Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
8. listopadu 2012
A je to tady! Vánoce!
Já vím, já vím! Většinu z Vás to spíš vyděsí, ale já je miluju! Vánoční ozdoby, svíčky, františky, prskavky, vůně stromečku, cukroví nebo vánočky co se právě peče, celá ta atmosféra Vánoc, zasněžené hory, v noci se třpytící sněhové krystalky při úplňku! Letos se těším nejvíc na jiskřičky v očích mojí dcery u stromečku…)
No třeba jsem Vás přeci jen trochu navnadila.)
Moje a většiny rodinných známých již letitě nejoblíbenější cukroví, které ostatní Vánoční cukrátka zastiňovala. Babiččiny čokoládové rohlíčky. Vždy jsme jich dělali s mámou a babičkou Jiřinkou mnohonásobné množství a každý rok mizeli jako první.
Teď s odstupem let navíc oceňuji bezlepkovou verzi, protože 50 g mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno zaměnit za pohankovou nebo bezlepkovou směs. Je to zde časté téma, tak si myslím že možná i Vy to oceníte. V tomto případě, je třeba si dát pozor při nákupu ingrediencí. Koupit pudink, kakao i čokoládu bezlepkovou.
Ingredience
-
Na 150 rohlíčků
-
250 g mletých vlašských ořechů
-
200 g třtinového moučkového cukru
-
50 g mouky, plus na pomoučení (pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou hladkou)
-
1 velké nebo 2 malá šťastná vejce
-
špetka mořské soli
-
NA KRÉM:
-
1 pudink (vanilkový nebo čokoládový)
-
250 ml mléka
-
250 g změklého másla
-
160 g třtinového moučkového cukru
-
3 lžíce kakaa
-
2 lžíce rumu
-
NA POLEVU:
-
200 g čokolády 70% kakaa ( nebo 100g hořké, 100 g mléčné)
-
100 ml smetany ke šlehání