instagram @kitchenettehome

Kokosový jogurt

Kokosový jogurt

Myslím, že většina lidí na cestování miluje právě poznávání nových věcí, chutí, zvyků, vzorů a vůbec kultur. A o to více cestují rádi všichni, co milují jídlo, protože tak se nám vždy otevírají úplně nové palety barev, které dokáží naše srdce naplnit štěstím. Já vím, že kokosový jogurt není žádná převratná novinka, ale protože se u nás úplně běžně neprodává, nesetkala jsem se do nedávna s takovým, který by mě doslova uchvátil. Nicméně moje zvídavost a obliba prolézání regálů a lednic v obchodech s potravinami, obzvlášť v cizích zemích, mě k jednomu úžasnému kokosovému jogurtu přivedla. Pak jsem zkusila další a ještě jiný, až jsem se projedna k lehké závislosti na dobrém kokosovém jogurtu. A co dál? No jako správný závislá mě zajímalo, jak si poradím doma, když zdroj bude na opačné straně zeměkoule na Bali... Tedy nastoupil na řadu vývoj receptu na takový jogurt, který by se podobal tomu mému nej! Mohli jste to sledovat na Instagramu ve stories, kde jsem svoje pokusy a i nezdary sdílela v reálném čase. :-)

Tady tedy máte recept a v následujícím odstavci veškeré důležité informace.
Jako základ se nejlépe osvědčily mladé kokosy, tedy hlavně jejich dužina. To jestli vodu vypijete nebo použijete, je už na vás. Zas tak velký rozdíl už to nedělá. S kokosovou vodou je jogurt trochu sladší a má plnější chuť. Nedoporučuji dělat tento jogurt ze sušeného kokosu nebo mléka z konzervy. Zdaleka nebude tak lahodný a bude jej muset celkem hodně zahustit.
Základ před naočkováním, pokud je moc řídký, se dá zahustit například tapiokovým škrobem, ale výsledný jogurt má v celku pudinkovou strukturu a myslím si, že jogurt by měl být pěkně hutný a podobný na struktuře pravému kvalitnímu kravskému jogurtu a ne pudinku. Také jsem si prošla pokusy, kdy základ byl tak moc našlehaný, že vznikl výsledný jogurt takový moc nadýchaný. Já osobně mám raději jogurt hutnější. Tak pokud to máte stejně, případný vzduch po rozmixování ještě trochu pár pořádnými bouchnutími o linku vyžeňte.
Raw nebo převařený? Jestli budete základní hmotu ještě převařovat nebo ne už příliš výsledný jogurt neovlivní a mám zkušenost, že raw jogurt vydrží v lednici vždy minimálně týden a v rámci postupu ušetříte celkem hodně času, když zkrátka vše jen pořádně promixujete a rovnou plníte sklenice.
Kultura. Můžete koupit čistou mlékárenskou kulturu na internetu. Na trhu je dokonce celá škála směsí. Kultury bulharského typu, řeckého, nebo tradiční jogurtové kultury. Na obalu je návod na použiti, ale většinou se jedná o dávku potřebnou pro 1 l základu. Pak můžete ještě přibližně 10 použít vzorek z již vytvořeného jogurtu na očkování další várky. Tedy tak trochu jako s kváskem, jen s tím rozdílem, že to nejde do nekonečna.
Pak také řada lidí používá probiotické kapsle (rozumějte klasické probiotika z lékárny). Tady je to trochu nejisté, protože kapsle mají různá složení a nejsou zaměřené primárně na výrobu jogurtu, tedy ve složení najdete třeba shodné kultury, které pro výrobu jogurtu potřebujete, jako je L. Bulgaricus, S. thermophilus, ..., ale také mnoho dalších, které jogurt neudělají. Tedy bych raději sázela na jistotu.
Třetí varianta je pro lidi, které nijak neruší kravské mléko, ať už dieteticky či morálně. Použijte zkrátka jednu vrchovatou lžíci kvalitního kravského jogurtu. Jak níže píšu, já osobně sázím na bio selský jogurt od Holandie.
Důležitý poznatek jsem při mých pokusech udělala na téma čas. Klasický kravský jogurt stačí většinou fermentovat přibližně 8 hodin v ideálních podmínkách, aby byl příjemně kyselý. Ale, asi hlavně proto, že základní hmota při očkování má konzistenci řídké kaše, je třeba dát breberkám mnohem více času, aby se tou kaší prokousali. Tedy mě se osvědčil čas 15-16 hodin. Méně znamenalo nedostatečně kyselý jogurt.
A teď už jen metody, jak v domácím prostředí zajistit 42°C po nezbytný čas. Mnoho z vás má doma všelijaké vymoženosti. Tak začnu od té mě nejmilejší. Parní trouby mají program přímo na výrobu jogurtu, nebo si prostě nastavte 15 hodin 42°C mírná pára. Do trouby umístěte skleničky s jogurtem. Mě moc vyhovují weckovky, které nejen, že jsou krásné, můžete je přiklopit pouze skleněným víčkem bez těsnící gumičky.
Máte doma sous vide lázeň? Zahřejte vodu na 42°C, vložte skleničky logicky tak, aby vyčnívaly, opět je můžete přikrýt skleněným víčkem, které netěsní a nebo nepřikrývat vůbec.
Sušička potravin. Takové ty modernější sušičky potravin už umějí pracovat při přesných požadovaných teplotách. Tedy opět nastavíte teplotu, čas a umístíte skleničky s víčkem, které umožní obsahu dýchat. V obchodě u mě už pár let najdete sušičky tyto.
Jogurtovač asi není třeba zmiňovat. Je to malý přístroj asi za 600,- kč. na cca 6 skleniček, přibližně na 1 l jogurtu. 
Ůplně bych zapoměla na fermentor, který najdete taky u mě v obchodě... Ten samozřejmě kromě jogurtů umí i pomoci při výrobě sýrů a dalších fermentovaných výrobků.
Pak jsou tu prastaré metody tzv. pod peřinkou. Skleničky naplňte a dejte například do kempingové lednice spolu s láhví horké vody, termoforem, atd... Můžete dát i do polystyrenové bedýnky, nebo opravdu pod teplou, dobře izolující duchnu. Nebude samozřejmě nikdy úplně přesné, co se uvnitř bude dít a tak je tato metoda asi úplně krajní. Podobně můžete použít i vyhřátou ne-parní troubu. Ideálně starou troubu. Nesmí být samozřejmě horká. Aby se udrželo teplo, nechte rozsvícené světýlko, které bude mírně troubu konstantně vyhřívat. (Super místo i na kynutí těsta.) Tak snad jsou moje tipy a zkušenosti dostatečné a vyčerpávající. Pokud se mezi vámi najde nějaký koko-jogurtový mazák, tak klidně přispějte svými cennými zkušenostmi. Budu jistě ne jen já vděčná. Ať se vám všem vydaří.

