Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry
24. října 2012
Jsou to po citrónu velmi příjemně aromatické sušenky, navíc zdravé a bezlepkové. V původní verzi vznikly tak, že jsem chtěla pro dceru zdravější mlsání a 120ti gramový podíl byl z pšeničné mouky, ale později mě napadlo je vyzkoušet bezlepkové, protože tuto problematiku řeší mnoho lidí a je to opravdu aktuální téma. Vše vyzkoušeno, prověřeno a tady to je…
Snad už jen dodat, že s tvarem či designem si není třeba dělat starosti, protože se roztečou. Například toto byla srdíčka.
Mnohé z Vás, kteří nemáte doma mlýnek na mouku, možná zarazí mouka z quinoi. Už se prodává také v obchodech se zdravou výživou, ale také další dobrá zpráva je, že jsem v jedné bio prodejně (konkrétně v ulici Dejvická Praha 6) narazila na tento mlýnek k erárnímu použití, což je opravdu velmi dobrý tah. Tak alespoň touto formou, pokud někdo z Vás jste majitelem takovýchto potravin, prosím rozšiřte tento servis zákazníkům dál. Čerstvě umleté zrno je přeci nejlepší a né každý si může dovolit z mnoha důvodu domů koupit kvalitní kamenný mlýnek… Určitě se Vám zákazníci odmění.)
Ingredience
-
100 g mouky z quinoi
-
120 g mouky bezlepkové, plus na pomoučení (používám Marc&Spencer, nebo pohankovou)
-
80 g mletých vlašských ořechů
-
1/2 lžičky mořské soli
-
200 g másla, změklého
-
140 g třtinového cukru
-
kůra z 2 bio citrónů
-
vanilka (semínka z 1 lusku nebo např. vanilkový cukr z DM)