehřejte troubu na 200°C. Vymažte si formu nebo zapékací nádobu máslem či olejem.
2. Švestky nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a ve střední míse dobře promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň.
3. Ve druhé větší míse smíchejte všechny ingredience na těsto a prsty promíchejte jako posypku.
4. Formu nebo zapékací nádobu naplňte švestkovou směsí, rovnoměrně posypte těstem, které při tom načechrejte, aby bylo vzdušné a po upečení křupavé a propečené.
5. Pečte 20-25 minut.