instagram @kitchenettehome

Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí

Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí

Připravila jsem pro změnu něco na způsob slaných lívanečků. Můžete tu na blogu najít klasické pohankové bliny, ale v poslední době jsem zkoušela připravit všemožné jiné slané a předkrmově se tvářící lívance například z luštěnin atd... Jako první vlaštovku tu mám ovesné bliny, které jsou skvělé tím, že díky jablečnému pyré jsou vláčné uvnitř, lehce sladké, ale zároveň jsou křupavé díky kukuřičnému škrobu, proto se skvěle snoubí s krémovým sýrem či sýrem stracciatella a avokádem. Myslím, že zakousnout se do křupavého a teplého základu a cítit krémovou chuť i strukturu avokáda je prostě nepřekonatelně lahodná záležitost. Pak začnou vystupovat další chutě, jako chuť ředkvičky z klíčků, koriandru a kousky soli. 

Ale servírovat tyto bliny můžete například i s rostbífem, kyselou okurkou a hořčicí nebo s chřestem a křepelčím vejcem, to už je na Vás. V ingrediencích najdete čerstvé bylinky a to je příležitost si toto základní těsto přizpůsobit dalším ingrediencím, které přijdou navrch. Můžete dovnitř nasekat čerstvou bazalku či nastrouhat trochu křenu, přidat petržel, libeček, kopřivu jen tak pro barvu a vitamíny, ... zkrátka co se bude dobře párovat s dalšími ingrediencemi. Já jsem přidala čerstvý koriandr.
A protože se blíží uzávěrka soutěže Aperitivo Moment pořádané Aperol Spritz Food Blogem Roku, servírovala jsem tyto "Bliny" spolu se sklenkou Cinzana. Při té příležitosti jsem objevila skvělou kombinací chutí a to v podobě cinzána a ředkvičkových klíčků! Je až neuvěřitelné, jak skvěle se tyto chutě párovaly a doplňovaly. To jen tak na vysvětlenou, proč ve sklence cinzana můžete vidět krásný fialovo-zelený klíček.

15 minut
Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí

Ingredience

Na ovesné bliny

  • 180 g ovesných vloček

  • 30 g kukuřičného škrobu

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • 150 g jablečného pyré

  • 2 šťastná vejce

  • 150 g kefíru

  • propasírovaný stroužek česneku

  • 3 lžíce nasekané čerstvé bylinky (v tomto případě koriandr, viz úvod )

Na servírování

  • 200 g stracciatelly (trhaná mozzarella ve sladké smetaně)

  • 1 zralé avokádo

  • stroužek česneku

  • špetka soli

  • ředkvičkové klíčky

    Koupit
  • černá sůl

  • jedlé květy

Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí

Postup

1.

Pomocí blenderu rozmixujte ovesné vločky najemno, vznikne Vám tak ovesná mouka. Dejte ji do střední mísy, přidejte sůl, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a promíchejte. V druhé misce si smíchejte jablečné pyré, bylinky, česnek, vejce a kefír. Nyní obě směsi smíchejte dohromady, ale jen velmi krátce a můžete začít smažit stejným postupem jako lívanečky. Nejraději je smažím na přepuštěném másle nebo sádle či kvalitním oleji na středně silný výkon. Porce dělejte spíše menší, protože jde o doplněk k aperitivu nebo malý předkrm. Hotové bliny pokládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a pokud je chcete servírovat teplé, můžete je zatím odkládat na talíř položený v předehřáté troubě.

2.

Avokádo rozpulte, zbavte pecky i slupky a dužinu dejte do malé misky, přidejte k ní propasírovaný česnek, špetku soli a lehce promíchejte vidličkou. Pokud je avokádo dobře zralé, máslové, není třeba jej příliš mačkat či krájet, ale postačí promíchat tak, aby si směs zanechala nějakou strukturu.

3.

Servírujte bliny s trochou stracciatelly (můžete nahradit krémovým sýrem jako je lučina nebo philadelphia a nebo pak například ricottou), lžící avokáda, špetkou černé soli (ta je krásná pro efekt, ale můžete nahradit například solí Maldon - vločkovanou) a vrch ozdobte klíčky a jedlými květy.

Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí
Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí
Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí
Ovesné bliny s avokádem, sýrem stracciatella, klíčky a černou solí
Newsletter