A teď proč je tak skvělý? Jde v první řadě o to, že díky vysoké hydrataci, tedy relativně velké řídkosti těsta, se nemusí hníst, výborně kyne, a to i při vysokém podílu celozrnné mouky - chléb jí má 50%. Každý, kdo trochu chléb peče, ví, že docílit nadýchaného, opravdu celozrnného chleba není hračka. Pak je tu další výhodou také jednoduchost a časová nenáročnost.) Recept je v US cups, což mnohé usnadní, pokud se rozhodnete péci třeba na chalupě, kde my například nemáme váhu.) Ale pro ty z Vás, kteří raději vážíte, je recept přepočítán i na gramy.) Tak mnoho zdaru a budu se těšit na Vaše zkušenosti.
Celozrnný chléb bez hnětení
4. prosince 2015

Tento recept už je na blogu delší dobu, ale v poslední době prochází renesancí a je to určitě dobře, protože je skvělý a stojí za to, aby o něm vědělo ještě více lidí. Před nedávnem jsem jej připravila pro Apetit, do zářijového snídaňového čísla a nyní je součástí kurzu vaření, který dělám pro Gourmet Academy. Možná i tato informace by se Vám mohla hodit, protože mi často píšete, zda nedělám někde kurzy vaření ... A jako vánoční dárek by to mohlo některé jistě potěšit.)
Ingredience
-
3 hrnky/ 708 ml teplé (ne horké )vody (1 us cup=236 ml)
-
1 lžíce sušeného droždí nebo 25 g čerstvého
-
1 lžíce cukru
-
1 lžíce rostlinného oleje
-
1 lžíce octa
-
3 hrnky/375g hladké pšeničné nebo hladké špaldové mouky
-
2,5 až 3/324-389g hrnky celozrnné pšeničné mouky
-
1 až 1,5 lžíce soli
-
podle vás oříšky, semínka a bylinky

Postup
Ve velké míse smíchejte teplou vodu, droždí a cukr. Voda nesmí být horká, spíše tělesné teploty, aby neznehodnotila droždí … Počkejte pár minut, dokud neuvidíte, že droždí je aktivní a vytváří bubliny na povrchu, potom přidejte ocet a olej.
Přidávejte hrnek po hrnku hladkou mouku, mezi každým hrnkem pořádně zamíchejte těsto. Teď přidávejte celozrnnou mouku a sůl, opět postupně, důkladně míchejte mezi každým přidáním. Toto těsto bude velmi řídké, kašovité a lepivé. Přidejte semínka, ořechy nebo co máte rádi. Já s nimi nešetřím.) Pokud chcete více experimentovat, přidejte i čerstvé bylinky nebo například sušená rajčata, restovanou cibulku, ...
Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout okolo 30 - 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Pomáhám si troubou, kterou krátce zapnu na minimum, opět vypnu a vložím těsto dovnitř. Dejte jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká.)
Předehřejte troubu na 185 °C. Pomocí stěrky přesuňte těsto do dvou vymazaných forem (ideálně používám sprej na vymazávání) a nechte ještě jednou vykynout. Použila jsem jednu obdélníkovou od greenpan a druhou klasickou chlebovou.
Povrch ještě posypejte semínky či bylinkami a dejte péct přibližně na 50 minut, dokud není na povrchu zlatohnědý. Že je chleba hotový, poznáte také na první pohled jednoduše tak, že se odchyluje od stěn formy a vzniká po obvodu malá skulina. Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu, zda je chléb již upečený, zaklepejte na spodek chleba, měl by znít dutě.
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Zajímavou a velmi zdravou ingrediencí je špaldová mouka – pšenice špalda je jedna z nejstarších pěstovaných obilnin. Na rozdíl od klasické mouky je špalda zpracovávána celá, a díky tomu obsahuje vysoký podíl vlákniny, ale i vitamínů (např. B, C) a trávicích enzymů. Ze semínek na posypání doporučuji např. slunečnicová, protože obsahují velké množství hořčíku, který přispívá k rovnováze nervového systému. Navíc podporuje produkci serotoninu, a tím také napomáhá ke zlepšení nálady. Dále obsahují například selen a vitamín E, které jsou výbornými antioxidanty. Skvělá jsou i sezamová semínka, která obsahují kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny a celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků: vitamín E, železo, draslík, fosfor a jiné.








