MENU

Chocolate Champagne Truffles

Chocolate Champagne Truffles

Už dlouho jsem se pro Vás chystala připravit recept na domácí čokoládové lanýže a konečně ta chvíle nastala. Myslím, že s blížícím se svátkem matek se i u Vás doma najde slavnostní sváteční čas na servírování domácích lanýžů v jakékoli z možných podob.
Já jsem pro dnešek zvolila slavnostní a chuťově skvělé lanýže se šampaňským a koňakem, protože chuť čokolády se s alkoholem skvěle páruje. Jeho jemná příchuť v pralinkách nebo lanýžích je nejen dobrá, ale i prodlužuje jejich trvanlivost. A zároveň tak trochu oslavím podporu Vuive Clicquotue při tvorbě mých video receptů.
 

Recept berte jako takový základní návod a experimentujte. Důležitý je poměr čokolády k dalším tekutinám, přičemž výběr čokolády udává i chuťový směr a pak už si můžete hrát s různými extrakty. Vyzkoušejte přidat levanduli, růži, pomeranč či jasmín. Také například restované sekané oříšky jsou skvělé nejen na obalení, ale i do náplně. Můžete střed vytvořit například z marcipánu a balit do mletých mandlí. Kombinací je nespočet a stačí jen začít tvořit a experimentovat.
A protože jsem u této lanýžovo-pralinkové tématiky narazila na problém, jak pak tyto lahůdky pěkně, prakticky a dárkově zabalit, pořídila jsme do obchodu krabičky na pralinky přímo od našeho belgického partnera Chocolate World. Jsou v bílé, přírodní a zlaté barvě. A krásné látkové moderní stužky a provázky jsou již pár týdnů v obchodě v barvě hořtičná a mentolová.

20 minut
Chocolate Champagne Truffles

Ingredience

  • 120 g smetany na šlehání (33%)

  • 400 g kvalitní čokolády

    Koupit
  • 80 g šampaňského

  • (1-2 lžíce koňaku nebo například ořechového likéru)

  • kakao na obalení

    Koupit
  • fialkový extrakt podle chuti (v obchodě skladem během pár dní)

Chocolate Champagne Truffles

Postup

1.

Čokoládu si nasekejte najemno, pokud je tabulková, zda je ve formě malých callets (kapiček), je již připravená a dejte ji do střední misky. Přiveďte smetanu k varu a poté horkou smetanou čokoládu zalijte. Začněte čokoládu se smetanou míchat a během chvilky vám vznikne jemný základní krém, kterému se také říká ganache. Používá se jako základ všech možných čokoládových lanýžů, krémů nebo také jako poleva. My teď přidáme šampaňské, dobře promícháme a jakmile se dobře spojí, přidáme ještě koňak a pár kapek fialkového extraktu. Směs necháme chladit alespoň jednu hodinu, aby ztuhla a dalo se z ní tvarovat nebo krájet. Ideální je i do druhého dne. Pokud směs vylejete na plech nebo do jiné nádoby vyložené fresh folií, bude se Vám potom lépe hmota vyndávat.)

2.

Připravte si misku s kakaem. Pomocí lžičky nebo pokud máte vykrajovátko na ovoce ve tvaru kuličky, tvarujte kousky podobné velikosti. Pak každý kousek vezměte do ruky a mezi dlaněmi vytvarujte dokonalejší kuličku. Je dobré si ruce vychladit studenou vodou nebo použít třeba i kuchyňské/chirurgické gumové rukavice, které minimalizují přenos tepla z vašich dlaní a čokoláda se Vám bude méně roztékat. Na závěr každou kuličku obalte v kakau pro klasický finální vzhled.

