Cuketové tortilly
11. října 2019
Na první pohled tyhle placky vypadají jako bramboráky, ale jsou mnohem zdravější. Těsto je jednoduché a malé množství strouhanky, které v receptu je můžete celkem libovolně nahradit moukou. Jednou jsem je dělala z mletých ořechů a byly také skvělé. Je důležité dát si pozor na množství soli, protože parmezán je už sám osobě slaný, tak opatrně.
A servírovat je klidně můžete jen tak nebo s dipem z řeckého jogurtu, bylinek a soli a nebo s tím, co byste si dali do tortill.
Tento můj recept můžete také najít na instagramu Billa. :-)
Ingredience
-
600 g cukety, jemně nastrouhané
-
2 vejce
-
50 g strouhaného parmezánu
-
50 g strouhanky
-
1 stroužek česneku, propasírovaný
-
1/2 lžičky římského kmínu
-
čerstvě mletý pepř
-
1/4 lžičky mořské soli
Postup
Předehřejte troubu na 230°C program horký vzduch. Dva plechy si vyložte pečícím papírem a ideálně i postříkejte sprejem na vymazávání.
Nastrouhané cukety dejte do mísy, lehce osolte, promíchejte a přesuňte do většího sítka na 15 minut odkapat. Mezitím si připravte do mísy zbylé ingredience. Odkapanou cuketu ještě pořádně vyždímejte, než ji přidáte do mísy.
Všechny ingredience promíchejte a začněte tvarovat placky. Na jeden plech počítejte polovinu hmoty. Můžete se rozhodnou, jestli budete tvarovat na plech 3 menší nebo dvě větší tortilly. Lžící si rozdělte těsto na požadovaný počet hromádek a uhlaďte na co nejtenčí placku. Zopakujte i s druhým plechem a přesuňte je oba do trouby. Pečte 25 minut do zlata. Po upečení nechte lehce vychladnout a opatrně sloupněte z pečícího papíru.