Kuskus je semolinová těstovina pocházející z Maroka. Malá zrnka hrubozrnné pšenice jsou povařena ve slané vodě, usušena a upravena k podobě suchého kuskusu tak, jak ho můžete zakoupit v obchodě. V obchodech můžete také narazit na kuskus celozrnný, který je vždy lepší. Má mnohem více minerálů, vlákniny a tak i nižší glykemický index. Tak jako většina základních surovin je pro naše tělo mnohem zdravější. Pro změnu můžete také vyzkoušet namísto kuskusu v tomto receptu třeba bulgur, který má o něco hrubější strukturu a já ho moc ráda používám. Jde vlastně téměř o totožnou potravinu a dokonce i postup výroby, ale jeho chuť je jiná, více oříšková. Obě tyto ingredience se připravují stejně. Zalijí se horkou nebo vlažnou vodou či vývarem a nechají se pod pokličkou nabobtnat.
Připravovala jsem tento recept spolu s receptem na krůtí burger, který zde najdete zítra, pro olivové oleje Minerva jako tiskový materiál pro média, ale myslím, že by byla škoda Vás o tyto recepty ochudit a nepřidat je i sem.)
Řecký kuskus salát
15. července 2015
Pokud budete někdy potřebovat pohostit více lidí s rozdílnými chutěmi, určitě vyzkoušejte tento salát. Nejenže je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží a zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem nebo může tvořit přílohu k masu či rybám.
Ingredience
-
1 hrnek kuskusu
-
1, 5 hrnku vody nebo vývaru
-
1 lžička oregana
-
pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
-
0, 5 salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
-
75 g řecké fety, nadrobit
-
hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata nebo italské tagiassca
-
1 malá červená cibule, na jemné kostičky
-
1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
-
3 lžíce citrónové šťávy
-
5 lžic extra panenského olivového oleje, může být i aromatičtější
-
čerstvě mletý pepř
-
mořská sůl
-
čerstvé oregano na servírování
Postup
Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat. Po 5 - 10ti minutách v závislosti na teplotě vody bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu.
Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu a salát můžete servírovat takto vlažný nebo i vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.)