MENU

Celozrnný chléb bez hnětení

Celozrnný chléb bez hnětení

Tento recept už je na blogu delší dobu, ale v poslední době prochází renesancí a je to určitě dobře, protože je skvělý a stojí za to, aby o něm vědělo ještě více lidí. Před nedávnem jsem jej připravila pro Apetit, do zářijového snídaňového čísla a nyní je součástí kurzu vaření, který dělám pro Gourmet Academy. Možná i tato informace by se Vám mohla hodit, protože mi často píšete, zda nedělám někde kurzy vaření ... A jako vánoční dárek by to mohlo některé jistě potěšit.)
 

A teď proč je tak skvělý? Jde v první řadě o to, že díky vysoké hydrataci, tedy relativně velké řídkosti těsta, se nemusí hníst, výborně kyne, a to i při vysokém podílu celozrnné mouky - chléb jí má 50%. Každý, kdo trochu chléb peče, ví, že docílit nadýchaného, opravdu celozrnného chleba není hračka. Pak je tu další výhodou také jednoduchost a časová nenáročnost.) Recept je v US cups, což mnohé usnadní, pokud se rozhodnete péci třeba na chalupě, kde my například nemáme váhu.) Ale pro ty z Vás, kteří raději vážíte, je recept přepočítán i na gramy.) Tak mnoho zdaru a budu se těšit na Vaše zkušenosti.

20 minut - 0 porce

Ingredience

  • 3 hrnky/ 708 ml teplé (ne horké )vody
 (1 us cup=236 ml)

  • 1 lžíce sušeného droždí
 nebo 25 g čerstvého

  • 1 lžíce cukru


  • 1 lžíce rostlinného oleje


  • 1 lžíce octa


  • 3 hrnky/375g hladké pšeničné nebo hladké špaldové mouky


  • 2,5 až 3/324-389g hrnky celozrnné pšeničné mouky


  • 1 až 1,5 lžíce soli


  • podle vás oříšky, semínka a bylinky

Celozrnný chléb bez hnětení

Postup

1.

Ve velké míse smíchejte teplou vodu, droždí a cukr. Voda nesmí být horká, spíše tělesné teploty, aby neznehodnotila droždí … Počkejte pár minut, dokud neuvidíte, že droždí je aktivní a vytváří bubliny na povrchu, potom přidejte ocet a olej.

2.

Přidávejte hrnek po hrnku hladkou mouku, mezi každým hrnkem pořádně zamíchejte těsto. Teď přidávejte celozrnnou mouku a sůl, opět postupně, důkladně míchejte mezi každým přidáním. Toto těsto bude velmi řídké, kašovité a lepivé. Přidejte semínka, ořechy nebo co máte rádi. Já s nimi nešetřím.) Pokud chcete více experimentovat, přidejte i čerstvé bylinky nebo například sušená rajčata, restovanou cibulku, ...

3.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout okolo 30 - 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Pomáhám si troubou, kterou krátce zapnu na minimum, opět vypnu a vložím těsto dovnitř. Dejte jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká.)

4.

Předehřejte troubu na 185 °C. Pomocí stěrky přesuňte těsto do dvou vymazaných forem (ideálně používám sprej na vymazávání) a nechte ještě jednou vykynout. Použila jsem jednu obdélníkovou od greenpan a druhou klasickou chlebovou.

5.

Povrch ještě posypejte semínky či bylinkami a dejte péct přibližně na 50 minut, dokud není na povrchu zlatohnědý. Že je chleba hotový, poznáte také na první pohled jednoduše tak, že se odchyluje od stěn formy a vzniká po obvodu malá skulina. Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu, zda je chléb již upečený, zaklepejte na spodek chleba, měl by znít dutě.

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Zajímavou a velmi zdravou ingrediencí je špaldová mouka – pšenice špalda je jedna z nejstarších pěstovaných obilnin. Na rozdíl od klasické mouky je špalda zpracovávána celá, a díky tomu obsahuje vysoký podíl vlákniny, ale i vitamínů (např. B, C) a trávicích enzymů. Ze semínek na posypání doporučuji např. slunečnicová, protože obsahují velké množství hořčíku, který přispívá k rovnováze nervového systému. Navíc podporuje produkci serotoninu, a tím také napomáhá ke zlepšení nálady. Dále obsahují například selen a vitamín E, které jsou výbornými antioxidanty. Skvělá jsou i sezamová semínka, která obsahují kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny a celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků: vitamín E, železo, draslík, fosfor a jiné.

Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení
Celozrnný chléb bez hnětení

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

iren.s. 19. března 2023 21:22
Skvělý recept, děkuji????. Funguje přesně tak, jak píšete.
Urfunprvni 26. dubna 2022 15:5
Na potřetí se povedl. Dosud jsem pekla chléb se sušeným droždím, ale tento mi nešel. Zkoušela jsem ho i aktivovat. Až dnes s čerstvým a kvásek v mléce. Ve vodě mi nikdy droždí nevzešlo. Chléb je výborný.
Domonika 9. dubna 2022 18:42
Dobrý deň, ja som chlieb piekla prvý krát a v trúbe najprv vyrástol a potom klesol a ostal ploský....ani vo vnútri sa dobre neupiekol a to cesto pekne narástlo ????????????
Haniel 27. listopadu 2021 10:6
NNaprosto vynikající a jednoduchej chleba...povedl se i napoprvénapr
Itinka007 19. listopadu 2021 8:35
Chci poprosito radu. Chleba je vynikající, peču ze sušeného droždí, dávám hodně semínek. Nevím proč mi vždy v troubě když se peče vyroste uprostřed do výšky a po celé délce praskne? Čím to může být? Zkoušela jsem ho péct i přikrytý pečícím papírem a to stejné. děkuju.
Markét H. 23. března 2021 12:16
Neměl by prosím????????????někdo recept z poloviční dávky,s čerstvým droždí?
Markét H. 23. března 2021 7:22
Dobrý den nemáte recept na poloviční dávku z droždí čerstvého? A může být chléb jen z žitné mouky?nebo je lepší ho míchat?
Ludmila z 2 9. listopadu 2020 16:35
Můžu tuto dávku použít do jedné velké formy?
Sarka Kral 4. listopadu 2020 17:18
Pekla jsem z 1/3 dávky. Mouka celozrnná špaldová (150g) a žitná(100g), 9 g čerstvého droždí. Hodinu jsem nechala kynout poprvé a poté ve formě dalších 50 min. Chlebík ale moc nenakynul, ikdyž chuťově je skvělý. Můžete mi prosím poradit, co bych ještě mohla změnit nebo dělat lépe? Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Janapenazova 5. května 2020 21:25
Můj pravidelný chleb. Občas promíchám drcený kmín, semínka nebo pokrajené olivy. Nejlepší je v den upečení,kdy je krásně po obvodu křupavý a vevnitř vláčný.
hejbla74@gmail.com 27. dubna 2020 0:10
Chleba
Petra O 15. dubna 2020 19:27
Tento chlebík jsem pekla už třikrát za posledních 14 dnů, je opravdu vynikající, použila jsem i žitnou mouku celozrnnou, špaldovou celozrnnou, kombinaci různých dalších a vždy se výsledek povedl. Kynout nechám v míse cca 40 minut, pak přendám do forem, posypu semínky a nechám už jen 5-10 minut ve formě "dokynout" a rovnou do trouby. Tento chleba je opravdu vynikající, jednoduchý, a sklízí velké úspěchy:-) děkuju za recept.
Nikola T. 17. března 2020 12:44
Dobrý den, peču dnes chleba poprvé a chtěla bych se zeptat jak dlouho by měl kynout. V receptu uvádíte 30-40 minut pak dát do formy a nechat znovu kynout. Až budu mít teda těsto ve formě, mám nechat znovu kynout 30-40 minut nebo už můžu dát do trouby? V některých komentářích níže se chleba nepovedl kvůli možnému překynutí těsta tak bych nechtěla udělat stejnou chybu. Moc děkuji za odpověď
Ela S. 12. února 2020 18:44
Včera jsem zkusila tento recept s ořechy a slunečnicovými semínky a musím uznat, že je vynikající. Děkuji za tento recept i za užasnou sbírku receptu v tomto blogu. Když nevím kam, vždycky si ve Vaše sbírce najdu spoustu zajimavých nápadu které stále zkouším . Bestsellerem u nás je Francouzský rebarborový koláč který snese jakoukoli náplň. Je univerzální a velmí chuťově vyvažený.
DanaK 3. ledna 2020 19:32
Dnes jsem pekla podle receptu, přidala jsem opraženou cibulku a chlebík je skutečně vynikajícíííí. Pekla jsem pouze asi 35 minut jeden v silikonové chlebíčkové formě (ten jsem vytáhla z trouby ještě asi o pět minut dříve) a jeden v obyčejné chlebíčkové formě vyložené černou folií na pečení a super i chuťově. Ta cibulka mu dodala vynikající chuť. Manžel si také velice pochvaloval, i když není fanda celozrnného pečiva. Pochvalu jsem dostala i od syna, který si peče pravidelně v domácí pekárně celozrnné chleby. Děkuji za recept, určitě budu péct častěji.
MMstudio 26. listopadu 2019 12:43
