Bramborový salát s chřestem
8. července 2012
Velmi lahodný a nutričně vyvážený salát. Vychlazený je skvělý pro horké letní večery. Ideální pro vegetariány, ale i masožravci nebudou nic na chuti postrádat…
Ingredience
-
na dresink:
-
4 lžíce vinného octa
-
4 lžíce hrubozrnné hořčice
-
4 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce třtinového cukru nebo agáve sirupu
-
na salát:
-
900 g malých mladých brambor, s červenou slupkou jsou také fajn
-
1 svazek zeleného chřestu
-
220 g červených fazolí z konzervy (kupuji alnatura)
-
1 malý pórek
-
1 velká červená cibule
-
5 řapíků celeru
-
1 lžíce olivového oleje
-
hrst nasekaného čerstvého kopru
-
mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup
Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte brambory i se slupkou a vařte krátce, aby zůstaly stále pevné a nerozpadaly se. Asi tak minutu předtím, než jsou hotové, přidejte do vroucí vody i chřest (odkrojte oschlé konec stonku ). Sceďte a nechte stranou vychladnout.
Mezitím si připravte dresink, smíchejte všechny ingredience. Někdy udělám větší množství do zavařovací sklenice a odložím si ho do lednice.
Na pánvi s lžící oleje si opravdu krátce orestujte pórek a cibuli na kolečka, aby ztratili ostrou chuť (můžete použít do salátu i čerstvé).
Do velké salátové mísy dejte fazolky (můžete přilít i část nálevu z konzervy), řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky, cibulku s pórkem, kopr, chřest pokrájený na (cca 1,5-2 cm), brambory na větší kostky (cca 1,5-2 cm), dresink, lehce dosolte a opepřete pokud je třeba, promíchejte a vychlazený můžete servírovat.