instagram @kitchenettehome

Placičky z Quinoi

Placičky z Quinoi

Toto je recept převzatý z kuchařky Heidi Swanson, majitelky blogu 101cookbooks a velmi jsem si ho oblíbila, i naše návštěvy si placky z quinoi velmi pochvalují. Dají se variabilně měnit složením bylinek a přidáním například květáku, brokolice, chřestu, pórku. Můžete je servírovat samotné nebo na boku s omáčkou, pomazánkou či roztíratelným sýrem, třeba kozím…
Pokud doma už quinoiu používáte, bude se vám tato inspirace hodit, pokaždé, když Vám zbyde jako příloha, můžete jí takto zpracovat.

.
15 minut - 12 porcí
Placičky z Quinoi

Ingredience

  • 340 g quinoi (uvařené a vystydlé(jak vařit quinoiu?))
  • 4 velká vejce
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 15 g pažitky (zkoušela jsem čerstvý koriandr a mátu)
  • 1 cibule (na jemné kostičky)
  • 15 g parmezánu, goudy nebo gruyére (nastrouhaný)
  • 3 stroužky česneku (propasírovaný nebo nasekaný)
  • 100 g celozrnné strouhanky
  • olivový oleje na smažení
Placičky z Quinoi

Postup

1. Smíchejte všechny ingredience kromě oleje a nechte odležet. Směs je nejdřív velmi sypká a je potřeba počkat až strouhanka trochu zvlhne.
2. Teď můžete tvarovat placky přibližně 2,5 cm silné, pokud směs stále málo lepí, přidejte ještě jedno vejce nebo naopak, pokud je moc vlhké, můžete přisypat trochu strouhanky. Pomáhám si formičkou na vykrajování cukroví a lžící, ale mělo by to jít i dlaněmi, když je budete namáčet ve studené vodě, těsto se nebude tolik lepit.
3. Osmažte je z obou stran stejně jako lívance nebo bramboráky a servírujte teplé nebo i studené.
4. Hotovou směs můžete také uchovat den dva v lednici a usmažit až v ten pravý okamžik.

Placičky z Quinoi
Newsletter