diskuze
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Dobrý den. Já bych Vám poradila, vrátit se ke kořenům receptu. Zkuste těsto nehníst, jen promíchat. Nechat vykynout a pak znovu ve formě, nenechte překynout. Tam se také může stát problé, že pak těsto spadne. Pokud bylo hodně hněteno, tak pak vykyne rychleji a rychleji také spane… Sna djsem Vám pomohla. Napiště a doufám, že to bude už jen s pozitivní informací, že je vše zase jak má být.)
Krásné svátky!
Krásný předvánoční čas vám všem. Nejdříve chci poděkovat za bezva receptík na tento chlebík. Byla jsem nadšena a po několika menších katastrofách se mi podařilo upéci opravdu skvělý domácí chlebík a určitě zdravější než z obchodu. První menší nehoda byla, že jsem zapomněla formy vymazat a chleba mi nešel dostat ven. Jednu formu mám skleněnou a druhou (biskupský chlebíček) plechovou. Po úmorném dolování se mi nakonec podařilo chleba dostat ven, bohužel kůrka zůstala přilepená ve formě. Ale i tak bez kůrky byly chleby úžasné. Recept mě natolik nadchnul, že jsem začala péci a pekla a pekla a kupovaný už nás nehrozí. Jelikož bydlíme v domě, kde mám tak trošku studený odchov, tak jsem si s kynutím chtěla vypomoci domácí pekárnou. Těsto se v ní hezky vymíchalo, ale s kynutím nastal tak trošku problémek. Ono jak píšete, že těsto při kynutí zvětší hódně svůj objem, tak to jsem poznala na vlastní kůži-pekárně. Těsto vykynulo a vyvalilo se (vyteklo) z nádobky jako z pohádky hrnečku vař! Pekárnu jsem čistila asi hodinu! Těsto jsem přendala do forem, které jsem vystlala pečícím papírem. Výsledek dokonalý!! Časem jsem obměnila mouky, používám, celozrné, špaldovou, žitnou chlebovou, někdy i pohankovou. Váš recept jsem doporučila i v nemocnici, kde jsem strávila pár dní. Dokonce i jedna zdravotní sestřička si večer přišla s papírkem, jak mě slyšela básnit a vychvalovat mé pekařské zkušenosti. A teď mám veliký problém!!!!! Přestalo se mi dařit a nevím, kde dělám chybu, když postup a vůbec všechno dělám pořád stejně. Těsto vždy hezky vykyne, přemístím ho do forem, ještě nechám chvíli kynout, pak dám do předehřáté trouby, peču jako vždy na 180°C 50 minut a pak se nestačím se divit. Po vytažení mi splaskne, vrchní kůrka se celá oddělí, a z chleba se stane něco lepivého a nepoživatelného. Tak pojíme jen kůrku a zbytek mají slepičky na přilepšenou. Strašně mě to mrzí, dávám i semínka a pak všechno letí ven! Už jsem zkoušela i déle péci a přidat i stupně, ale výsledek stejný. Je to tzv. zakalec! Už mě opouští i to nadšení a radost, když vytáhnu voňavé chlebíky z trouby. Teď se spíš hrozím toho, co se zase nepovedlo! Koupila jsem i chleba v obchodě, ale nějak už mi nechutná!! Nějak tomu nerozumím, proč se mi v pečení přestalo dařit! Jednu věc dělám trošku jinak. Koupila jsem si domácího robota a těsto se hněte strojově. Ale v tom bych problém neviděla, protože se mi několikrát povedl. Tak děkuji za rady a porady. Přeji krásné vánoce a pečení Zdar!
Pekla jste ve dvou formách? 185°C horkovzduch. Pak by mělo vše fungovta.. Peču ho pomalu každý týden, když nestíhám kváskový.)