Jupíí, napoprvé a bomba. Neměla jsem špaldovou mouku, tak jsem si namlela v blender mixéru špaldové vločky na mouku a bylo to. Kombinace čerstvé droždí, špaldová mouka z vloček a pšeničná mouka chlebová hladká (Babiččina volba) + slunečnicová semínka. A dokonce v předehřáté troubě byla pouze 35 minut. Děkuji Vám Markéto za recept a ostatním diskutujícím za jejich zkušenosti. Michaela
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:30
Děkuji, raduji se s Vámi! :-)
Miksulka 11. září 2019 15:1
Dobrý den,chleba peču často, máme ho všichni moc rádi. Chci se zeptat,zda můžu použít i droždí čerstvé, třeba půl kostky? Někdy zapomenu koupit sušené... Děkuji ????
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:30
Dobrý den, v receptu máte uvedené obě varianty. :-)
lenisska.mercer@gmail.com 7. září 2019 21:38
Pekla jsem ho dvě hodiny a pořád byl syrový,dodržela jsem recept i postup,takže zbytečná práce,protože se to neupeklo! Musela jsem to vyhodit,nebudu chleba péct dvě hodiny.. na povrchu hnedy a to.dost a vevnitř hodně syrový
veronika-d 24. října 2019 9:30
Já ten chleba peču každý týden a peču ho i na přání, protože všem hrozně chutná a nikdy se mi nestalo, že by byl nedopečený. Peču ho v horkovzdušné troubě na 150°C přesně hodinu. A je krásně upečený a výborný.
Michaela Lethn 6. srpna 2019 13:25
Dobrý den, dnes jsem chtěla upéct chleba podle tohoto receptu poprvé a nevím kde dělám chybu. Už dvakrát jsem Smýchala sušené droždí s cukrem a vodou a pokaždé se nic nestalo. Prosím nevíte v čem by mohl být problém? Ďekuji za odpověď
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 13:8
Upřímně řečeno si to nedokáži vysvětlit. Pokud jste do vody nedala sůl... Jestli je droždí aktivní a voda nebyla vařící, mělo by se něco začít dít.
cradlacka 26. dubna 2019 21:12
Zdravím, dneska jsem poprvé zkoušela chleba podle tohoto receptu. Vše vypadalo, že probihá, jak má, akorát mi chleba nešel vyndat z formy. Neporadila by jste mi prosím, kde by mohl být problém? Děkuji moc :-)
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:40
Formu jste vymazala? Jaká je to forma? Normálně vyklouzne sám. Používám sprej na vymazávání a běžnou formu na chleba. :-)
veronika-d 24. října 2019 9:37
já jsem se teda naučila používat pečící papír, aby chleba z vymazané formy nebyl mastný a je to naprosto super :) jednou se mi ale stalo, že jsem do chleba zapomněla dát olej a ocet a chleba nebylo možné z papíru sundat, možná je to i případ paní :)
Luula 11. dubna 2019 14:13
Peču ho každý týden a už pečivo vůbec nekupuju. Úplně jsme se do něj zamilovali. Zvládne to i přítel a to nemá s pečením vůbec zkušenosti. Jednou se semínky, jednou bez. Nejlepší je jen tak s máslem a solí. Mmm!
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:39
Jééé, skvěle!!!!
Zeva 29. prosince 2018 14:6
Děkuji za tento recept a také za všechny další. Jsou skvělé. Rada pro ty, kterým se chleba nedaří: Většinou je problém v nedopečení. Každá trouba peče jinak, nebojte se přidat dalších 10 nebo 20 minut. Uvidíte, bude exkluzivní. Já peču ve dvou skleněných formách a musím přidat na menší formu 20 minut a na tu větší dokonce 30 minut.
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:39
Moc děkuji! :-)
eva.bergi 9. listopadu 2018 19:46
Ďakujem za tento recept! A aj za celý blog! Je to truhlica pokladov :-) manžel ráno urobil bryndzovo-vajíčkovú pomazánku, tak mi prišlo škoda mazať ju na nejaké “rohlíky z Kauflandu” rozhodla som sa asi po milión rokoch upiecť domáci chlieb... piekla som len z 3 hrnčekov celozrnnej múky (na 1,5 hrnku vody), pretože som myslela, že ho budem jesť len ja sama, manžel múku z 99% vôbec neje. No a bol to práve on, kto chlieb načal, kým som bola práci... podaril sa úplne luxusne, pridala som semienkovú zmes, ktorú si on mixuje s ovocím a tvarohom každé ráno. Určite upečiem zase.
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:37
Děkuji moc, skvělé. Mám velkou radost! :-)
Janapenazova 29. července 2018 23:58
