instagram @kitchenettehome

Krémová batátová polévka s čočkou

Krémová batátová polévka s čočkou

Mám tu pro Vás další recept, který jsem původně plánovala do nové kuchařky, ale jak víte, sama nevím, kdy si na ní najdu dostatek času a budu mnohem raději, když si polévku v těchto chladných dnech uvaříte a třeba Vám zachutná a stane se jednou z Vašich oblíbených, než aby mi recept ležel v šuplíku několik dalších měsíců či let.

Kdo v posledních dnech navštívil bageterii Boulevard, možná si všiml, že jsem pro ně připravovala podzimní menu, kde lehkou modifikaci právě této polévky můžete ochutnat. Ale bohužel do ní dávají mnohem méně luštěniny, než jsem v receptuře plánovala.
Budu se těšit na Vaše zkušenosti a ohlasy.) Krásný podzim Všem.

6 porcí
Krémová batátová polévka s čočkou

Ingredience

  • 1-2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje

  • 3 šalotky, pokrájené na kostičky

  • 400 g batát

  • 400 g mrkve

  • 1 kořenová petržel

  • 1 hrnek neuvařené čočky, jako je beluga

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

klasická verze

  • 1 bobkový list

  • 4 větvičky čerstvého tymiánu nebo větší špetka promnutého sušeného

  • kousek celé skořice

  • 6 kuliček nového koření

exotická verze

  • 8 cm kořene zázvoru , oloupaný a nakrájený na plátky

  • kousek celé skořice

  • 3 tobolky kardamomu

  • 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka

  • čerstvý koriandr na servírování

Postup

1.

Luštěninu, nejraději používám belugu, si ideálně předem namočte. Když je nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několika násobkem vody a uvařte ji do měkka, ale stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu. Prudký var by mohl také zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Jde čistě o estetiku, tedy pokud bude popraskaná, určitě se nic strašného neděje.) Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.

2.

Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky do měkka. Přidejte k nim oškrábanou a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a nakrájejte je na střední kostičky. Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením, podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou složkou. Protože koření později budeme z polévky vyndávat, je praktické svázat jej do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek, "bouquet garni". Směs zeleniny a koření pokud zůstalo volně vložené pěkně promíchejte a po chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna zelenina ve vodě. Pro exotickou verzi část tekutiny nahraďte kokosovým mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru příliš. 

3.

Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina měkká na skus. Vždy se snažím zachovat co nejkratší dobu varu tak, aby si zelenina zachovala co nejvíce vitamínů, ale hlavně i chuti, tedy nemusíte čekat, až se bude vše úplně rozpadat, stačí, že bude zelenina na skus. Nyní z polévky vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém, dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Luštěniny, i když se v české kuchyni zanedbávají, jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují rostlinné bílkoviny, které jsou lépe stravitelné než živočišné. Čočka beluga je černá drobná čočka, která je aromatická a má lehce oříškovou chuť. Navíc vyniká krátkou dobou vaření. Beluga obsahuje velké množství vlákniny, vitamín B a hořčík. Funguje i jako výborný antioxidant (podobně jako bobulovité ovoce).

Batáty jsou sladké brambory, které obsahují kvalitní sacharidy a jsou pro lidský organismus energeticky hodnotnější než obyčejné brambory. Navíc jsou bohaté na vitamín E, který v těle funguje jako silný antioxidant.

Polévka se výborně hodí pro chladné podzimní dny, kdy potřebujeme více energie i vitamínů. Pokud si uvaříte exotickou verzi se zázvorem, prohřeje vás polévka ještě lépe. 

Newsletter