Zdravím, měla bych dotaz. Můžu chléb péct jen z celozrnné mouky? Nebo jí musím namíchat s moukou bílou? Včera jsem chleba pekla a bohužel se mi nepovedl. Udělala se krusta, ale uvnitř byl syrový i když jsem ho pekla jednou tak dlouho, jak už píše jedna paní níže. Dávala jsem tam totiž spíš celozrnnou mouku a těsto bylo dost tuhé, tak jsem ho ještě naředila aby odpovídalo více vašemu receptu. Tam pravděpodobně vznikla chyba. Ale právě netuším proč bylo tak tuhé… Určitě ho vyzkouším znova, snad se příště povede :)
Moc děkuju!
Ďakujem, viem koľko toho teraz máte. Gratulujem a držím palce!
Dobrý den,použijte 3/4 čerstvého droždí. Často ho peču a používám čerstvé, když mám.)
Dobry den, chcela by som zacat piect prave s tymto receptom, ale s certvym drozdim. Prosim, ake mnozstvo pouzit? Dakujem. Nech sa Vam dari!
Dobrý den Markéto, chleba dopadl nad má očekávání! Málokdy testuji recepty na pečivo, o kterých vím, že jsou připravovány z české mouky, protože tady na Floridě to je s moukou pěkná bída, ale celozrnou jsem myslela, že se nedá moc zkazit. Na špaldovou jsem tady jen tak nenarazila, s hladkou pšeničnou to taky není zrovna jednoduché, prodává se tady nejvíc All purpose mouka, která je směsicí několika různých. Tak jsem tuhle část nahradila hladkou chlebovou, která se skládá z pšenice a ječmene! Celá ta konzistence po promíchání mi přišla dost tuhá, dovolila jsem si to trošinku naředit vodou, aby to bylo kašovité jako máte v receptu a pekla jsem jej trošku dýl, asi 65 min a chutná báječně. Škoda je, že se mi chleba pěkně nezaoblil, ale vypadá spíš jako obdélník. Na chuti mu to ovšem vůbec neubírá! Díky moc za příjemnou inspiraci. Musím tu naši troubu rozpalovat častěji, ono totiž místní pečivo stojí víte za co :). Tak pěkný den!
Folqin: Pokud se propadá, tak je ještě lehce nedopečený, zkuste vydržet déle. Je to chléb vysoce hydratovaný a je třeba ho v troubě opravdu nechat déle.)
Chleba musí přijít do formy.)
Dobrý den, chystám se upéct tento chleba, protože vypadá opravdu velmi lákavě :)) Můžu se zeptat, zda je možné ho péct jen na plechu s pečícím papírem nebo je třeba ho dát do formy?
Dobrý den, mockrát díky za super recept!!! Několik let jsem sbírala odvahu k upečení chleba (jakéhokoli, hlavně vlastnoručně), nakonec jsem se rozhodla pro tento a nelituju!! Za poslední 3 dny jsem pekla 3 várky :) ! Kůrka je super, chleba je vláčný a nadýchaný, jen nemůžu přijít na to, proč se mi vždycky chvíli po vyndání z trouby “propadne”… Zkoušela jsem použít hladkou v kombinaci s celozrnnou žitnou, potom chlebovou žitnou a celozrnnou pšeničnou, přidávám lněné semínko a slunečnici, ale pokaždé to dopadá stejně… Kde by mohla být chyba…?
Ahoj, tohle byl první chleba, který jsem v životě pekla – radši jen z poloviční dávky a musím říct, že byl úplně boží!! Všechny možné kváskové chleby se můžou jít zahrabat, o chlebech z obchodu ani nemluvě… Moc dobrý a zůstává dlouho měkký a nadýchaný. Dala jsem půl na půl celozrnnou žitnou a chlebovou pšeničnou mouku, přidala slunčnicová semínka a sušená rajčata. Opravdu zážitek, hlavně po vytažení z trouby!
Děkuji za recept, Váš chleba jsem včera pekla poprvé a celkem se mi povedl :-). Musela jsem ho dokonce dát do silikonové formy a ani ta nezklamala. Příště ještě zkusím celozrnnou pšeničnou mouku, sehnala jsem jen chlebovou a výsledek by mohl být ještě lepší. K receptu se budu ráda vracet.
