instagram @kitchenettehome

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

A je to tady! Vánoce!
Já vím, já vím! Většinu z Vás to spíš vyděsí, ale já je miluju! Vánoční ozdoby, svíčky, františky, prskavky, vůně stromečku, cukroví nebo vánočky co se právě peče, celá ta atmosféra Vánoc, zasněžené hory, v noci se třpytící sněhové krystalky při úplňku! Letos se těším nejvíc na jiskřičky v očích mojí dcery u stromečku…)
No třeba jsem Vás přeci jen trochu navnadila.)
Moje a většiny rodinných známých již letitě nejoblíbenější cukroví, které ostatní Vánoční cukrátka zastiňovala. Babiččiny čokoládové rohlíčky. Vždy jsme jich dělali s mámou a babičkou Jiřinkou mnohonásobné množství a každý rok mizeli jako první.
Teď s odstupem let navíc oceňuji bezlepkovou verzi, protože 50 g mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno zaměnit za pohankovou nebo bezlepkovou směs. Je to zde časté téma, tak si myslím že možná i Vy to oceníte. V tomto případě, je třeba si dát pozor při nákupu ingrediencí. Koupit pudink, kakao i čokoládu bezlepkovou.

150 porcí
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Ingredience

  • Na 150 rohlíčků
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g třtinového moučkového cukru
  • 50 g mouky, plus na pomoučení (pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou hladkou)
  • 1 velké nebo 2 malá šťastná vejce
  • špetka mořské soli
  • NA KRÉM:
  • 1 pudink (vanilkový nebo čokoládový)
  • 250 ml mléka
  • 250 g změklého másla
  • 160 g třtinového moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • NA POLEVU:
  • 200 g čokolády 70% kakaa ( nebo 100g hořké, 100 g mléčné)
  • 100 ml smetany ke šlehání
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Postup

1. Smíchejte všechny ingredience na těsto, pokud hodně lepí přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
2. Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky. Postupuji tak, že si ukrojím kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvořte tenký váleček, který nakrájím na odpovídající dílky, konce zaoblím a váleček ohnu. Pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. A pečte přibližně 15 minut, hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť, ničeho se nelekejte, je to v pořádku, až je naplníte krémem a čokoládou, po odležení krásně změknou a jejich chuť se zvýrazní.
3. Uvařte puding běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutin, vznikne tak velmi hustý puding, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne vmíchejte nebo vmixujte 50 g másla (jinak by se utvořili hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.
4. Hotový krém nanášejte na spodní lehce zploštělou stanu vychladlého rohlíčku pomocí zdobícího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik kolik je rohlíčku.
5. Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.
6. Hotové čokoládové rohlíčky odložte do krabice a nechte odležet v lednici nebo jinde v chladu. Za pár dní se Vám odmění krásnou plnou chutí.

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky
Newsletter