MENU

Kynutý koláč

Kynutý koláč

Vím, že právě teď u nás není sezóna ovoce a už vůbec ne švestek, ale jestli stejně jako já máte nějaké zamražené ovoce z léta, které Vám zabírá místo v mrazáku, přijde Vám vhod tento recept.) A taky se možná, stejně jako já, nemůžete dočkat té naší české úrody a z ní pečených koláčů. Navíc budou Velikonoce a nějaký recept se vždycky hodí. 

Pokud ovoce není na dosah a nechce se Vám žádné kupovat, můžete tento kynutý základ potřít povidly a tvarohem a vytvořit tak zase úplně jinou lahůdku.) Každopádně věřím, že se Vám recept bude hodit třeba do rodinné kuchařky a že určitě najde uplatnění pro dobré kynuté těsto. Toto je krásně křehké, vláčné a zdaleka ne suché, navíc i modifikované na zdravější pečení. Větší podíl je z celozrnné mouky a neobsahuje žádný rafinovaný cukr, ten je zde nahrazen medem. Pouze v drobence je obsažen kousek marcipánu. To je jen takový tip, protože je to zajímavé zpestření a pokud se vám třeba válí malý zbytek marcipánu v lednici či mrazáku, je to ideální příležitost, jak jej důstojně spotřebovat. Pak také v ingrediencích na drobenku jsou zmíněné mandlové lupénky nebo třeba můžete použít mandličky sekané a nemusí být ani blanšírované.) Lískové ořechy se u nás také občas sypou na koláče. Nebojte se experimentovat a použit i nějaké to zmiňované perníkové koření. Na závěr poslední tip, pod švestky se skvěle hodí i třeba mletý mák, tak pokud jej máte rádi, vystelte švestkám makové lůžko.

20 min minut
Kynutý koláč

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky

  • 150 g hrubé či polohrubé pšeničné mouky

  • 80 g medu

  • 200 ml mléka

  • 80 g změklého másla či rostlinného oleje

  • 2 žloutky od šťastných slepic

  • 1 sáček sušeného droždí nebo 30 g čerstvého

  • špetka soli

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • špetka mleté vanilky

    Koupit
  • špetka skořice

  • špetka zázvoru

  • nebo třeba i směs perníkového koření

Ingredience na drobenku

  • 40 g ovesných vloček

  • 30 g medu

  • 30 g másla

  • 60 g celozrnné mouky

  • (40 g marcipánu nebo třeba mandlových lupínků)

  • lžička perníkového koření nebo jen skořice a zázvoru

Kynutý koláč

Postup

1.

Do mixovací nádoby robotu nebo do jiné zadělávací mísy dejte vlažné mléko, lžíci medu, droždí a vše lehce promíchejte. Počkejte, až se začnou tvořit bublinky/ostrůvky droždí na hladině mléka jako důkaz, že droždí je aktivní a že můžete připravit těsto. Do mísy přidejte zbylý med, žloutky, kůru z citrónu, koření, obě mouky, tedy vše až na sůl a máslo, to totiž přijde na řadu poslední, až spojíte všechny předešlé ingredience. Pomocí robotu nebo ručně tuto směs již se všemi ingrediencemi hněťte do hladkého a pružného těsta přibližně 10 minut. Finální těsto je řídké a je to tak v pořádku.

2.

Mísu přikryjte ideálně fólií nebo utěrkou, aby těsto neosychalo a dejte na teplé místo vykynout. Bude kynout přibližně 40 minut, podle teploty prostředí. Každopádně by mělo téměř zdvojnásobit objem. Mezitím si připravte drobenku, jednoduše smícháním a rozdrobením všech ingrediencí do sebe. Popřípadě vypeckujte ovoce, plech si vymažte a vysypejte hrubou či polohrubou moukou (i na toto používám sprej na vymazávání) nebo také vyložte pečícím papírem a pomalu zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C.

3.

Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte jej na plech a rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Nejlépe se Vám to bude dělat mokrýma rukama. Na těsto naklaďte ovoce, já preferuji co nejvíce ovoce, zde konkrétně půlky švestek slupkou dolů a jednu hned těsně vedle druhé. Na závěr vše posypejte rovnoměrně drobenkou a dejte do trouby, výkon stáhněte na 170 °C a pečte 20 minut.