Včera jsem ho pekla a je vynikající, moc děkuji za recept a určitě ho teď budu péct častěji! :-)
Zdravím autorku receptu a musím pochválit, chleba jsem včera pekla a povedl se, chutná ještě lépe jak vypadá. Zkoušela jsem ho s praženými slunečnicovými semínky a s lněnými. Pouze jsem dvakrát zadělala na kvásek, je lepší ho zadělat v menším množství teplé vody. Nepotřebujete ani domácí pekárnu, ta je podle mě zbytečná. Pekla jsem ho v hrnci a povedl se :-) Těším se až vyzkouším další z Vašich receptů :-)
Vynikající! Peču ho pořád :)
Včera jsem ho poprvé pekla a chlebík se povedl se náramně! :-) už se těším na další pečení…
Že? Děkuju.
perfektní recept!!
konečně vyvedený chléb…:-)
děkuji!
:-) děkuju, tak Vás tu vítám.)
zdravím,
recept se mi docela vyvedl, napoprvé. Pár měsíců peču trochu jinou verzi chleba, tak jsem chtěl vyzkoušet něco nového.
Sice mi droždí s cukrem (měl jsem jenom krystal, ale rozmíchal ho pořádně) bublat vůbec nezačalo. Tak jsem si říkal, že to začíná pěkným debaklem. Ale na mouku už se pak rozjelo pěkně.
Semínka jsem přidal a míchal až v naolejované míse (=byl línej to znovu dávat jinam, umývat atd.:-P), takže se mi to po zamíchání a pečení trochu ve výsledku přilepilo. Ale s tím jsem počítal a na funkci rostlináře (chuť) tu nemělo žádný vliv.
Minuty pečení jsem si pár přidal – podle velikosti nádoby a barvy nahoře.
Diky za recept ;-). Určitě od Vás ještě něco dalšího vyzkouším, stránky máte parádní ;-).
M.
To mě mrzí. Musel být přespříliš hydratovaný. Je to zajímavé. Někteří si chléb vychvalují a jiným vůbec nevyjde. Popřemýšlím, kde je chyba..
Tak jsem dnes pekla tento chleba a vuuuuubec se nepovedl. Propadl se mi, uvnitr nedopeceny a to jsem ho pekla asi 4 hodiny ale proste ne a ne se dopect. Lepivy , nedodelany . Tak nevim. A to pecu chlebiky hodne casto.
Nezkoušela, ale mělo by to vyjít. Jen bych vypustila dlouhé hnětení a nastavila pekárnu, podle receptu …)
dobrý den Markétko – chtěla sem se zeptatz,zkoušela jste tento chleba někdy v domácí pekárně ? děkuji , hezký den
To Maja 26: také někdy peču poloviční…)
To canni: možná by chtěl o něco déle… Těsto je velmi hydratované… Na závěr vyzkoušejte trochu zvýšit výkon.
Váš recept se mi velmi líbí a ráda bych ho vyzkoušela, nejsem si ale jistá, zda by se u nás snědly dva…Máte někdo zkušennosti z upečením pouze z poloviční dávky? Děkuji :-)
Tak už mám za sebou asi páté pečení tohoto výborného chleba.. Doporučuji přidat arašídy nesolené. A ještě jedna vychytávka-chléb peču napřed asi 10 minut na 200-220°C, pak stáhnu teplotu na 180°C. Chléb krásně během těch 10 minut dokyne a vznikne krustička. Jen nevím čím to, že chléb po pár minutách, co ho vyndám z trouby, ztrácí právě tu křupavou krustičku. Chléb hned vyndavám z formy a nechávám na mřížce vychladnout. Může to být tím, že ho vyndavám brzy z trouby?
Super!