Tento chléb jsem již pekla popáté,ale musím se přiznat,že ne vždy se mi povedl. Tři pokusy se mi uprostřed nedopekly. Nevím,čím to může být,možná troubou? Já dávám pouze sušené droždí z,protože žiji v Anglii a čerstvé jsem zatím nenašla, pak také celozrnnou špaldovou mouku místo hladké. Jednou jsem i zkoušela z žitné,ale to dopadlo fatálně. Jakékoliv cenné rady uvítám. :-)
Markéta Kitchenette 31. července 2018 12:22
Možná bych jednu radu měla. Tím jak je těsto řídké arychle kyne, často se stává, že je překynuté, což v praxi pak vypadá tak, že je uvnitř jakoby sražené nebo jakoby nedopečené, ale ne ve smyslu, že by bylo těsto tekuté, je jen spíš sražené.. A to se stane překynutím. Tak snad jsem pomohla. Zkuste dát dříve do rozpálené trouby. :-) Držím pěsti!
FlatCoatedGirl 15. července 2018 8:8
Dobrý den, ráda bych zkusila tento chlebík. Jde nějak přepočítat instantní droždí na klasickou kostku? Děkuji
IncubusAK 29. července 2018 13:58
Já dávám 25 gramů a je vždy parádní.
IncubusAK 29. dubna 2018 15:54
Akorát jsem si všiml, že už měl někdo podobný dotaz :) Jenom chci upřesnit, že bych rád použil čerstvý žitný klásek. Děkuji
Markéta Kitchenette 1. května 2018 13:5
Máte mojí kuchařku? Pokud máte rochu zkušenosti s žitným kavsem, asi si poradíte. Kdyžtak napište. :-)
IncubusAK 1. května 2018 13:46
Kuchařku bohužel nemám. Je možné ji zaslat i do zahraničí (Irsko)? Nebo je možnost koupit eknihu? Děkuji
Markéta Kitchenette 2. května 2018 18:20
Bude to možné každým dnem. Bude pak shipping po celé evropě. :-)
Markéta Kitchenette 1. května 2018 13:4
ANo, ano, v podstatě velmi podobný recept mám v kuchařce. Chce to ale trochu více času. Což asi ale tušíte, pokud s kvasem parcujete. :-)
IncubusAK 29. dubna 2018 14:0
Dobrý den, předem chci poděkovat za vynikající recept. Šlo by upravit recept tak, abych nahradil droždí kváskem? Děkuji
Diblik 10. dubna 2018 21:20
Vyborny, jako vzdy a jako spousta dalsich receptu,ktere jsem vyzkousela. Moc dekujeme za to,ze Vas mame. Jste zarukou kvality!!!
Markéta Kitchenette 27. dubna 2018 10:55
Jééé, to je tak krásné!!! Moc Vám děkuju za ta slova!!! Mám tu samé úžasné lidi!!!
AlcaT 24. března 2018 12:15
Dobrý den, moc děkuji za recept. Kvůli němu jsem pořídila formy a vyplatilo se to :) Chleba se moc povedl a už se těším na příště až zkusím experimenty s cibulkou a nebo sušenými rajčaty :)
Markéta Kitchenette 28. března 2018 19:37
Dobrý den, tak to mám velkou radost! :-)
RenataL 22. března 2018 14:5
Dobrý den, dnes jsem poprvé upekla chleba a je výborný a jednoduchý. Chtěla bych se zeptat zda je možné nahradit sušené droždí sušeným žitným kvásek?
Markéta Kitchenette 28. března 2018 19:41
Prosím ne, to by nefungovalo. Sušený žitný kvas nefunguje jako náhražka čerstvého žitného kvasu ani droždí. Pytlček sušeného kvasu, co prodávají ve zdravých výživách funguje tak, že musíte postupovat pouze návodu na obale a tam uvádějí, že musíte přidat sušené droždí stejně... Jednou jsem zkoušela z tohoto pytlíčku oživit kvas a k žádné aktivitě nedošlo, tedy se obávám, že je to tak trochu podvod na lidi. Ale samozřejmě je na trhu možná více takových produktů a třeba některé fungují. :-)
Eliška V. 1. března 2018 17:54
Dobrý den, dnes jsem zkoušela tento chleba, akorát jsem použila ovesnou celozrnnou mouku a špaldovou celozrnnou mouku. Těsto parádně vykynulo, ve formách znovu krásně vykynulo, dala jsem péct a všechno vypadalo dobře. Jenže pak se těsto propadlo a uvnitř zůstal chleba syrový. Nevíte čím by to mohlo být? Jo a použila jsem čerstvé kvasnice, koukala jsem, že v komentáři máte převod ze sušených čerstvé. Děkuji za odpověď ????
Markéta Kitchenette 19. března 2018 11:55
To se stává, když chléb překyne. Příště ho šoupněte dříve do trouby. :-)
Eliška V. 1. března 2018 17:55
Omlouvám se a ty otazníky na konci, to měl být smajlík.
Renčaaa 7. února 2018 20:43
