Kuřecí prsa na šalvějovém másle
7. října 2014
Toto je druhý recept, který jsem připravila do zářijového Harpers Bazaaru na téma kuřecí prsíčka. Protože šalvěj a šalvějové máslo miluji, zamířila jsem tímto směrem.) Druhý recept byl na kuřecí prsíčka na mediteránský způsob, který naleznete zde.
V první řadě jde asi hlavně o rychlé, dietní a lehké jídlo, které se hodí pro každý den. Protože já už nepřipravuji kuřecí prsa jinou metodou než sous vide, popíši zde postup oběma metodami - tradiční i ve vakuu. Kuřecí prsíčka totiž vytěží maximum chuti bylinek, šťavnatosti a křehkosti masa právě při odpočívání ve vodní lázni, proto by byla škoda Vám tento postup přípravy zatajit.
Ingredience
-
2 kuřecí prsíčka (vybírejte farmářská nebo bio)
-
2 větvičky čerstvé šalvěje
-
1 lžička olivového oleje
-
1 malá šalotka
-
2 lžíce másla
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
Prsíčka omyjte, důkladně osušte a vložte spolu s půl lžičkou másla a třemi lístky šalvěje do vakuovacích sáčků. Odsajte vzduch, zatavte sáček a vložte do vyhřáté lázně na 57 °C. Ponechte je v lázni 1 - 4 hodiny.
Čerstvá osušená prsíčka či prsíčka odpočinutá a právě vyndaná z vakuovacího sáčku lehce potřete olivovým olejem, nasolte a opepřete. Rozpalte si pánev na středně silný výkon a prsíčka na ni z obou stran osmahněte do zlata. Přibližně 4 minuty z každé strany. Prsíčka, která prošla metodou sous vide, osmahněte na silný výkon pouze minutu z každé strany, protože jsou již hotová a chcete jen dosáhnout efektu ožehnutí.
Hotová prsíčka odložte na talíř (může být i nahřátý). Na pánvi si rozpusťte zbylé máslo. Přidejte 4 - 6 lístků šalvěje a restujte, dokud nezmění barvu a nestanou se pevnými a křupavými. Lístky vyjměte a odložte na servírování. Do másla přidejte na jemné kostičky pokrájenou šalotku a smažte, dokud nebude cibulka měkká. Prsíčka naaranžujte na talíř, přelijte šalvějovým máslem se šalotkou a na vrch dejte křupavé lístky. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.