instagram @kitchenettehome

Kynutý koláč

Kynutý koláč

Vím, že právě teď u nás není sezóna ovoce a už vůbec ne švestek, ale jestli stejně jako já máte nějaké zamražené ovoce z léta, které Vám zabírá místo v mrazáku, přijde Vám vhod tento recept.) A taky se možná, stejně jako já, nemůžete dočkat té naší české úrody a z ní pečených koláčů. Navíc budou Velikonoce a nějaký recept se vždycky hodí. 

Pokud ovoce není na dosah a nechce se Vám žádné kupovat, můžete tento kynutý základ potřít povidly a tvarohem a vytvořit tak zase úplně jinou lahůdku.) Každopádně věřím, že se Vám recept bude hodit třeba do rodinné kuchařky a že určitě najde uplatnění pro dobré kynuté těsto. Toto je krásně křehké, vláčné a zdaleka ne suché, navíc i modifikované na zdravější pečení. Větší podíl je z celozrnné mouky a neobsahuje žádný rafinovaný cukr, ten je zde nahrazen medem. Pouze v drobence je obsažen kousek marcipánu. To je jen takový tip, protože je to zajímavé zpestření a pokud se vám třeba válí malý zbytek marcipánu v lednici či mrazáku, je to ideální příležitost, jak jej důstojně spotřebovat. Pak také v ingrediencích na drobenku jsou zmíněné mandlové lupénky nebo třeba můžete použít mandličky sekané a nemusí být ani blanšírované.) Lískové ořechy se u nás také občas sypou na koláče. Nebojte se experimentovat a použit i nějaké to zmiňované perníkové koření. Na závěr poslední tip, pod švestky se skvěle hodí i třeba mletý mák, tak pokud jej máte rádi, vystelte švestkám makové lůžko.

20 min minut
Kynutý koláč

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky

  • 150 g hrubé či polohrubé pšeničné mouky

  • 80 g medu

  • 200 ml mléka

  • 80 g změklého másla či rostlinného oleje

  • 2 žloutky od šťastných slepic

  • 1 sáček sušeného droždí nebo 30 g čerstvého

  • špetka soli

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • špetka mleté vanilky

    Koupit
  • špetka skořice

  • špetka zázvoru

  • nebo třeba i směs perníkového koření

Ingredience na drobenku

  • 40 g ovesných vloček

  • 30 g medu

  • 30 g másla

  • 60 g celozrnné mouky

  • (40 g marcipánu nebo třeba mandlových lupínků)

  • lžička perníkového koření nebo jen skořice a zázvoru

Kynutý koláč

Postup

1.

Do mixovací nádoby robotu nebo do jiné zadělávací mísy dejte vlažné mléko, lžíci medu, droždí a vše lehce promíchejte. Počkejte, až se začnou tvořit bublinky/ostrůvky droždí na hladině mléka jako důkaz, že droždí je aktivní a že můžete připravit těsto. Do mísy přidejte zbylý med, žloutky, kůru z citrónu, koření, obě mouky, tedy vše až na sůl a máslo, to totiž přijde na řadu poslední, až spojíte všechny předešlé ingredience. Pomocí robotu nebo ručně tuto směs již se všemi ingrediencemi hněťte do hladkého a pružného těsta přibližně 10 minut. Finální těsto je řídké a je to tak v pořádku.

2.

Mísu přikryjte ideálně fólií nebo utěrkou, aby těsto neosychalo a dejte na teplé místo vykynout. Bude kynout přibližně 40 minut, podle teploty prostředí. Každopádně by mělo téměř zdvojnásobit objem. Mezitím si připravte drobenku, jednoduše smícháním a rozdrobením všech ingrediencí do sebe. Popřípadě vypeckujte ovoce, plech si vymažte a vysypejte hrubou či polohrubou moukou (i na toto používám sprej na vymazávání) nebo také vyložte pečícím papírem a pomalu zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C.

3.

Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte jej na plech a rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Nejlépe se Vám to bude dělat mokrýma rukama. Na těsto naklaďte ovoce, já preferuji co nejvíce ovoce, zde konkrétně půlky švestek slupkou dolů a jednu hned těsně vedle druhé. Na závěr vše posypejte rovnoměrně drobenkou a dejte do trouby, výkon stáhněte na 170 °C a pečte 20 minut.

Kynutý koláč
Kynutý koláč
Kynutý koláč
Kynutý koláč
Newsletter