instagram @kitchenettehome

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Fazolová polévka je a vždycky byla úžasná záležitost, ale když jí doplníte o čerstvá cherry rajčata, avokádo, koriandr, zakysanku a třeba i zakápnutí limetovou šťávou, promění se na zázračné jídlo! Miluju, jak se krásně vyváží zemité tóny a textury polévky se svěží a šťavnatou chutí i texturou čerstvých surovin servírovaných na polévce. Můžete ještě přidat křupavou smaženou cibulku nebo kukuřičné tortillové chipsy a pak textuře celého jídla nebude nic chybět!
Už jen jak to tu teď popisuju, tak se mi sbíhají sliny.

V receptu narazíte na řasu kombu, kterou přidávám do vody. Seženete ji ve zdravé výživě a kromě toho, že zkrátí dobu varu luštěnin, také obsah hrnce obohatí o krásné množství minerálů. Můžete ji přihodit do jakékoli polévky, nebo zkrátka když vaříte vývar. Chuti se nemusíte bát, žádnou citelnou nemá. Zároveň pokud jí nemáte, vůbec nic se neděle, výslednou chuť polévky neovlivní.
Tuhle polévku, spolu s dalšími dvěma, jsem dělala pro Billu a najdete je v aktuálním čísle časopisu Gusto. :-)

30 minut - 8 porcí
Fazolová polévka

Ingredience

Na polévku

  • 400 g suchých fazolí (černých, adzuki, ...)

  • 3 lžíce olivového oleje nebo ghí

  • 200 g kvalitní slaniny nebo panccety, krájené na kostičky

  • 2 velké cibule, krájené na kostičky

  • 4 stroužky česneku, propasírovaných

  • 2 lžičky římského kmínu

  • (chilli)

  • 2 l hovězího vývaru, ale zvládnete to i s vodou

  • 5 bobkových listů

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • kůra z jedno limety

  • šťáva z jedné limety

  • 2 lžíce Sherry

  • (kousek řasy Kombu)

Na servírování

  • hrst cherry rajčátek, překrojené na polovinu

  • 1-2 avokáda, dužina pokrájená na větší kusy

  • hrst čerstvého koriandru

  • 250 ml zakysané smetany

  • (smažená cibulka)

  • (tabasco)

Fazolová polévka

Postup

1.

Namočte fazole do dostatečného množství vody a nechte nabobtnat přes noc nebo alespoň na 6 hodin. Poté vodu slijte, doplňte o čerstvou či vývar a začněte vařit. (Podle čínské medicíny byste po prvních 10 minutách varu měli vodu ještě jednou vyměnit.) Přidejte kousek řasy kombu, pokud ji používáte.

2.

Ve větším hrnci na troše olivového oleje nebo ghí orestujte slaninu pokrájenou na kostičky až do zlata. Přidejte cibuli a zarestujte pár minut. Na závěr přidejte česnek, římský kmín, (chilli), bobkové listy a vše zalijte fazolkami, které jste před chvílí dali vařit.

3.

Za občasného míchání polévku mírně vařte cca 2 hodiny, dokud nebudou fazolky měkké. Když jsou hezky měkké, je třeba nějaké fazolky rozmačkat, abyste získali příjemnou krémovou texturu, kde ovšem stále některou zůstanou celé. Vyndejte bobkové listy a vyhoďte je. Můžete použít mačkač na brambory, ale také si můžete pozvat na pomoc ponorný mixér, který vám pomocí pár pulzů některé fazolky v polévce rozmixuje. (Pokud v polévce najdete řasu kombu, rozkrájejte ji na malé kousky a vraťte zpět. V polévce se ztratí.)

4.

Když jste spokojeni s texturou i hustotou (Vždycky polévku můžete ještě trochu naředit.), zbývá ji už jen dochutit. Tedy přidejte sůl a pepř podle chuti. Trochu javorového sirupu, kůru i šťávu z limety, sherry. Vše promíchejte a ochutnejte. 
 

5.

Tahle polévka po odstátí druhý den bude určitě ještě lepší, ale můžete si servírovat ihned. Na vrch nasypejte trochu čerstvých cherry rajčátek, avokádo, přidejte zakysanou smetanu, čerstvý koriandr a pokud máte, tak i smaženou cibulku nebo kukuřičné tortillové chipsy.

Fazolová polévka
Fazolová polévka
Fazolová polévka
Fazolová polévka
Fazolová polévka
Newsletter