Zdravím,
chci poděkovat za recept, chléb je vynikající. Měla jsem celkem obavy při zadělávání těsta, bylo dost tekuté oproti těstům co dělám běžně. Zadělávala jsem v pekárně, kde jsem nechala cca hoďku kynout a pak těsto přelila do forem a znova nechala kynout. Těsto doslova bublalo před očima :) Výsledný chléb byl takový jako “šťavnatý”. Přidala jsem slun.sem., anýz, římský kmín a čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián) a chuťově byl vynikající.. Doporučuju, u nás snad jiný péct nebudu :)
To je škoda, žitná celozrnná mouka obecně hůř kyne, vyzkoušejte recept nejdříve s cz pšeničnou a pak třeba 50% žitné cz… Uvidíte, mělo by to vyjít na 100%
Dobrý den, Váš recept na chléb mně nadchl, ale bohužel se mi nepovedl. Měla jsem jej propadlý. Poslední dobou se mi vůbec nedaří celozrnné chleby. Použila jsem celozrnnou mouku žitnou, jemně mletou… V čem může být problém?
Pro začátek to vyzkoušejte s celozrnnou pšeničnou nebo namíchejte celozrnnou pšeničnou s celozrnnou žitnou. Chlebová mouka je něco mezi celozrnnou a hladkou co se obsahu obalu a klíčku týče, tedy celozrnná je zdravější. Tento recept zvládne a skvěle funguje s celozrnnou, tak by byla škoda, nahradit ji chlebovou…
dobrý den, na úvod bych Vás ráda pochválila, máte opravdu moc krásný blog a skvěle vypadající recepty :-) na tento si již delší dobu brousím zub, dokonce jsme si už pořídila formy na chléb :-) Chci se jen zeptat k celozrné mouce, jakou přesně používáte… je více druhů, já mám doma celorznou žitnou, ale nevím, jestl nekoupit nějakou přímo celorznou chlebovou, koukala jsem, že se také prodávají, ale moc se v tom nevyznám… tak abych nešlápla úplně vedle… děkuji :-)
Půjde to, ale ideální to není. Radši bych šla do nějaké jiné kovové, i třeba na bábovku ..)
Dobrý den, každý den listuji vaším krásným blogem a čerpám inspiraci nejen pro vaření. Konečně jsem se rozhodla i něco vyzkoušet. Chtěla bych zkusit upéct tento chleba, ale mám jen silikonovou formu. Myslíte, že i v ní to půjde?
Myslím, že ano, bude třeba prodloužit dobu pečení… Jinak to nebude problém, ale u pečení chleba každých 100 g těsta navíc je pár minut v troubě déle ..) Nemám vyzkoušené peční bochníku z celého těsta, odhadla bych to podle barvy a cca 65 minut…
Dobrý den, dnes jsem pekl Vas chleb a chutove je moc dobrý. Bohuzel se mi stalo, ze po upeceni byl bochnik krásny a vypoukly, ale pak splaskl… nevite cim by to mohlo byt? Chleba jsem pekl jen jeden z cele varky ve velkem pekaci, myslite ze to muze byt tim, ze jsem ho nerozdelil na dva dily?
Dobrý den, s troubou je to těžké, ale asi bych volila nejspodnější polohu a přikrývala bych výtvory alobalem, alespoň v prvních dvou třetinách pečení. Dávku těsta můžete určitě změnšit.) A z celozrnné mouky to vyjde, ale určitě bude těžší, ideální pečící vlastnosti má bohužel mouka hladká, ale stále se snažím podíl celozrnné v receptech zvyšovat a nacházet dobré vyvážení pečících a nutričních vlastností. )
Dobrý deň,
tento recept ma zaujal preto, lebo je nenáročný. Som momentálne v miernej “technickej tiesni”, kuchyňu nemám vybavenú tak, ako by som si predstavovala :) Chcela by som sa opýtať pár vecí, ste predsa len skúsenejšia a snáď mi budete vediež poradiť. Môžem celú dávku múky nahradiť len celozrnnou špaldovou? Nebude potom chlieb príliš ťažký a akoby zbitý? Dal by sa z celej dávky upiecť len jeden bochník, alebo je potrebené cesto rozdeliť na dva diely? A ešte posledná a asi najdôležitejšia vec :) Trúba, ktorú mám k dispozícii zvrchu strašne spaľuje, niektoré koláče boli doslova na uhoľ, nevedeli by ste mi poradiť, ako by sa tomu dalo predísť? Vopred ďakujem a chválim Váš blog, je veľmi príjemný :)
Ta trouba by to mohla byt, protože čas pečení u stejné gramáže a vlhkosti chleba by měl být stejný, tak pokud se poprvé povedl a dopekl, tak by mělo být vše v pohodě.. Jinak tento recept mám opakovaně vyzkoušený a funguje skvěle, tak snad jedině ta technická zdrada :(?
