Muffiny s jáhly a mákem
21. května 2013
Až budete chtít vyzkoušet nějaký nový recept na zdravé muffiny, tak se určitě pusťte do tohoto.
Obsahují mák, jáhly, díky citrónové kůře a vanilce mají skvělé aroma, zdravější sacharidy a snadno se modifikují na bezlepkovou variantu.
25 minut
-
12
porcí
Ingredience
-
160 g / 3/4 hrnku jáhel
-
210 g / 1 a 1/2 hrnku hladké nebo bezlepkové mouky
-
70 g / 1/2 hrnku kukuřičné mouky
-
15 g / 1 a 1/2 lžíce máku
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
-
1/2 lžičky sody na pečení
-
špetka mořské soli
-
235 ml / 1 hrnek mléka (můžete nahradit sójovým, mandlovým či rýžovým)
-
170 g / 1/2 hrnku medu, javorového s., agáve s. nebo třeba kukuřičného …
-
70 g rostlinného oleje (např. z řepky) nebo másla
-
1 šťastné vejce
-
vanilkový extrakt nebo přímo lusk
-
3 lžíce třtinového cukru
Postup
1.
Předehřejte troubu na 175°C. Jáhly rozprostřete na plech a pečte v předehřáté troubě. Často promíchávejte a pečte dokud nebudou křehké a lehce o toastované. Okolo 10ti minut. Vyjměte je z trouby a nechte lehce zchladnout.
2.
Zvyšte teplotu trouby na 200°C. Vyložte si formu na 12 muffinů papírovými košíčky nebo ji vymažte.
3.
Ve střední míse smíchejte jáhly, mouku, kukuřičnou mouku, mák, prášek do pečiva, sodu, sůl a citrónovou kůru. Ve druhé míse smíchejte mléko, med, olej, vejce, vanilku, dobře promíchejte a přidejte k suché směsi. Krátce propojte obě směsi a plňte připravené formičky.
4.
Pocukrujte těsto v každé formičce třtinovým cukrem a dejte péct na 11-13 minut. Čím kratší dobu se budou péci, tím lépe. U muffinu je velmi důležité zachytit moment, kdy už nejsou syrové, ale jsou stále ještě dostatečně vlhké. Pak jsou lahodné i třetí den, ale je podstatné je nevysušit. Myslete také na to, že forma ještě sálá teplo a dokáže i po vyjmutí z trouby takto malé kousky dopékat a vysoušet. Nechte je vychladnout na mřížce.