instagram @kitchenettehome

Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků

Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků

Před pár týdny jsem se zúčastnila v Pražském kulinářském institutu kurzu na téma vykosťování, pečení a správná úprava křepelek, kuřat, kachen a hus, kde jsme se mimo jiné naučili nepodlévat , nepolévat a stále nevětrat teplo z trouby, také péci drůbež umístěnou na roštu, aby horký vzduch proudil ze všech stran a maso nebylo spíše dušené než pečené … V Prakulu jsme získali mnoho a mnoho dalších super praktických a funkčních informací o kterých bych se tu mohla rozepisovat na další dvě strany, ale to bylo jen úvodem a k vysvětlení trochu netradičního postupu. Takže jsem nové zkušenosti aplikovala na tento náš oblíbený recept a trochu ho vylepšila.
Také jsem tentokrát použila dezertní víno, přestože je v názvu portské. Oboje funguje a oboje je skvělé, hlavně barva omáčky se bude měnit v závislosti, jaký druh použijete…

.
25 minut - 4 porce
Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků

Ingredience

  • 1 kachna (tato měla 2,3 kg)
  • mořská sůl
  • 3 lžíce másla
  • 1 šalotka krájená na jemné kostičky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek teplého kuřecího vývaru
  • 1 hrnek dezertního vína nebo portského
  • 2 hvězdička anýzu nalámané na kousky
  • 4 lžíce fíkové marmelády
  • čerstvě mletý pepř na dochucení
Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků

Postup

1.Předehřejte troubu na 130°C. Opláchněte kachnu vodou, osolte uvnitř i z venku a propíchejte ostrým nožem nebo kuchyňskou jehlicí kůži po celém povrchu těla, jen dejte pozor, abyste nepropíchli i maso.
2.Kachnu položte na rošt, který jde umístit do pekáče nebo na rošt, který v troubě drží formy a pod něj umístěte pekáč, který bude zachytávat uvolňující se tuk. Vložte kachnu prsíčky dolů do trouby na střední polohu a pečte 2 hodiny bez otevírání a větrání trouby.
3.Po 2 hodinách kachnu otočte a pečte 20-30 minut při 175°C do zlatohněda, dokud není kůžička křupavá.
4.Mezitím v menším hrnci orestujte na másle šalotku do měkka, vmíchejte mouku, krátce povařte. Přidejte vývar, portské víno a anýz, přiveďte k varu a nechte jemně probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
5.Přidejte fíkovou marmeládu, dosolte a opepřete podle chuti, krátce ještě prohřejte, aby se chutě propojily. Omáčku můžete servírovat takto nebo ještě scedit aby byla jemnější a abyste odstranili anýz.
6.Naporcujte kachnu a servírujte s omáčkou, jako přílohu volím dušenou rýži, ideálně jasmínovou, )

Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků
Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků
Pečená kachna s omáčkou z portského vína a fíků
Newsletter