Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem
15. května 2013
Zaplní prázdný prostor na krásně rozpečeném a po dobrém grilování zaslouženém grilu.
Je to opravdu skvělý nápad, který jsem si přinesla z Gril akademie v centru Weber World v Tachlovicích, a od té doby jsem už vícekrát otestovala na všechny možné způsoby.
Je to dezert velmi snadný na přípravu. Je praktický, protože můžete zužitkovat jakékoli sezónní ovoce a v momentě, kdy dopečete hlavní chod, využít rozpáleného grilu pro úžasný, čerstvý a teplý dezert. Stačí si jen připravit těsto, klidně i den předem, rozválet, improvizovaně naplnit tím co zrovna máte po ruce a hurá, bezstarostně svěřit ohni.) Bezstarostně s lehkou úvahou o intenzitě žáru, ale to snad zkušený masový opékač zvládne.
Jinak je jasné, že si takovýto koláč můžete upéct i v troubě. Těsto je dimenzováno na standartní plech do trouby nebo dvě, ve srovnání poloviční hliníkové zapékací misky, jaké používáme od Weberu, či alternativní ekvivalent.
Tady přikládám odkaz na článek nebo spíše virtuální ochutnávku pro Vás z gril akademie.
Ingredience
-
Na těsto:
-
260 g hladké mouky
-
180 g másla
-
50 g třtinového cukru
-
1 vejce
-
(kůra z jednoho bio citrónu)
-
Na náplň verze na fotkách:
-
1 kg nektarinek (nebo švestek, meruněk)
-
250 g tvarohu nebo mascarpone
-
2 lžíce moučkového cukru s vanilkou
-
Na náplň originální verze:
-
1 kg švestek
-
250 g marcipánu
-
Inspirace:
-
250 g povidel
-
1 kg jablek
-
vanilkový cukr
-
1 lžička skořice
-
(1 lžička kardamomu)
-
nebo
-
3/4 kg rebarbory
-
třtinový cukr a koření podle chuti
Postup
Pokud se Vám zrovna nepovedlo sehnat marcipán, těsto potřete tvarohem (mascarpone), pocukrujte vanilkovým cukrem a rovnoměrně rozprostřete ovoce. S povidlovou verzí si určitě už poradíte sami. Jen natřete povidla, posypejte skořicí, rozprostřete jablka. A šup na grill.