instagram @kitchenettehome

Karamelovo-ovesné sušenky

Karamelovo-ovesné sušenky

Konečně jsem dokončila jeden z receptů, který jsem vymyslela a vyfotila na naší zimní dovolené v Indonésii. Bylo třeba vše převážit a vyzkoušet znovu, protože místo váhy jsem používala kelímek.)
Jsou opravdu velmi dobré a můžete s nimi jako vždy perfektně improvizovat co se složení semínek týče. Mám ráda tento druh sušenek, protože potom je vždycky co přibalit na výlet, piknik nebo dětem na svačinu aniž by člověk musel zabrousit do komerčních bůh ví co obsahujících “snacků”.

Karamelovo-ovesné sušenky

Ingredience

  • 115 g celozrnné mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 80-120 g třtinového cukru
  • 130 g oříšků (použila jsem pistácie, ale slunečnicová či dýňová semínka, lískové, vlašské ořechy, mandle …, můžou být hezká alternativa)
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 1 lžička sody na pečení
  • (pro změnu a ozvláštnění přidávám 2 vrchovaté lžíce arašídového másla)
Karamelovo-ovesné sušenky

Postup

1. Předehřejte troubu na 150°C. V malém hrnci si na středním až slabém žáru nechte zkaramelizovat cukr. Když jsou krystalky rozpuštěné, přidejte máslo, mléko a za stálého míchání propojte všechny ingredience. Vznikne vám krém úžasné karamelové barvy, vůně i chuti. Odstavte, přidejte semínka z vanilkového lusku nebo esenci, zázvor, skořici, (arašídové máslo), promíchejte a nechte stydnout.
2. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, oříšky (nasekané), sůl a sodu. Teď můžete přidat vlažnou karamelovou směs, promíchat a tvarovat sušenky na dva plechy vyložené pečícím papírem. Z množství jedné vrchovaté lžičky tvořím kuličky, které na plechu zploštím dlaní, můžete také použít vidličku a vzniknou vám krásné zářezy.
3. Pečte 20 minut do světle zlata.

Karamelovo-ovesné sušenky
Newsletter