Švestkový koláč s mandlemi
17. září 2014
Mám teď dost uspěchaný čas při všech těch přípravách na křest kuchařky, zabíhání se obchodu, dětí a tak dále…:) Asi si to dokážete představit… Ale neodolala jsem švestkové sezóně a připravila jsem jeden krásný mandlový a docela zdravý recept. Ten můj koláč má tmavé těsto, protože je z celozrnné plnohodnotné mouky, také můj agáve nektar byl tmavý, má barvu tmavší než javorový sirup, a tak váš výsledek může mít úplně světlé těsto, v závislosti na mouce a dalších ingrediencích, které se rozhodnete použít.
Ještě tip pro ty, kteří nemají s mandlovou moukou zkušenosti. Mandlová mouka jsou jen velmi jemně namleté mandle. Stačí mandle dát do blenderu nebo jiného nožového robotu a vznikne mandlová mouka. Ta klasická je z blanšírovaných mandlí, tedy bez slupky, ale pro tento koláč klidně můžete použít mandle se slupkou, jsou zdravější, protože tak rychle neoxidují a zachovávají si více vitamínů.
Ingredience
-
1/2 hrnku rostlinného oleje / 114 g
-
1 a 1/2 hrnku mouky celozrnné či hladké / 171 g cz 180 g hladká
-
1 hrnek mandlové mouky / 96 g
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
špetka soli
-
1 vejce
-
1/2 hrnku kefíru nebo podmáslí / 113 g
-
kůra i šťáva z jednoho bio citrónu
-
1/2 až 3/4 hrnku agáve (záleží jak hodně sladké máte rádi, klidně ochutnejte těsto) / 168 - 252 g
-
(lžička mandlového extraktu)
-
1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru
-
10 švestek, půlených a vypeckovaných
-
3 lžíce mandlových lupínků
-
1 lžíce másla
-
1 lžíce třtinového cukru
Postup
Předehřejte troubu na 185 °C / horkovzdušnou na 165 °C. Dortovou formu o průměru 28 cm vyložte pečícím papírem a boky vymažte sprejem nebo tradičně tukem a popřípadě vysypejte moukou.
Připravte si mandlovou posypku smícháním lžíce cukru, lžíce másla a mandlových lupínků. Ve střední míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Ve druhé střední míse smíchejte vejce, kefír, šťávu i kůru z citrónu, agáve, olej a oba extrakty. Nyní krátce smíchejte obě směsi a nalijte těsto do formy. Na vrch rozložte švestky řezem nahoru a na závěr povrch posypejte mandlovou posypkou.
Dejte péct do trouby na 45 minut nebo dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá bez zbytků syrového těsta. Upečený koláč nechte vystydnout na mřížce a pak ho můžete vyjmout z formy.