Dobrý den, chleba jsem už pekla několikrát. Od té doby, co jsem ho po novém roce jednou vyzkoušela, jsme si ho doma všichni zamilovali a z obchodu jsem přestala kupovat. Chuťově výborný, příprava snadná, dokonce už si i ingredience a jejich množství pamatuju :) Zkouším experimentovat, jednou jsem na přání přidávala i nadrobno nakrájené škvarky a taky se povedl :) .... musím říct, že Váš blog jsem začala milovat :) . Nikdy se nikam neregistruji a komentáře nepřidávám, ale co jsem se sem dostala poprvé, je to jedna z mých oblíbených stránek a když už z nich zrovna nic nepeču, alespoň koukám a vybírám, který recept vyzkouším :). Děkuji! :)
Markéta Kitchenette 19. března 2018 12:9
:-) moc Vám děkuju Renčo. To je skvělá a moc milá zpráva. pro mě toto nejvíc znamená, když vím, že sem rádi chodíte, že Vám recepty fungují a že Vás to nepřestává bavit. :-) děkuju
Kobli 6. ledna 2018 15:1
Dobrý den dá se chléb dělat i v pekárně na program celozrnný děkuji za odpověď
Markéta Kitchenette 24. ledna 2018 12:11
Nezkoušela jsem, ale tento recept se právě obejde bez hnětení a dlouhého kynutí a tak si myslím, že v pekárně by překynul a byl by pak sražený a spadly... Zkoušela jste už? děkuju :)
Evidole 15. listopadu 2017 20:37
Chleba je vynikajici. Dnes jsem pekla poprve. Dala jsem celozrnou spaldovou a zitnou, slunecniciva seminka a je to naprosta lahoda! Moc dekuji
Markéta Kitchenette 12. prosince 2017 16:50
:-) To mě těší! Je to oblíbený recept a když jej peču na kurzu vaření s lidmi, vždy jsou opravdu nadšený z výsledku a říkají, že od teď už nebudou kupovat pečivo! :-)
Petra76 15. listopadu 2017 20:21
Dělám už ho potřetí a prostě mi nevykyne , Nevim proč. Až ho dam do trouby tak se zvedne.Jinak je dobroučký
Markéta Kitchenette 12. prosince 2017 16:52
To si vůbec nedokáži představit! jak je to možné? Vůbec nekyne??? Vždyť by měl kynout jedna báseň a to hned. Nepoužíváte příliš horkou vodu, že droždí pak nefunguje.. Ale když Vám pak vykyne v troubě, tak by mělo fungovat...? Jak dlouho čekáte na vykynutí? děkuji :-)
Michalie 5. listopadu 2017 13:38
Tak dnes jsem pekla chleba poprve a vybrala jsem si tento recept. Nejsem zadna velka kucharka a uz vubec ne pekarka a musim rict, ze i pres me obavy se povedl vyborne! Nebojte se ani vy, zacatecnici!! Neni na tom nic tezkeho:)
Markéta Kitchenette 7. listopadu 2017 13:29
:-) Děkuju, také si myslím, že je to super pro začátečníky!
Ivana Antosova 1. listopadu 2017 19:16
Dobry vecer, za tento recept moc dekuji, pekla jsem jej jiz nekolikrat a z ruznych druhu mouky a vzdycky krome z zitne mouky se povedl a byl vyborny. Chtela bych jej zkusit z prirozene bezlepkovych mouk - kukuricne, pohankove, cirokove ...Nechci pouzit pripravene smesi. Myslite, ze to pujde? Dekuji
Markéta Kitchenette 7. listopadu 2017 13:33
Ještě jsem nezkoušela a protože tyto mouky neobsahují lepek, mají úplně jiné vlastnosti, ale asi bych se nebála a pustila se do toho. Myslím, že by to mohlo dopadnout dobře. :-)
Blanka11 5. října 2017 6:26
Dobrý den, chleba jsem včera vyzkoušela. Krásně nakynul a šel i dobře vyklopit z formy. Jen prosím o radu jak docílit, aby byl chleba více tmavý? Jakou použít mouku, druhy? Použila jsem přesně podle vašeho receptu a tak tmavý jako na Vašich fotkách není....a já miluju tmavé. Děkuji moc za odpověď, pěkný den Blanka
Markéta Kitchenette 16. října 2017 13:5
Tak jsem ráda, že se hlavně povedl. Tmavší bude, když nahradíte větší podíl světlé mouky, moukou celozrnnou a pak také hraje roli faktor "vlašské ořechy" Ony totiž mají takovou vlastnost, že hodně zabarví těsto do hněda. Obzvlášť pokud se s nimi těsto ještě trochu hněte. :-) Pak také můžete přidat trochu melasy, tak kam se dává lžíce medu.)
Karolína.K 5. září 2017 16:50
Chlebík je naprosto bezkonkurenční! Povedl se hned napoprvé. Děkuji za recept :-)
Markéta Kitchenette 13. září 2017 13:53
Moc děkuji za komentář. Mám radost, že vám funguje.)
Vlaďka01 27. června 2017 11:1
Ach ji,nevím co jsem udělala špatně,peču ho už snad dvě hodiny, na povrchu vypadá úžasně a když jsem ho rozkrojila tak byl ve vnitř syrový,čím to je?
Markéta Kitchenette 20. července 2017 12:20
