instagram @kitchenettehome

Domácí Jogurt

Domácí Jogurt

Tento recept je hlavně pro majitele Sušičky nebo Sous Vide lázní, protože s oběma těmito přístroji je výroba domácího jogurtu možná, dokonce i absolutně jednoduchá. Často mi píšete o recept, takže tady ho máte.)
K výrobě jogurtu potřebujete prostředí se zachováním přesné teploty po stanovenou dobu, proto jsou na to sušičky s regulovatelnou teplotou nebo Sous Vide lázně úplně ideální. Prodávají se i jogurtovače, ale pokud máte jeden z těchto přístrojů, už nepotřebujete nic dalšího.

 

Budete potřebovat čerstvé mléko. Já nejraději používám plnotučné čerstvé bio mléko. Pokud použijete mléko méně tučné, výsledný jogurt bude řidší. Kvalita výsledného jogurtu je přímo úměrná kvalitě mléka, které použijete. Málem bych zapomněla zmínit, že pokud koupíte mléko přímo od farmáře a neprošlo pasterizací, je nutné tento krok udělat. Je několik druhů pasterizace. Ta šetrná znamená zahřát mléko na 72°C na 30 vteřin, následně zchladit na 40°C. 
S mlékem pasterizovaným můžete rovnou začít pracovat a naočkovat jej jogurtovou kulturou, ale pro stabilizaci následné textury jogurtu se doporučuje udělat ještě jeden nepovinný krok. Mléko ohřát na 95°C, následně jej schladit na 40°C. Tím se zajistí, že jogurt bude pevný i poté, co jej například zamícháte. Je dobré si připravit lázeň na schlazení, ale hlavně kvůli úspoře času, pokud necháte mléko vystydnout samovolně, technologicky se nic nezmění, ale na druhou stranu tím zvyšujete prostor mléko infikovat nevhodnými bakteriemi.)
Dále potřebujete jogurtovou kulturu. Máte dvě varianty. Buď ve specializovaném obchodě koupíte tuto kulturu v prášku a nebo využijete kulturu z jogurtu, jaký máte rádi. Musí to být jogurt, který není nijak přislazovaný a obsahuje skutečně živé kultury. Já mám vyzkoušený Selský jogurt - Hollandia. Je to vlastně takový dobrý test na jogurty, zda jsou opravdu kvalitní a obsahují živé kultury, protože před pár lety jsem v prodejně se zdravou výživou koupila jogurt Demeter z německé bio-produkce s domněním, že to bude skvělý "starter" a žádný jogurt se nekonal.( Takže už vím, že jejich jogurty nemám kupovat.
Posledním bodem, který mi připadá jako automatický krok, je sterilita. Tedy všechno náčiní musíme mít pěkně čisté, aby se nám v mléce nemnožily i nějaké nežádoucí organismy spolu s těmi žádoucími.) Sklenice mějte ideálně vysterilizované.

5-10 minut
Domácí Jogurt

Ingredience

A. Ingredience na postup s čerstvým jogurtem

  • 1 l čerstvého mléka

  • 2-3 lžíce jogurtu s živou kulturou

B. Ingredience na postup se sušenou kulturou

  • 1 l čerstvého mléka

  • sušená kultura

Domácí Jogurt

Postup

1.A

Smíchejte mléko s jogurtem, rozdělte do sklenic či krabiček a uložte do sušičky či lázně. Pokud používáte Sous vide lázeň tak postačí, když sklenice bude ponořena do poloviny své výšky. Skleničky s budoucím jogurtem přiklopte víčkem tak, aby dovnitř šel vzduch. Krabičky, které jsou přímo od výrobce součástí sušičky, mají již malé otvory ve víčku. Já také používám sklenice Weck, přiklopím je skleněným víčkem bez použití těsnící gumičky. 

2.A

Nastavte teplotu na 45°C (stejné pro Sušičky i Sous Vide) a čas na 6 - 7 hodin. Během procesu fermentace nemíchejte!
Po uplynutí času je jogurt hotový a už stačí jej jen vychladit v lednici. Pokud máte rádi jogurt kyselejší, můžete čas tepelné úpravy prodloužit na 10 hodin.

1.B

Mléko ohřejte na 42 - 45°C, přidejte kulturu a míchejte dokud se nerozpustí. Mléko rozdělte do skleniček a nechte fermentovat (v sušičce či SousVide lázni) při teplotě 45°C po dobu 8 - 10 hodin. Nemíchejte.

2.B

Hotový jogurt opět nechte vychladit a je hotovo! Pokud se opětovně rozhodnete využít kulturu z Vámi připraveného jogurtu, odeberte z něj tři lžíce a postupujte podle návodu A.) Takto jej můžete recyklovat 8 - 10x, čas fermentace zkraťte na 5 hodin.

Newsletter