K receptu bych nejdříve ráda vysvětlila, proč uvádím v ingrediencích "tamarindová pasta nebo limetka". Tamarindová pasta se do curry přidává, ale také narazíte na mnoho receptů, ve kterých není vůbec obsažena, tedy pokud byste ji nesehnali nebo si ji nechtěli vyrobit vlastní (protože zde na blogu je recept na domácí tamarindovou pastu, kde se o ní můžete dočíst více), moc se tím netrapte a prostě ji vynechejte. Protože kromě jiného je tato pasta lehce nakyslá, někdo přidává trochu limetkové šťávy, a proto uvádím tamarindovou pastu nebo limetkovou šťávu.
Dále v seznamu ingrediencí narazíte na kafrové listy, dají se sehnat čerstvé u některých asijských obchodníků s ovocem a zeleninou. V pražské Sapě a například v Marks&Spencer je mívají čerstvé nebo sušené a i ty sušené jsou ve skvělé kvalitě.
A pak je tu téma samotné mussaman curry pasty. Prodává se v sáčcích stejně tak jako třeba green curry, red curry či yellow curry pasty a dávkování může být odlišné, tedy se podívejte na obal a sami vyhodnoťte, kolik ji použít, většinou lze na takovéto množství použít celý sáček. V Asii si pastu můžete koupit čerstvou na trzích anebo se pak můžete pokusit vyrobit pastu sami. Já jsem většinou jedním z těch, kteří k vlastní výrobě inklinují, protože mám pocit, že z čerstvých ingrediencí a pod mým dohledem bude výsledek nejčerstvější a bez konzervantů. No v těchto případech to tak jisté ovšem není, protože dostupnost všech ingrediencí pro pastu potřebných je horší a navíc i jejich čerstvost a kvalita nemusejí být přesně to, co byste v Asii běžně koupili a tedy Vám ani nezajistí ten samý výsledek. Každopádně Vám sem připíši seznam ingrediencí a stručný popis, jak s nimi naložit. Je to hračka až na to shánění všech složek.)
Mussaman Curry pasta
4 tobolky kardamomu, 5 cm dlouhý kus celé skořice, 5 hřebíčků, 2 lžičky semínek koriandru, 1/3 lžičky římského kmínu, 4 - 6 sušených chilli papriček (mussaman curry má být lehce pikantní, ale ne příliš ostré, tak podle Vaší chuti), 2 cm kořene galangalu, 1 celá hlavička česneku, 1 stonek citrónové trávy, 1 lžíce soli, 1 lžička krevetové pasty, 3 šalotky, 1/2 muškátového oříšku, 1 muškátový květ, 2 - 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce palmového cukru.
Celé šalotky a česnek včetně slupky v troubě nebo na hořáku opalte tak, jak se opalují papriky až do černa, pak slupku odstraňte a dejte je stranou. Na pánvi orestujte do zlata na nudličky pokrájený galangal, citrónovou trávu, sušené chilli a také je odložte stranou k šalotkám a česneku. Na závěr na pánvi orestujte zbývající koření a opět je dejte stranou. Nyní do blenderu nebo foodprocesoru dejte suché ingredience a rozemelte je najemno, pak přidejte všechny zbývající ingredience včetně soli, krevetové pasty a rybí omáčky a mixujte, dokud Vám nevznikne hladká pasta. No, a pokud jste to zvládli, tak máte vyhráno a jste jedničky!!! Pastu můžete uchovávat v uzavřené sklenici v lednici, vydrží dlouho díky soli, která ji konzervuje nebo například zavakuovanou v sáčku po porcích, pak vydrží ještě déle.)