Tak to mě mrzí. Nekrájela jste ho ještě horký??? To se pak střídka srazí a vypadá jako nedopečený... Každopádně recept je osvědčený. Ještě mě napadá, že se něco podobného může stát, když je těsto překynuté v momentě, kdy ho dáváte péct, tedy už je za vrcholem a začíná klesat, pak je jako by sražené uvnitř také... Momentálně je léto, horko a je možné, že vykynulo mnohem rychleji, než jste očekávala.... Co myslíte??? :-) Držím pěsti na příští pokus. Vždy dejte péct chléb, když je těsně pod vyrcholem kynutí, tedy těsto stále stoupá.. U takto řídkého, kyne opravdu rychle... )
Gabriela Bučková 17. dubna 2017 17:44
Vynikajici!
Markéta Kitchenette 25. května 2017 14:58
Děkuji !!!! xxx
Tereza1989 13. dubna 2017 16:26
Mám dotaz,mám jen čerstvé droždí,mužů ho dat,místo sušeného? A kolik cca? Děkuji
Markéta Kitchenette 21. dubna 2017 22:47
Dobrý den. Mrkla jsem na conventor a 1 lžíce instantního droždí odpovídá 17 g čerstvého. )
ZuzanaM 28. února 2017 23:13
dobrý deň, markéto, tento chlieb pečiem pravidelne a je výborný, tak som musela napísať túto pochvalnú správu :-) postupne som si recept upravila, používam len celozrnné múky a časť pšeničnej múky nahradzujem žitnou (niekedy primiešam aj ovesnú alebo ječnú) a vždy mi chlebík vyšiel krásne nadýchaný. Keďže je cesta celkom dosť na jednu chlebovú formu, tak časť dávam do formičiek na muffiny a manžel tieto "guličky" úplne zbožňuje :-)
Markéta Kitchenette 21. dubna 2017 22:48
:-) To je super. To mě moc těší!
aknicul 23. února 2017 15:29
Výborný recept!!! Chléb krásně nakynul,upekl se i šel hladce vyklopit z formy. Už máme snědeno, dneska upeču zase :-)
Kateřina Walachová 9. února 2017 9:33
Zdravím, tak jsem chléb včera vyzkoušela a super! Porcovala jsem sice s přítelem zrovna 20 kg masa pro psa, tak jsem na chleba trochu pozapomněla a nechala ho tam o 20 min dýl, tak jsem myslela, že vytáhnu beton... ale byl akorát krásně dozlatova a pořád nafouklý, měkkoučký :-) Jen mi teda vyšel o dost světlejší než na fotkách nevíte čím by to mohlo být? :) Jinak přidám tip: Formu nevymazávám, ale dám do ní pečící papír. Chleba se nepřipaluje a jde krásně vytáhnout :-) Aby byl papír navíc poddajný a lépe se s ním pracovalo, tak ho ještě pomačkám ;) ...(to mám snad někde od Pohlreicha :) )
Štěpánka Stephanie 15. ledna 2017 8:10
Dobrý den, taky nevím, co koupit "špaldová celozrnná mouka" ... Koupila jsem špaldovou celozrnnou hladkou ( https://www.countrylife.cz/mouka-spaldova-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-bioharmonie ) , ale jen celozrnnou neměli...
Lucie Špačková 29. prosince 2016 21:25
Dobry den, pekla jsem dnes poprve tento chleb. Pouzila jsem hladkou mouku spaldovou z lidlu, a jak pisete celozrnou tak jsem dala pohankovou. Vlastne nevim co si predstavit pod pojmem celozrnna mouka. Nemam zkusenost. Pekla jsem chlev v nadobe urcene na peceni chleba, neco jako rimsky hrnec, a i po vymazani se mi chleba pripalil a nesel hezky z misy vyklopit. Vykynulo mi testo hezky, ale proste se chleba nezdaril. Poraďte mi prosím, kde jsem mohla udělat chybu. :(
Audreyi 29. prosince 2016 20:42
Krásný večer Markéto, já prostě pokaždé u těch vašich receptů žasnu,protože to vždycky do puntíku sedí. Napíšete, že bude nadychanej a on je! :-) A tentokrát moc děkuji za zmínění vychytávky s kynutim v troubě. Dokonce jsem na naší troubě objevila i režim pro kynuti a těsto za pul hodinky vykynulo nádherně. Tak ještě jednou děkuji a Vám i celé vaší rodině všechno nejlepší do nového roku.
Markéta Kitchenette 21. dubna 2017 22:43
Moc a moc děkuji.) xxx
Lucie Špačková 29. prosince 2016 21:27
Prosim vas a co jste pouzila za celozrnnou mouku jak pani uvadi v receptu? Ja dneska taky pekla a nezdaril se mi. :(
Markéta Kitchenette 21. dubna 2017 22:50
Dobrý den. Upravila jsem recept. Základní recept je na pšeničnou hladkou a pšeničnou celozrnnou, ale neměl by být problém trochu experimentovat a použít například špaldovou mouku atd...) Snad se Vím podaří.)
Audreyi 29. prosince 2016 21:45
Já jsem použila spaldovou hladkou a spaldovou celozrnnou v poměru 1:1. Chleb jsem pekla v keramické formě na biskupský chlebíček a vymazavala jsem to olejem ve spreji.
Jana Tkáčová 18. září 2016 23:14
