instagram @kitchenettehome

Kapiový dresink na salát s kuřecím masem

Kapiový dresink na salát s kuřecím masem

Ráda navštěvuji Café Savoy a to hlavně pro kvalitu kuchyně, surovin a strašně milý personál. Samozřejmě i pro pár oblíbených jídel/zákusků a právě odtud pochází tento recept. Salát s paprikovým dresinkem, který je prostě specifický a nijak nenahraditelný. V Café Savoy ho servírují s kuřecím stehenním masem, ale prsíčka suprime ze sous vide jsou adekvátní náhradou,). Také tam na něj sypou malinké krutónky, zatímco já přidala kousek fociaccia, který jsem zrovna měla po ruce. Dělají ho v thermomixu jako já, ale nepustili mě do jejich kuchyně a já se tak mohu jen domnívat, že ho dělají právě takto.) Výsledek je opravdu téměř totožný a upřímně jsem za to moc ráda. 

Třeba se někdy jednou dozvím tajemství, jak přesně jej připravují v Café Savoy.) Každopádně pokud si tento paprikový krém, který má kvůli své konzistenci jen velmi daleko do dresinku, připravíte doma, určitě se neztratí! Je totiž skvělý na všechno! Do sandwiche nebo jen tak na talíř například ke grilovanému masu, na namáčení pečiva jako malý předkrm či na dochucování všeho možného, do kanapek třeba k roastbeefu. Zkuste ho vzít v pěkné sklenici s pérovou zátkou někam na návštěvu a uvidíte, jak se všichni budou olizovat.
Postup jsem jako vždy sepsala tak, aby si recept mohl vyzkoušet každý, ať už je majitelem thermomixu a SousVide lázně nebo nemá doma ani jedno.)

25 minut - 2 porcí
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem

Ingredience

  • 2 velké kapie

  • 3 větší šalotky

  • 100 ml extra panenského olivového oleje

  • sůl

  • 2 kuřecí prsa (supreme)

  • směs listových salátů podle chuti

  • 2 hrsti malých rajčátek (cherry, švestkových)

Kapiový dresink na salát s kuřecím masem

Postup

1.

Pokud budete připravovat prsa metodou sous vide. Zahřejte si vodní lázeň na 55°C, kuřecí prsa zavakuujte s kapkou olivového oleje a ponořte do vyhřáté lázně na 1 hodinu. 

2.A

Mezitím si připravte dresink z kápií. Do nádoby thermomixu dejte lžíci olivového oleje, lžičku soli, hrubě pokrájené šalotky a hrubě pokrájené kapie, které jste předtím zbavili jádřinců. Zapněte thermomix, nastavte teplotu na nejvyšší stupeň varoma, mixování na stupeň 5 a čas na 15 minut. Po 10ti minutách začněte do nádoby přes víko přilévat všechen zbylý olivový olej. Vznikne Vám krásně hladký kapiový krém, který můžete dát do sklenice a uchovat tak několik dní.

2.B

Přípravu kapiového dresinku můžete simulovat bez thermomixu tak, že na troše oleje orestujete pokrájenou šalotku do měkka, přidáte kapie pokrájené na menší kostičky a s 1dcl vody přiklopené dusíte do měkka. Podušenou měkkou směs dáte do výkonného mixéru jako je blender nebo kuter, který bude schopný rozmělnit i slupky papriky, posolíte, přidáte část oleje a spustíte mixování. Po chvíli začněte přilévat zbylý olej a mixujte, dokud nebudete mít pěkně hladký a lehce nadýchaný paprikový krém.

3.

Hotová kuřecí prsa vyjměte ze SousVide lázně, osolte a opepřete podle chuti a velmi krátce zprudka orestujte z obou stran na pánvi (jsou už tepelně zpracovaná, jde nám jen o zatáhnutí na pánvi). Nebo pokud postupujete tradiční metodou, vezměte syrová kuřecí prsa a orestujte je z obou stran na středně silný výkon tak, jak je máte rádi. Osolte je, opepřete a můžete servírovat.

4.

Na talíř dejte trochu dresinku, kuřecí prso (krájené na plátky), směs salátů, krájená či nekrájená rajčátka a na vrch ještě trochu dresinku.

Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Kapiový dresink na salát s kuřecím masem
Newsletter