instagram @kitchenettehome

Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry

Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry

Jsou to po citrónu velmi příjemně aromatické sušenky, navíc zdravé a bezlepkové. V původní verzi vznikly tak, že jsem chtěla pro dceru zdravější mlsání a 120ti gramový podíl byl z pšeničné mouky, ale později mě napadlo je vyzkoušet bezlepkové, protože tuto problematiku řeší mnoho lidí a je to opravdu aktuální téma. Vše vyzkoušeno, prověřeno a tady to je…
Snad už jen dodat, že s tvarem či designem si není třeba dělat starosti, protože se roztečou. Například toto byla srdíčka.
Mnohé z Vás, kteří nemáte doma mlýnek na mouku, možná zarazí mouka z quinoi. Už se prodává také v obchodech se zdravou výživou, ale také další dobrá zpráva je, že jsem v jedné bio prodejně (konkrétně v ulici Dejvická Praha 6) narazila na tento mlýnek k erárnímu použití, což je opravdu velmi dobrý tah. Tak alespoň touto formou, pokud někdo z Vás jste majitelem takovýchto potravin, prosím rozšiřte tento servis zákazníkům dál. Čerstvě umleté zrno je přeci nejlepší a né každý si může dovolit z mnoha důvodu domů koupit kvalitní kamenný mlýnek… Určitě se Vám zákazníci odmění.)

30 minut - 0 porce
Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry

Ingredience

  • 100 g mouky z quinoi
  • 120 g mouky bezlepkové, plus na pomoučení (používám Marc&Spencer, nebo pohankovou)
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 200 g másla, změklého
  • 140 g třtinového cukru
  • kůra z 2 bio citrónů
  • vanilka (semínka z 1 lusku nebo např. vanilkový cukr z DM)
Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry

Postup

1. Nejprve si krátce opražte na pánvi mouku z quinoi. Dejte pozor, aby se nespálila, raději na mírném ohni a často míchejte. Když lehounce zezlátne, nechte ji vystydnout, klidně i v lednici.
2. Vyšlehejte máslo pomocí mixéru, přidejte cukr a šlehejte ještě chvíli dokud nebude směs nadýchaná. Přidejte strouhanou kůru z citrónů, vanilku a zase šlehejte dalších 5 minut. Vmíchejte mouky, mleté ořechy, sůl a když je vše propojeno, zabalte těsto do fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně na 1 hodinu.
3. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem.
4. Když je těsto vychlazené, vyválejte ho na lehce pomoučeném vále přibližně na 5 mm a pokládejte na plech relativně daleko od sebe (asi 3 cm).Vykrajujte požadované tvary a pečte 12-16 minut do lehce zlata. Z tohoto množství jsou dva plechy sušenek.
5. Po upečení nechte krátce vystydnout na plechu (v tomto momentě jsou příliš křehké a rozbily by se) a poté přeneste na mřížku dosušit.

Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry
Newsletter