Dobry den Marketo, chtela bych Vam moc podekovat za tento recept! Uz par mesicu zijeme na Novem Zelandu, ale kratka doba nam stacila na to, abychom se prejedli toustaku :-) Takze moc dekuju, ze jste nas zachranila s timto skvelym, moc dobrym chlebem, ktery parkrat za tyden pecu! Moc Vam fandim a mam Vas blog hrozne rada. Preji Vam i rodine vse dobre a dekuju!
Markéta Kitchenette 18. října 2016 13:43
Dobrý den Jano, tak to je moc hezké.) Kousek domova ve Vaší kuchyni.) Tak když budete mít trochu času, vyzkoušejte ten celozrnný žitný chléb z kvasu.) Ten je úžasný. Zrovna ho tu teď jím a peču pravidelně jednou týdně.) Pokud seženete žitnou mouku a bude alespoň trochu kvalitní/čerstvá, tak by Vám nemělo nic bránit, protože kvásek si vypěstujete sama raz dva.) Moc Vás zdravím a třeba i ten žitný zdravý poklad se Vám podaří si tak upéct.) Krásný den.)
Anna Marie 4. září 2016 19:23
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na polovicni porci. Jelikoz chlebik budu jist sama je dávka pro me moc velka... Vyjde stejně dobře když u dělam ze všeho polovinu? Děkuji
Audreyi 29. prosince 2016 20:43
Dneska jsem dělala poloviční porci a polovinu dávám jen mouky a vody, zbytek po lzicich jak pro plnou porci.
Markéta Kitchenette 13. září 2016 20:49
Dobrý den, a ano, určitě, nemusíte se bát.)
petulla 3. září 2016 19:51
Dobrý den Markét, dnes jsem pekla svůj první chleba... vybrala jsem si tento recept, protože mi byl velmi sympatický... Všechno šlo jako po másle... těsto se chovalo přesně, jak jste psala, krásně mi nakynulo, formu jsem vymazala olivovým olejem (myslím si, že dost)... a! chlebík se upekl, ale nešel vůbec vyndat z formy. Nevíte, čím by to mohlo být? Mám příště raději vysypat formu? Chlebík jsme nakonec z formy vyďoubali a snědli. Je naprosto luxusní!!!! A ta kůrka... :-) Moc děkuji za odpověď.
Markéta Kitchenette 13. září 2016 20:53
Mohu se zeptat jakou máte formu? Většinou mají nepřilnavý povrch a v podstatě by měl jít vyndat i bez vymazání. Já používám nejradě tuk ve spreji, protože i na nepřilnavých povrchách pěkně drží a nestéká tak jako olej. Možná se stalo právě to, že tuk z povrchu formy stekl??? Jinak jsem ráda, že chutnal.)
Hanka Zajíčková 18. července 2016 9:8
Výbornej recept, díky za něj! Já, začínající pekařka ;) s ním už pár dní oslňuju všechny nevěřícné členy rodiny :).
Markéta Kitchenette 2. srpna 2016 11:56
:-) to je skvělé, děkuji :-)
Lenka 01 12. června 2016 19:0
Dobrý den, recept mě moc zaujal. Chtěla bych se zeptat na dvě věci: 1. Opravdu stačí formu jen vymazat tukem? Já jsem zvyklá ji vždy ještě vysypávat moukou. 2. Množství těsta vystačí právě na ty dvě formy jako na fotce? Mám jen jednu takovou a nechce se mi kupovat druhou. Myslíte, že bych mohla chléb upéct ve formě na bábovku? Propekl by se?
Markéta Kitchenette 8. července 2016 22:52
Dobrý den. 1. Ano, určitěstačí pouze vymazat tukem. :-) A 2. nemáte nějakou jinou alternativní formu, jako je třeba na obrázku keramická? Ve formě na bábovku by se propéci určitě měl. :-)
Babet 3. června 2016 15:6
Recept jsem již několikrát pekla ve slané verzi s různými semínky a oříšky a je skvělý. A to hranaté chleby nemusím, ale tenhle krásně křupe. Nicméně včera mě napadlo udělat jeden bochník i sladký - vzpomněla jsem si na americký "Cinnamon raisin bread". Oddělila jsem půlku těsta před osolením, snížila množství soli, přihodila cukr, mletou skořici a hrst rozinek a výsledek taky parádní. (Množství soli, cukru, skořice a rozinek jsem opsala z tohoto receptu: http://www.kingarthurflour.com/recipes/cinnamon-raisin-bread-recipe)
Markéta Kitchenette 8. července 2016 22:50
Tak to je moc fajn tip! Děkuju! :-)
pajk 6. května 2016 19:6
Skvělý recept, díky za něj, skvěle funguje a výborně chutná :-) P.
Markéta Kitchenette 24. května 2016 10:39
Super, moc děkuju! :-)
misule54 6. května 2016 17:34
Dobry den,se susenym drozdim jsem jeste nepracovala...ale chtela jsem zkusit tento recept a drozdi mi po chvili klesne ke dnu a na hladine se nic nedeje..to asi je spatne,ze? :) dekujii
