instagram @kitchenettehome

Kuřecí prsa na šalvějovém másle

Kuřecí prsa na šalvějovém másle

Toto je druhý recept, který jsem připravila do zářijového Harpers Bazaaru na téma kuřecí prsíčka. Protože šalvěj a šalvějové máslo miluji, zamířila jsem tímto směrem.) Druhý recept byl na  kuřecí prsíčka na mediteránský způsob, který naleznete zde.
V první řadě jde asi hlavně o rychlé, dietní a lehké jídlo, které se hodí pro každý den. Protože já už nepřipravuji kuřecí prsa jinou metodou než sous vide, popíši zde postup oběma metodami - tradiční i ve vakuu. Kuřecí prsíčka totiž vytěží maximum chuti bylinek, šťavnatosti a křehkosti masa právě při odpočívání ve vodní lázni, proto by byla škoda Vám tento postup přípravy zatajit.

20 minut - 2 porce
Kuřecí prsa na šalvějovém másle

Ingredience

  • 2 kuřecí prsíčka (vybírejte farmářská nebo bio)

  • 2 větvičky čerstvé šalvěje

  • 1 lžička olivového oleje

  • 1 malá šalotka

  • 2 lžíce másla

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Kuřecí prsa na šalvějovém másle

Postup

1.

Prsíčka omyjte, důkladně osušte a vložte spolu s půl lžičkou másla a třemi lístky šalvěje do vakuovacích sáčků. Odsajte vzduch, zatavte sáček a vložte do vyhřáté lázně na 57 °C. Ponechte je v lázni 1 - 4 hodiny.

2.

Čerstvá osušená prsíčka či prsíčka odpočinutá a právě vyndaná z vakuovacího sáčku lehce potřete olivovým olejem, nasolte a opepřete. Rozpalte si pánev na středně silný výkon a prsíčka na ni z obou stran osmahněte do zlata. Přibližně 4 minuty z každé strany. Prsíčka, která prošla metodou sous vide, osmahněte na silný výkon pouze minutu z každé strany, protože jsou již hotová a chcete jen dosáhnout efektu ožehnutí.

3.

Hotová prsíčka odložte na talíř (může být i nahřátý). Na pánvi si rozpusťte zbylé máslo. Přidejte 4 - 6 lístků šalvěje a restujte, dokud nezmění barvu a nestanou se pevnými a křupavými. Lístky vyjměte a odložte na servírování. Do másla přidejte na jemné kostičky pokrájenou šalotku a smažte, dokud nebude cibulka měkká. Prsíčka naaranžujte na talíř, přelijte šalvějovým máslem se šalotkou a na vrch dejte křupavé lístky. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.

 

Kuřecí prsa na šalvějovém másle
Kuřecí prsa na šalvějovém másle
Kuřecí prsa na šalvějovém másle
Newsletter