instagram @kitchenettehome

Chocolate Champagne Truffles

Chocolate Champagne Truffles

Už dlouho jsem se pro Vás chystala připravit recept na domácí čokoládové lanýže a konečně ta chvíle nastala. Myslím, že s blížícím se svátkem matek se i u Vás doma najde slavnostní sváteční čas na servírování domácích lanýžů v jakékoli z možných podob.
Já jsem pro dnešek zvolila slavnostní a chuťově skvělé lanýže se šampaňským a koňakem, protože chuť čokolády se s alkoholem skvěle páruje. Jeho jemná příchuť v pralinkách nebo lanýžích je nejen dobrá, ale i prodlužuje jejich trvanlivost. A zároveň tak trochu oslavím podporu Vuive Clicquotue při tvorbě mých video receptů.
 

Recept berte jako takový základní návod a experimentujte. Důležitý je poměr čokolády k dalším tekutinám, přičemž výběr čokolády udává i chuťový směr a pak už si můžete hrát s různými extrakty. Vyzkoušejte přidat levanduli, růži, pomeranč či jasmín. Také například restované sekané oříšky jsou skvělé nejen na obalení, ale i do náplně. Můžete střed vytvořit například z marcipánu a balit do mletých mandlí. Kombinací je nespočet a stačí jen začít tvořit a experimentovat.
A protože jsem u této lanýžovo-pralinkové tématiky narazila na problém, jak pak tyto lahůdky pěkně, prakticky a dárkově zabalit, pořídila jsme do obchodu krabičky na pralinky přímo od našeho belgického partnera Chocolate World. Jsou v bílé, přírodní a zlaté barvě. A krásné látkové moderní stužky a provázky jsou již pár týdnů v obchodě v barvě hořtičná a mentolová.

20 minut
Chocolate Champagne Truffles

Ingredience

  • 120 g smetany na šlehání (33%)

  • 400 g kvalitní čokolády

    Koupit
  • 80 g šampaňského

  • (1-2 lžíce koňaku nebo například ořechového likéru)

  • kakao na obalení

    Koupit
  • fialkový extrakt podle chuti (v obchodě skladem během pár dní)

Chocolate Champagne Truffles

Postup

1.

Čokoládu si nasekejte najemno, pokud je tabulková, zda je ve formě malých callets (kapiček), je již připravená a dejte ji do střední misky. Přiveďte smetanu k varu a poté horkou smetanou čokoládu zalijte. Začněte čokoládu se smetanou míchat a během chvilky vám vznikne jemný základní krém, kterému se také říká ganache. Používá se jako základ všech možných čokoládových lanýžů, krémů nebo také jako poleva. My teď přidáme šampaňské, dobře promícháme a jakmile se dobře spojí, přidáme ještě koňak a pár kapek fialkového extraktu. Směs necháme chladit alespoň jednu hodinu, aby ztuhla a dalo se z ní tvarovat nebo krájet. Ideální je i do druhého dne. Pokud směs vylejete na plech nebo do jiné nádoby vyložené fresh folií, bude se Vám potom lépe hmota vyndávat.)

2.

Připravte si misku s kakaem. Pomocí lžičky nebo pokud máte vykrajovátko na ovoce ve tvaru kuličky, tvarujte kousky podobné velikosti. Pak každý kousek vezměte do ruky a mezi dlaněmi vytvarujte dokonalejší kuličku. Je dobré si ruce vychladit studenou vodou nebo použít třeba i kuchyňské/chirurgické gumové rukavice, které minimalizují přenos tepla z vašich dlaní a čokoláda se Vám bude méně roztékat. Na závěr každou kuličku obalte v kakau pro klasický finální vzhled.

 

Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Chocolate Champagne Truffles
Newsletter