Banánovo-čokoládový koláč
14. ledna 2014
Já vím, už pár týdnů, těch mých příspěvků není příliš. Ale jsem s rodinou opět v Indonésii a navíc mám stále na rukách naše, ještě novotou vonící, miminko. Tedy času na vaření, pečení a focení, opravdu moc není.)
Přesto se mi podařilo něco nového na kitchenette připravit. Je to další recept, který Vám pomůže zužitkovat přezrálé banány. Navíc patří k těm “zdravým” receptům, kdy můžete použít mouku celozrnnou nebo bezlepkovou směs, s kterou recept skvěle funguje. Také tuk je rostlinný, konkrétně olivový. Vyzkoušela jsem koláč i s kokosovým olejem a je to moc příjemná varianta. No a poslední alternativou nezdravých cukrů, je rýžový sirup. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou. Můžete vyzkoušet i sirup z agáve, kukuřičný, koneckonců i med či javorový siru.Nedávno mi jeden kamarád poradil, že rád používá datlový sirup. Až budete experimentovat, přizpůsobte si sladivost, protože například rýžový sirup není až zas tak sladký jako například javorový sirup nebo med.
Ingredience
-
1 hrnek / 340 g / 236 ml rýžového sirupu
-
1 hrnek / 200 g /236 ml olivového oleje
-
3 vejce
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička sody na pečení
-
1 lžička soli
-
1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilka pravá
-
4 zralé hnědé banány
-
150-200 g kvalitní čokolády nebo tzv. chocolate chips
-
4 hrnky/520 g bezlepkové směsi nebo celozrnné pšeničné mouky