Krůtí pečené na estragonu a jablkách
25. října 2012
Trochu nezvyklá kombinace ovoce, bílého vína a estragonu, která vytváří kolem masové pečeně něco na způsob čatný (chutney). Mám ráda sladko-kyselé kombinace, takže něco chuťově na tento způsob je mé oblíbené.
A proto je to tu! Přeci Vám nebudu servírovat krůtí na kmínu, nebo na česneku… Ne že by to nebylo dobré, je to super klasika, jen předpokládám podle Vašich komentářů a emailů, že tím Vaše chuťové pohárky asi příliš nedojmu.)
Jako přílohu k pečeni doporučuji něco umírněnějšího jako třeba dušenou rýži, quinoiu či kus kus.
15 minut
-
2
porce
Ingredience
-
1/2 kg krůtího stehenního masa (na dvě větší porce)
-
1 jablko, bez jadřinců nakrájené na 8 měsíčků
-
2 střední cibule, nakrájené na čtvrtky
-
4 stroužky česneku, na silnější plátky krájeného
-
2 řapíky celeru, nakrájené na 4 cm kousky
-
6 sušených švestek
-
2 dl suchého bílého vína
-
estragon (sušený, velmi aromatický mají v Marc&Spencer)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
1.
Předehřejte troubu na 200°C.
2.
Do římského hrnce nebo zapékací nádoby s poklicí dejte cibuli, jablka, celer, česnek a švestky. Maso omyjte, osolte, opepřete, okořeňte estragonem a dejte do pekáče k ostatním ingrediencím, ještě vše podlijte vínem a na vrch masa položte dva plátky másla.
3.
Pečte při 200°C přiklopené přibližně 35-45 minut, pak maso zkontrolujte jestli se Vám zdá, že už začíná být propečené, snižte teplotu na 180°C a dopékejte bez poklice dalších 15 minut do zlata. Měla jsem menší kousek, ale velikost pečeně se může velmi lišit, tak musíte sami vyhodnotit dobu pečení.