Krůtí pečené na estragonu a jablkách
25. října 2012
 
                                                                        
                            
                    Trochu nezvyklá kombinace ovoce, bílého vína a estragonu, která vytváří kolem masové pečeně něco na způsob čatný (chutney). Mám ráda sladko-kyselé kombinace, takže něco chuťově na tento způsob je mé oblíbené.
A proto je to tu! Přeci Vám nebudu servírovat krůtí na kmínu, nebo na česneku… Ne že by to nebylo dobré, je to super klasika, jen předpokládám podle Vašich komentářů a emailů, že tím Vaše chuťové pohárky asi příliš nedojmu.)
Jako přílohu k pečeni doporučuji něco umírněnějšího jako třeba dušenou rýži, quinoiu či kus kus.
                    15 minut
                            -
                            2 
                            porce
                        
     
                        
        Ingredience
- 
                        1/2 kg krůtího stehenního masa (na dvě větší porce)
- 
                        1 jablko, bez jadřinců nakrájené na 8 měsíčků
- 
                        2 střední cibule, nakrájené na čtvrtky
- 
                        4 stroužky česneku, na silnější plátky krájeného
- 
                        2 řapíky celeru, nakrájené na 4 cm kousky
- 
                        6 sušených švestek
- 
                        2 dl suchého bílého vína
- 
                        estragon (sušený, velmi aromatický mají v Marc&Spencer)
- 
                        mořská sůl
- 
                        čerstvě mletý pepř
 
                        
        Postup
            1.
             Předehřejte troubu na 200°C. 
        
                
            2.
             Do římského hrnce nebo zapékací nádoby s poklicí dejte cibuli, jablka, celer, česnek a švestky. Maso omyjte, osolte, opepřete, okořeňte estragonem a dejte do pekáče k ostatním ingrediencím, ještě vše podlijte vínem a na vrch masa položte dva plátky másla. 
        
                
            3.
             Pečte při 200°C přiklopené přibližně 35-45 minut, pak maso zkontrolujte jestli se Vám zdá, že už začíná být propečené, snižte teplotu na 180°C a dopékejte bez poklice dalších 15 minut do zlata. Měla jsem menší kousek, ale velikost pečeně se může velmi lišit, tak musíte sami vyhodnotit dobu pečení.
        
                 
                                 
                                
 
         
         
     
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            