instagram @kitchenettehome

Lísko-ořechové bezé s mascarpone

Lísko-ořechové bezé s mascarpone

Protože u nás doma všichni milují bezé dorty, vyzkoušela jsem další recept, když měl můj táta před pár týdny svátek. Po dlouhé době jsem našla inspiraci na českém blogu laskominy od Marýny. Téměř vše jsem dodržela, jen jsem použila více krému do náplně, zkrátka mi to nevystačilo a bála jsem se, že bude příliš suchý. Každopádně moc děkuji za recept.) (V ingrediencích uvádím povýšené množství).
Těším se, že vyzkouším alternativu s vlašskými ořechy, které v dortech miluju!
Protože se na naší zahradě urodilo touto dobou spoustu malin, dekorovala jsem jimi, ale myslím, že si každý z Vás co zabrousí na tento blog, velmi dobře poradí sám.)
Jinak ani jsem nenapsala, že byl výborný, pro milovníky lískových ořechů mohu doporučit. Mňam!

Další bílkové recepty na kitchenette jsou:
citrónový meringue pie
čokoládovo-citrónový meringue dort
čokoládovo-malinový pavlov

Zbývajících 6 žloutků můžete použít do:
Kynuté bábovky
Citrónového krému

60 minut - 12 porcí
Lísko-ořechové bezé s mascarpone

Ingredience

  • NA BEZÉ:
  • 6 bílků od šťastných slepic
  • 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • špetka soli
  • 200 g moučkového třtinového cukru
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 150 g kvalitní čokolády (používám 70%)
  • NA KRÉM:
  • 500 g maskarpone
  • 600 ml smetany ke šlehání (používám tu tučnější)
  • 50 g nastrouhané kvalitní čokolády
Lísko-ořechové bezé s mascarpone

Postup

1. Předehřejte si troubu na 140°C. Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Bude potřeba upéci 4 bezé korpusy, pokud máte dostatečně velký plech, můžete péci všechny čtyři současně. Obkreslete si na pečící papír dva kruhy pomocí přiměřeně velkého talířku (přibližně 20 cm s 2 cm rozestupem), to později pomůže při roztírání krému, aby všechny vrstvy byly stejně velké. Pokud se nevejdou dva, šlehejte bílky a ostatní ingredience v polovičním množství na dvě etapy. Sníh by nevydržel, než se upeče první várka.
2. Ušlehejte bílky se špetkou soli na pevný sníh, postupně přidávejte cukr a pak ještě chvíli šlehejte, aby se dostatečně rozpustil. Opatrně vmíchejte maizenu a mleté ořechy.
3. Rovnoměrně rozdělte hmotu do čtyř kruhů, lžící nebo stěrkou rozetřete a dejte péct na cca 55 minut.
4. Upečené korpusy potřete čokoládou, kterou jste si rozpustili ve vodní lázni.
5. Ze smetany si ušlehejte pevnou šlehačku. Mixérem nebo metličkou si načechrejte nebo našlehejte maskarpone, postupně do něj vmíchejte šlehačku a čokoládu.
6. A teď už jen naplnit korpusy, každou vrstvu 1/4 náplně. Pokládejte vrstvy na sebe a dozdobte podle fantazie. Opraženými ořechy, čokoládou, ovocem, …
Podávejte vychlazený a alespoň 2-3 hodiny odleželý. Vrstvy se propojí, změknou a nebude problém je úhledně krájet.
7. Recepty, kde můžete zužitkovat zbývající žloutky: Citrónový krém nebo Kynutá bábovka s čokoládou a tvarohem

Lísko-ořechové bezé s mascarpone
Newsletter