Kynutý koláč
Kynutý koláč
Kynutý koláč
Kynutý koláč

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Luula 11. dubna 2019 14:7
Díky za recept. Kynutých koláčů jsem se vždycky bála, ale zkusila jsem to a ono to šlo jako po másle! Lepší kynutý koláč jsem snad nejedla. V kombinaci s domácími povidly a tvarohem a perníkovým kořením to bylo neskutečný! Jste skvělá!
KarlaH1 28. srpna 2017 8:38
Pekla jsem v sobotu a byl skvělý. Dala jsem švestky, hrušky, meruňky a makovou náplň. Já moc do kynutých nejdu, nikdy se mi to nedařilo, ale podle Vašeho receptu to šlo jako po másle. Vše, co jsem doposud podle Vás pekla se podařilo a moc mi chutnalo, moc díky, že jste....Karla
Markéta Kitchenette 13. září 2017 13:43
Jééé! Karlo, moc děkuju! To mě vždy nejvíc těší, když slyším, že se Vám podle mých receptů vše daří! :-) děkuji
kay_vayy 26. března 2017 14:21
Zbyly mi doma jablíčka, tak jsem pod ně dala vanilkový tvaroh s medem a do drobenky hromadu mletých vlaškých ořechů, absolutně úžasný koláč. Určitě ale vyskouším i se švestkami, hned jak budou. :)
laduna 7. prosince 2016 14:43
Dobrý den Markéto,strašně ráda vařím podle Vašich receptů a má rodina je z nich úplně nadšená, zrovna tak jako já. Chtěla bych zkusit i tento Váš jistě senzační koláč a tak jsem se prosím chtěla zeptat, zda na toto kynuté těsto dáváte švestky zmrazené nebo již rozmrazené? Mám také jejich zásobu rovněž v mrazáku.Děkuji Vám velice za odpoved a přeji překrásný adventní čas :-) Eva
Markéta Kitchenette 20. prosince 2016 15:15
Dobrý den. Já dávám ovoce zmražené i čerstvé. :-) Tak žádné obavy. :-) Mějte krásný den.
Zlatka 3. října 2016 19:56
Dobry den, poradila byste mi prosim,jakou celozrnnou mouku je nejlepsi pouzit?jsou v tom rozdily?zkousela jsem jednu psenicnou z alberta a testo bylo strasne,byl to sice jiny recept,ale uz se celozrnne bojim,proto se radsi ptam dopredu:Dkdyz se v receptu uvadi celozrnna,je jedno jaky druh se zvoli-psenicna,spaldova,..?moc dekuju za radu,z
Markéta Kitchenette 18. října 2016 13:29
Dobrý den. Celozrnná mouka nemá ideální pečící vlastností, ale je oproti hladké zdravá a pak je tedy celé pečení s ní pouze o vybalancoování toho ideálního poměru. Některé recepty snesou třeba celý 100% podíl cz mouky, jiné jsou pak uplně nevhodné. S cz moukou není nikdy pečivo tak nadýchané, jako s hladkou. Obecne v našich končinách, když se řekne celozrnná mouka, tak se myslí pšeničná. Za jiných okolností se uvádí jaká.) Já raději vždy uvádím jaká to má být mouka.) i v tomto receptu to tak je.) Špalda je odrůda pšenice.) Když si nejste jistá, nahraďte třeba jen poloviční podíl mouky hladké moukou celozrnou.)
vladik 30. března 2016 12:55
Mňam!!! Včera večer sem pekla a už není! Je výborný! Už ho mám v oblíbených :) Navíc mi pomohl uvolnit místo v mrazáku na další sezónu :) Díky za recept!
lenki 21. března 2016 18:3
Dobry den, na jednej z fotiek je pod svestkami mák?
Markéta Kitchenette 24. března 2016 10:32
Ano, ano, někde to píši i v receptu.)
moka 19. března 2016 13:28
Dobrý den, krásný koláč. Určitě jej vyzkouším, ale velice mě uchvátil ten krásný hrneček. Můžu se zeptat, kde by se dal sehnat. Děkuji za odpověď
Markéta Kitchenette 24. března 2016 10:33
Děkuju. je opravdu překrásný, mám jeden kus a je to starý kubistický kousek. Tedy se asi nedá ktuálně někde koupit...(
mobca 17. března 2016 15:8
Super.. na počest tykání upeču koláč :D
mobca 17. března 2016 7:48
Markétko, to je super recept. Můj milovaný manžel naprosto zbožňuje kynuté koláče se švestkama :) Vůbec má moc rád vlastně jakékoli buchty a koláče. Jen poslední dobou hodně omezuje cukr. Jenže, ono bez toho bílého hnusu ( i když nahradíme třtinovým, tak to není žádná výhra) se peče blbě :(.... Tak recept s medem je super, to zas díky tobě budu doma za hvězdu :D Jsi skvělá, děkuji Eva
Markéta Kitchenette 17. března 2016 8:20
To je opravdu úžasné, že to oceňujete.) Mám radost a věřím, že budete s receptem i po dalších stránkách spokojená.)
mobca 17. března 2016 10:17
Juuu, tak teď se stydím Markétko. Mám tak moc ráda Váš web a dost let pročítám všechno co se dá :) , že jsem VÁM tu zcela neomaleně tykala, jako bychom byly kamarádky :) Bylo to ode mě neslušné... omlouvám se. Prostě Vás mám ráda a nějak mi to nedošlo :) Vaše recepty jsou TOP a všechno co jsem zkusila byla pecka, takže nepochybuji o tom, že i tento recept bude luxusní :)
Markéta Kitchenette 17. března 2016 13:9
Jéé, víte, že to nějak vůbec neřeším a pokud mi někdo tyká, tak mě to nijak neuráží. A to, že jsem já Vám naopak vykala neberte jako protireakci, ani mi to nedošlo. Klidně si můžeme tykat!)
luciet 15. března 2016 12:25
dobry den, krasny recept. chci pouzit susene drozdi, kolik gramu ma sacek? myslite, ze muzu testo zpracovat v domaci pekarne? diky!
Markéta Kitchenette 15. března 2016 13:3
Sáček droždí má většinou 7 g. A můžete použít na zadělání těsta určitě domácí pekárnu.)
Newsletter