15 minut - 5 porcí
Kokosový jogurt

Ingredience

  • 3 mladé kokosy s dužinou

  • mlékárenská jogurtová kultura nebo lžíce kvalitního jogurtu

  • sterilní sklenice v součtu na cca 1 l jogurtu

Kokosový jogurt

Postup

1.

Kokos otevřete, přelijte kokosovou vodu do nádoby blenderu nebo jí vypijte. Ideálně pomocí sekáčku, tím to jde dobře, kokos otevřete na polovinu, lžící vydlabejte všechnu dužinu a přidejte ji do nádoby mixéru. Dolijte vodou tak, aby sahala přibližně do poloviny objemu dužiny.

2.

Vše rozmixujte na jemný a hladký krém. Podle potřeby popřípadě dořeďte ještě vodou tak, aby konzistence byla jako husté smoothie nebo řidší kaše. Nyní se můžete rozhodnou, zda uděláte jogurt raw a nebo pro jistotu chcete základ tepelně upravit, ohřát v hrnci alespoň na 85°C a zajistit tak sterilitu.

3.

Pokud jste kokosový krém zahřívali, nechte jej zchladnout na 40°C. Do základu nyní důkladně vmíchejte čistou mlékárenskou jogurtovou kulturu a nebo, pokud vás nijak neruší kravské mléko, naočkujte lžící jogurtu, jako je například selský jogurt od Holandie. (Ten v bio kvalitě je můj oblíbený, je stálicí v naší lednici.)
 

4.

Kokosovo-jogurtový naočkovaný základ rozdělte do sklenic, volně zakryjte a dejte fermentovat při 42°C ideálně na 15 hodin. (Proč 15 hod a jaké jsou domácí metody najdete detailně popsané ve druhém odstavci úvodu.) Hotový jogurt bude hustější a příjemně kyselý. Vychlaďte jej a můžete servírovat samotný, nebo třeba v kombinaci s čokoládou a banány, nebo mangem po vzoru thajské kokosové rýže s mangem. Skvělý je do smoothie, ale použila jsem jej i jako základ místo kefíru na úžasnou bábovku tady z blogu. I ten raw určitě vydrží v lednici i týden.

Kokosový jogurt
Kokosový jogurt
Kokosový jogurt
Newsletter