instagram @kitchenettehome

Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem

Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem

Zaplní prázdný prostor na krásně rozpečeném a po dobrém grilování zaslouženém grilu.
Je to opravdu skvělý nápad, který jsem si přinesla z Gril akademie v centru Weber World v Tachlovicích, a od té doby jsem už vícekrát otestovala na všechny možné způsoby.
Je to dezert velmi snadný na přípravu. Je praktický, protože můžete zužitkovat jakékoli sezónní ovoce a v momentě, kdy dopečete hlavní chod, využít rozpáleného grilu pro úžasný, čerstvý a teplý dezert. Stačí si jen připravit těsto, klidně i den předem, rozválet, improvizovaně naplnit tím co zrovna máte po ruce a hurá, bezstarostně svěřit ohni.) Bezstarostně s lehkou úvahou o intenzitě žáru, ale to snad zkušený masový opékač zvládne.
Jinak je jasné, že si takovýto koláč můžete upéct i v troubě. Těsto je dimenzováno na standartní plech do trouby nebo dvě, ve srovnání poloviční hliníkové zapékací misky, jaké používáme od Weberu, či alternativní ekvivalent.
Tady přikládám odkaz na článek nebo spíše virtuální ochutnávku pro Vás z gril akademie.

Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem

Ingredience

  • Na těsto:
  • 260 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • (kůra z jednoho bio citrónu)
  • Na náplň verze na fotkách:
  • 1 kg nektarinek (nebo švestek, meruněk)
  • 250 g tvarohu nebo mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru s vanilkou
  • Na náplň originální verze:
  • 1 kg švestek
  • 250 g marcipánu
  • Inspirace:
  • 250 g povidel
  • 1 kg jablek
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • (1 lžička kardamomu)
  • nebo
  • 3/4 kg rebarbory
  • třtinový cukr a koření podle chuti
Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem

Postup

1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme zabalené ve fólii odpočívat v lednici alespoň hodinu.
2. Ovoce si očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky nebo měsíčky.
3. Odpočinuté studené těsto si vyválíme na cca 4 mm a vložíme na plech nebo hliníkové formy vyložené pečícím papírem. Množství odpovídá dvěma hliníkovým formám jaké vidíte na fotkách nebo jeden standartní plech.
4. Pro marcipánovou verzi vyválejte marcipán na odpovídající rozměr forem, nebo jen pokrájejte na tenké plátky a rozprostřete po celé ploše forem na těsto. Na marcipán rozprostřete rovnoměrně švestky nebo blumy.
Pokud se Vám zrovna nepovedlo sehnat marcipán, těsto potřete tvarohem (mascarpone), pocukrujte vanilkovým cukrem a rovnoměrně rozprostřete ovoce. S povidlovou verzí si určitě už poradíte sami. Jen natřete povidla, posypejte skořicí, rozprostřete jablka. A šup na grill.
5. Grilujte nepřímo na středním žáru. Ať už máte jakýkoli gril, umístěte formu tak aby přímo pod ní nebyl hlavní zdroj žáru. To znamená, uhlí nebo brikety jsou nahrnuty na stranách, aktivní plynové hořáky jsou pouze ze stran. Aby ovoce bylo propečené, zavřete víko. Gril jsem měla rozehřátý na 150°C a pekla jsem 35 minut.

Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem
Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem
Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem
Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem
Newsletter