Lilková polévka s parmezánem
27. června 2012
Výborná kombinace lilků, parmezánu a rajčat na letní večery… Postup, jak připravit lilky v troubě, se vám bude hodit i na jiné úpravy.. Je to základní příprava na různé studené pomazánky a dipy.
Ingredience
-
3 malé lilky nebo 2 střední
-
4 lžíce olivového oleje
-
1 větší cibule na jemné kostičky
-
4 stroužky česneku na plátky
-
450 g masitých rajčat (nebo konzervu krájených nebo celých rajčat)
-
3 hrnky vody (z výhodou i vývar ..))
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
čerstvá bazalka
-
80 g strouhaného parmezánu na servírování
-
krutóny na servírování
Postup
1. Předehřejte si troubu na 220°C. Lilkům odřízněte stopku, rozpulte je podélně na půl. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale aby jste nenarušili slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce a dejte péct do trouby na 30 minut.
2. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
3. Lžící vydlabejte dužinu lilků, mělo by to jít snadno, jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu, osolte a přiveďte k varu. Takto jemně vařte přiklopené 20 minut.
3. Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a krutóny. Miluju krutóny z pivních rohlíků..)