Dobrý den, upekla jsem chlebik pouze z bílé mouky, protoze jsem nemela nakoupeno a nemohla jsem to vydrzet:) a byl famozni. Bohuzel, kdyz jsem vcera pekla z hladke celozrnné, nepovedl se. Byla vypečená pouze kurcicka, znel i dute, ale uvnitr byl nedopeceny. Zkousela jsem ho dokonce znovu hned podruhe a nahradila jsem cast celozrnne bilou moukou, tak jak je to v receptu a vzniklo to same. Navic se hrozne dlouho pekl (rozhodne o dost dele nez 50 min.) Nemuzu prijit na to, co jsem udelala spatne. Predtim jsem pouzila obycejne kvasnice, tentokrat susene, jak doporucujete, ale to se mi nezda… Mame elektrickou ale starou troubu a obcas se mizda, ze nepece na tolik stupnu, jako je nastaveno. Nenapada Vas, co by to jinak mohlo byt? Dekuji
To zni fajn, já zase vyzkouším ten Váš!)
Určitě taky vyzkoušíme! Já peču chleba podle receptu z veget. restaurace, kde jsem kdysi pracovala a ten je prostě úúúžasný!!! 850ml vody, 400gr celozrné, 400gr hladké, 200gr vloček, 10gr sušeného droždí, 100ml slunečnicových semínek, 20ml kmínu a 20ml soli. Všechno zapracovat – vznikne docela řídké lepivé těsto, nejde válet. Nechat tak hodinku kynout v teple (také si pomáhám předehřátou troubou ;-), pak přendat do forem – peču v jelením hřbetu, nechat nakynout a péct asi hodinku při 20ˇ° C. V půlce pečení ho otočím, aby se nepřipálil z jedné strany. Variabilně dávám jiná semínka, ořechy a pod. ale vždy ve zrhuba stejném množství. Opravdu nejlepší co jsem kdy pekla :) Nezdravá verze je zbytky těsta vykrájet do kouliček a smažit, taky mnam, ale mastné no. Jako rychlovka k polévce se ale občas hodí.
Dobrý den, také raději používám čerstvé, mám radši základní čerstvé suroviny a určitě můžete. Jen za poslední dobu neustálého zkoumání receptů na domácí chléb stále narážím na tu samou informaci, že to sušené je stabilnější (pokud není něják narušené nebo prošlé) a tím pádem spolehlivější…
Dorbý den, máte krásné fotky a zajímavé recepty:-) Můžu místo sušeného droždí použít normální čerstvé droždí? je v tom nějaký rozdíl? Děkuji a pěkný den, Martina
Děkuji za pochvalu! A míra je jak správně píšete cup 236 ml, ale nemelo by se nic zasadního stat při 250 ml, používám odměrky z Marc&Spencer, mají moc hezké buď nerezové nebo barevné plastové… A po pravdě netuším kolik kg chleba bude. Můžu Vám jen řící, že to vychází na dvě chlebové formy, dva menší bochníky co vidíte na fotkách jsou z tohoto množství. (Odhaduji to něco přes 1 Kg) Děkuju
Dobrý den,
nejdříve dovolte poděkovat za blog, opravdu je parádní a jen tak dál.
Nyní dotazy. Za míru “hrnek” mám považovat americký “cup” což je 236ml? Kolik cca kg chleba se dle tohoto receptu upeče.
To je jako 2 a 1/2 až 3 hrnky … 2,5 až 3 hrnky ….
nerozumiem tomuto cislu z receptu : 21/2 – 3 hrnky celozrnné mouky