 

Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Tamara Cinova 8. prosince 2015 23:18
Jakou cokoladu si pouzila? hlavne co se tyce %. Dekuju ))
Markéta Kitchenette 11. prosince 2015 14:27
Dobrý den, většinou volím kolem 60% kakaa.)
Romana Kočišová 29. listopadu 2015 23:12
Je třeba pravé šampanské nebo stačí sekt? Děkuji.
Markéta Kitchenette 5. prosince 2015 23:16
Určitě stačí sekt, nebo dokonce esence sektu, tu budeme mít konečně od pondělí v obchodě! Moc se na ně těším.) Bude tam mnoho dalších příchutí.)
Erika Rybova 4. listopadu 2015 23:18
Přeji dobrý večer. Mohla byste mi prosím napsat, jak dlouho výše zmíněné lanýže mohu skladovat v lednici? Moc děkuji. :)
Markéta Kitchenette 10. listopadu 2015 14:5
Myslím si, že týden s jistotou, až dva.)
Zuzana Klimešová 25. října 2015 14:48
Dělala jsem je sice podle trošku jiného receptu - jedny s rozmixovanou kandovanou pomerančovou kúrou a druhé s chilli - oboje měly úspěch! Příchuť si tam může dát v podstatě každý, jakou má rád, řekla bych...
Hana Fuchs 26. září 2015 12:54
Pripadne pouzit neco jineho? Dekuji
Markéta Kitchenette 1. října 2015 13:47
Dobrý den, no jistě, to je jen inspirace. Můžete použít například jasmín, nebo levanduli, nebo také třeba žádný extrakt.)
Hana Fuchs 26. září 2015 12:54
Dobry den, muzu vynechat fialkovy extrakt? Pripadne pou
Michellela 11. června 2015 18:17
famózne ... ... mali obrovský úspech ... dávala som amaretto ... a super ...
Markéta Kitchenette 1. července 2015 19:1
:-)
Barbucha 31. května 2015 15:57
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli by se místo fialkového extraktu daly naházet do té čokoládové směsi "živé" fialky a mělo to stejný efekt.. :-) Děkuji za odpověď, popř. za zkušenost.
Markéta Kitchenette 8. června 2015 17:55
Dobrý den. To moc nedoporučuji. Zaprvé by to nebylo příjemné na struktuře a navíc by se kazili./ Raději pak použijte jiný extract. Třeba levanduli.)
Katherina 14. května 2015 21:13
Markéto, jsou božské!! Opravdu lepší pralinky jsem nejedla. Jdu dělat další várku bratrovi k narozenimám :) Ať se dál daří! Katka
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:15
Děkuju Super!!! )
muška vínna 5. května 2015 8:52
na obalovanie sa mi osvedcili servitky - ako sa to vola? papirove ubrousky? - tri rozlozene na seba, nasypat kakao a prevalovat pralinky zdvihanim rohov tych servitok. pekne obalene z kazdej strany a kakao nie je vsade. nevadi, ked sa prichyti vacsia vrstva kakaa, lebo tuk zo smotany donho prenikne pri chladeni, takze bude kremove, nie prachove. zvysne kakao sa lahko zosype niekam na dalsie uskladnenie.
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:14
Super tip!!!) Díky
Kristýna Rakovská 4. května 2015 17:1
Kolik z nich je přibližně kuliček? :)
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:14
To těžko odhadnout, to je spíš podle velikosti. V podstatě váha je 600 g celkem, takže plné takové ty menší krabičky na čokoládové pralinky jako máme v obchodě.)
Betýs 3. května 2015 16:15
Jééé tak už vím co udělám mamce na Den matek ;)
Markéta Kitchenette 3. května 2015 23:3
Super!)))
slvblsk 3. května 2015 16:6
Kedysi som túto vynikajúcu lahôdku robila s koňakom, ale bolo to dosť pracné a trochu ma to odradilo od opakovania. Podľa Vášho videa to vyzerá brnkačka- ďakujem za inšpiráciu - určite skúsim. Sú krásne, až sa mi slinky zbiehajú.
Markéta Kitchenette 3. května 2015 23:3
Tak super, pustte se do nich zase. je to opravdu snadné a koňak je v nich skvělý.
slvblsk 7. května 2015 11:50
Dala som koňak a sú fantastické :-)
Newsletter