Cuketový chléb
19. července 2012
Recept převzatý a modifikovaný z mého oblíbeného blogu 101cookbooks.com.
Je super zdravý, chutný a pokud máte zahradu a nadprodukci cuket, také se vám bude hodit. V originálu jsou vlašské ořechy, tentokrát jsem použila pekanové s přidáním 2 lžic slunečnicových, 1 lžíce dýnových a 2 lžic chia semínek…
Miluju to kokosové aroma v kombinaci s citrusy a kořením! Také si můžete pohrát se složením ořechů a semínek, je to fajn způsob, jak začlenit více vitamínu, omega mastných kyselin a energie do našeho jídelníčku… To samé platí i u mouky, použila jsem kombinaci špaldové a žitné, ale samozřejmě je to na Vás a aktuálních zásobách kuchyně…
Ingredience
-
1 hrnek nasekaných ořechů (vlašské nebo pekanové)
-
hrst ořechů nebo semínek na posypání (celých nebo nasekaných)
-
kůra z 2 citrónů
-
1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
-
1/2 hrnku kokosového oleje nebo másla
-
1 hrnek třtinového cukru
-
1/2 hrnku třtinového muscovada (má více melasy, nebo přímo melasu)
-
3 vejce
-
2 lžíce vanilkového extraktu
-
3 hrnky jemně strouhaných cuket, cca 750 g (po nastrouhání lehce vyždímejte přebytečnou tekutinu a opět načechrejte před použitím)
-
3 hrnky celozrnné mouky
-
1 1/2 lžičky sody na pečení
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička soli
-
1 lžička skořice
-
1 lžička mletého anýzu
-
originální recept přidává 1 lžičku mletého curry a vynechává anýz
Postup
1. Předehřejte troubu na 175°C a připravte si dvě formy na biskupský chléb, můžete je příčně vyložit pečícím papírem s přesahujícími kousky na stranách, potom se Vám bude snáze vyndávat ven, nebo vymažte tukem a popřípadě vysypte, jak jste zvyklí obvykle…)
2. Připravte si cukety (nastrouhejte a vyždímejte přebytečnou tekutinu), nastrouhejte citrónovou kůru (alternativně můžete použít i pomerančovou…), nastrouhejte zázvor, nasekejte ořechy.
3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení, sůl, skořici a anýz.
4. V mixéru šlehejte tuk (máslo, kokosový olej, nebo mix obojího) dokud nebude nadýchaný. Přidejte postupně oba druhy cukrů a dál mixujte. Přimíchejte vejce, jedno po druhém, až když to předchozí se hezky spojí s těstem. Následuje vanilkový extrakt.
5. Teď můžete do těsta vmíchat cuketu, zázvor, citrónovou kůru, ořechy a další semínka. Až je směs dobře promíchaná, přidejte suché ingredience, které jste si už připravili v bodě 3., krátce promíchejte a rozdělte hmotu rovnoměrně do dvou forem. Posypejte ořechy a semínky.
6. Pečte 40-45 minut, otestujte špejlí. Výsledek je velmi vláčný a plný chuti, pokud nevynecháte citrónovou kůru, koření a vanilku.) Nezapomeňte, že i po vyndání s trouby, se chléb ještě chvíli peče. Také je fajn, když ho necháte 10 minut chladnout ve formě a pak přendáte na rošt, jinak by byl příliš zvlhlý a upocený, což není úplně ta správná cesta…)