Hovězí hamburger
6. července 2012
Myslím, že domácí karbanátky vhodné na gril i pánev nejsou žádná věda, ale přesto některé z vás zajímají základní postupy vycházející ze zkušeností našich babiček a tradic.. Toto je ten můj recept na karbanátky – hamburgery, který díky mléku (můžete nahradit i studenou vodou), zůstávají velmi šťavnaté. Bylinky můžete obměňovat , také někdy do směsi přidám strouhaný sýr (Parmezán, gruýere, eidam, ementál, … Na toto množství přibližně 50 – 70 g.) Zajímavé překvapení uvnitř, může být sýrové srdce, kdy do středu mletého masa vložíte kus sýru s lístkem petržele například. Nebo karbanátek můžete ještě zavinout do tenkého plátku slaniny… Někdy dochutím hořčicí, tabaskem, worchestrem. Hodí se také kapka cherry nebo portského vína. Inspirací a modifikací je nekonečno …)
Ingredience
-
600 g mletého hovězího masa
-
1 velké šťastné vejce
-
1-2 červené cibule nakrájené na jemné kostičky
-
1/2 hrnku mléka
-
1 hrst nasekaných bylinky jako petržel, tymián, oregano, koriandr
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
Všechny ingredience promíchejte, ideálně ručně a nechte chvíli odpočinou v chladu. Dlaněmi, které si namáčejte ve vodě, aby se na vás směs příliš nelepila, tvarujte karbanátky, které si můžete připravit mezi plátky pečícího papíru, nebo pokládat přímo na gril. Velikost a tloušťka záleží na vašich preferencích, já hamburgery dělám z množství větší cibule a tenké tak 1,5 cm. Nejdříve směs stlačím dlaněmi k sobě, jako kdybych chtěla vytvořit sněhovou kouli (proto, aby se příliš nerozpadali, vytlačíte tak přebytečný vzduch ..) a pak je jen zploštím do požadovaného tvaru…