instagram @kitchenettehome

Čokoládový dort Folk

Čokoládový dort Folk

Je to už nějaký čas, co jsem upekla dort s pracovním názvem "Folk" podle těch krásných květinových válečků, ale stále jsem se nemohla dopracovat k tomu, abych dokončila recept, což by byla škoda, kdyby se ztratil někde v neuzavřených souborech u mě v počítači, a pár desítek jich tu bohužel mám.
Tento potahovaný dort má všechno co mám ráda. Krém je tak akorát, ani ne moc máslový, ale plný chuti díky kaštanovému pyré, vanilce a rumu. Piškot intenzivně voní citrónovou kůrou a jeho struktura je úplně dokonale klasická. Navíc je celý potažený marcipánem, který je tónovaný kakaem do čokoládové barvy.
 

Jen bych snad chtěla dodat, že je moc důležité, jaké dochucovací ingredience použijete. Určitě nevynechejte citrónovou kůru, vanilku a rum podle Vaší chuti. Ve výsledném dortu tyto maličkosti dělají opravdu hodně a posunou ten Váš hodně dopředu před běžné zákusky.
Při vymýšlení dortu jsem vycházela z krému podle babičky Jiřinky, která byla nepřekonatelnou pekařkou a cukrářkou, takže Ti z Vás, co máte mou kuchařku, jej určitě znáte. I dort má v sobě kousek mé rodiny, jejího srdce, chuti a tradice.)
Pro některé by mohl být marcipán a také práce s ním odrazující, a tak Vás chci podpořit, povzbudit a ujistit v tom, že i bez marcipánu stojí dort za to, bude prostě potažený pouze tím lahodným krémem a jistě bude i tak nepřekonatelně dobrý. Popřípadě můžete přidat čokoládovou polevu nebo ganache namísto marcipánu.)
Ani velikostí formy se nenechte omezit. Já jsem volila úzkou 18 cm, aby výsledný dort byl vyšší, protože se mi tak líbí a připadají mi modernější. Pokud budete péci v průměru 24, tak pravděpodobně nebude na tři vrstvy, ale jen na dvě a tak úměrně rozdělte krém. S tím si jistě už poradíte sami.) Nenechte se ničím svazovat a korpus třeba i pokapejte kávou čí extra rumem na víc.

90 minut
Čokoládový dort Folk

Ingredience

Na piškot Madeira průměr 18 cm:

  • 175 g změklého másla

  • 175 třtinového cukru krupice

  • 3 šťastná vejce

  • 220 g hladké mouky

  • 2,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • kůra z jednoho bio citrónu

  • lžíce vanilkového extraktu

    Koupit
  • nebo přímo vanilku

    Koupit

Na krém:

  • 1 pudink

  • 250 ml mléka

  • 100 g třtinového moučkového cukru

  • 2 lžíce kvalitního kakaa

    Koupit
  • 1 plechovka kaštanového pyré (500 g)

  • 250 g změklého másla

  • 2-4 lžíce rum

Na potažení:

  • 800 - 900 g marcipánu

  • kakao na obarvení marcipánu

    Koupit
Čokoládový dort Folk

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Boky formy o průměru 18 cm si vymažte máslem a dno vyložte pečícím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak zašlehejte postupně jedno po druhém všechny vejce. Šlehejte ještě 2 - 3 minuty. Nyní prosejte mouku, prášek do pečiva, kůru a opatrně promíchejte do hladka. Těsto už jen zbývá přesunout do formy, urovnat špachtlí a dát péct do trouby. Hotové těsto můžete otestovat špejlí, měla by vyjít ven suchá. Péct se bude přibližně 55 minut.

2.

Mezitím si připravte krém. Já vycházím z receptu na odlehčený, ale poctivý máslový krém od mé babičky Jiřinky, která byla dokonalá pekařka i cukrářka, tak Ti, co mají kuchařku ho už jistě znají.
Uvařte si pudink (vanilkový či kakaový), ale s polovičním množstvím mléka tak, aby byl dobrým základem pro pevný krém. Ještě než vychladne do něj přidejte 1 - 2 lžíce másla a občas během stydnutí promíchejte, to je proto, aby se v pudinku neudělaly hrudky. Zbylé máslo šlehejte s cukrem a kakaem do krémové nadýchané hmoty. Jakmile máte hotovo, vmíchejte opatrně vychladlý pudink, rum a kaštanové pyré. Krém můžete zatím odložit do ledničky, než bude připravený piškot.

3.

Hotový piškot po chvíli vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce. Jestli Vám korpus při pečení vyskočil, nebojte se nejprve seříznout přebývající hrbolek. Piškot je opravdu lahodný díky citrónové kůře, tak jistě neskončí v koši.) Pokud má už pokojovou teplotu, rozřízněte jej na tři stejně silné vrstvy a můžete začít plnit. Na nějakou podložku či rovný talíř dejte první vrstvu korpusu, pak rozetřete ⅓ krému. Nyní zase další vrstvu korpusu a ⅓ krému, pak poslední vrstvu korpusu a zbývající ⅓ krému rozetřete po celém povrchu dortu. Téměř hotový dort dejte odpočinout do ledničky a teď už jen marcipán.

4.

Na pracovní ploše začněte hníst marcipán a postupně do něj zapracovávejte kakao, dokud nebude mít marcipán požadovanou barvu. Připravenou hmotu rozválejte na kruh, místo mouky na podmoučení používejte kakao. Pokud chcete použít ozdobný váleček, tak první rozválení hladkým válečkem by mělo být jen tak na 8 mm. Poslední tah udělejte s větším přítlakem opatrně ozdobným válečkem. Pokud se to hned na poprvé nepovede, žádný strach, můžete marcipán opět spojit v kouli  a vyválet znovu. Jak se potahuje dort marcipánem je nejlepší vidět, proto namísto složitého popisování přikládám odkaz na video, kde je celý proces názorně předveden. Vypadá to jednoduše, ale s trochou cviku to zvládnete také. Podstatné je, nemít marcipán příliš tenký, aby se hned netrhal. Hotový dort nechte vychladit a můžete servírovat.) 

Čokoládový dort Folk
Čokoládový dort Folk
Čokoládový dort Folk
Čokoládový dort Folk
Čokoládový dort Folk
Newsletter