Markéta Kitchenette 24. května 2016 10:39
Dobrý den, droždí klesnout může, ale po chvíli by se měly začít tvořit bublinky nebo takové ostrůvky na hladině.. Každopádně můžete použít i droždí čerstvé.)
Terezakejrova 30. dubna 2016 13:41
Ahoj, recept mně inspiroval a vymyslela jsem vlasni recept. 600 g hladke mouky, 600ml vody cele drozdi osmazena cibulka a dynova seminka a slunecnice jinak ostatni suroviny a postup stejny. Pridala jsem trochu kvalitni sojovky na barvicku a chleba byl vynikajici!!!! Hezky den s usmevem terka
Markéta Kitchenette 1. května 2016 12:8
:-)
Bythoska87 27. dubna 2016 17:51
Dobrý den, Mám doma žitnou mouku a špaldovou mouku celozrnou. Dají se použít také? Popř. zkombinovat dohromady. A lze chlebík péct v zapékací míse. Děkuji
Markéta Kitchenette 1. května 2016 12:8
Dobrý den, ano, můžete péct v zapékací míse. A mouky můžete použít. Špaldová je v podstatě téměř stejná jako pšeničná.)
Bythoska87 4. května 2016 9:37
Dekuji :-)
Renáta Kasáková 17. dubna 2016 8:49
Dobrý den, jak velkou část mouky mohu nahradit žitnou moukou, aby byl výsledek stále nadýchaný?
Markéta Kitchenette 26. dubna 2016 12:32
Dobrý den. jakmile nahradíte část pšeničné mouky žitnou, vždy už bude o něco méně nadýchaný. Já bych se nebála nahradit poloviční množství mouky žitnou. Například bych použila pšeničnou chlebovou a žitnou chlebovou, nebo (půl žitné chlebové a půl žitné celozrnné). Chéb bude určitě moc dobrý, ale struktura bude jiná. Žitná mouka má tendenci tvořit více lepivou střídku. Ale chuť i nutriční složení žitné mouky určitě stojí za to! :-)
Eva Unger 23. března 2016 4:57
Ano, toto je naprosto luxusni recept!! Pridala jsem trochu zitne mouky a chlebik byl vyborny!!!! Dekuji moc!!!
Markéta Kitchenette 24. března 2016 10:50
:-) děkuju! během pár dní zveřejním skvělý celožitný chléb, ten by se Vám mohl líbit.)
mobca 17. března 2016 7:56
Toto je naprosto luxusní recept na rychlý a moc dobrý chleba. Sama dávám přednost kváskovému chlebu a dlouhému kynutí,ale to je kapitola sama pro sebe. Prostě když není čas a je chuť, tak tento chleba je fajn volba :)
Markéta Kitchenette 17. března 2016 8:18
Přesně tak! Někdy je prostě potřeba rychlý a dobrý recept.) Když můžu, hraju si s kváskem, ale to v dnešní době prostě nejde pořád...)
Olivka 15. března 2016 13:28
Dobrý den,moc děkuji za super rychlý recept .) dělám chleba z kvásku,ale občas mi chcípne a trvá 4 dny,než mám nový .)a Váš recept je výborný a rychlý :)
Markéta Kitchenette 16. března 2016 12:21
Tak to je fajn. Já mám teď největší závislost na kváskovém celozrnné žitném také takto do formy... Dám brzy recept, tak se Vám třeb abude hodit.)
Olivka 16. března 2016 14:19
Tak to se těším,třeba je podobný tomu mému :) taky je z celozrnné a žitné mouky,občas tam dám i špaldovou,pohankovou,záleží co mám za zbytky :D manžel už jiný nechce jíst...
Sansblague 1. března 2016 19:20
Dobrý den :) chci též moc poděkovat za skvělý recept, poprvé jsem sama pekla chleba (už podle staré varianty). Zkoušela jsem to asi 4x, ale mám vždy podobný problém - droždí velmi nebublinkuje, jestli vůbec...a obvykle mi chléb vykyne jen o něco málo, ale rozhodně nezdvojnásobí objem. Nevím proč :/ Naposledy jsem přidala alkoholické belgické pivo a to tedy vykypělo asi 3x tolik :). Druhý problém je, že se mi nedopéká, opět netuším proč. Může to hodně ovlivnit silikonová forma? Pekla jsem i v keramické, ale velký rozdíl jsem nepozorovala. Jaká je podle vás ideální?Můžete mi prosím poradit i s kypěním? Nějaké tipy, triky..:) Děkuji. Manžel má podezření na celiakii a tak hledám bezlepkové varianty a po menších úpravách jsem pekla bezlepkově i dle tohoto receptu a vyšel skvěle :)
Kay 14. března 2016 0:10
Napoprvé jsem mel taky podobny problem. Drozdi jsem kopil jiné a "bublinkovalo" v pohodě. :) Peču v silikonové "mise" od Lekue a taky se mi nedopekl. Napodruhé jsem pekl stejný čas, ale na 200°a bylo to už v pohodě. Jen trošku podle receptu nevycházím s vodou, musím přidávat, ale to asi zaleží na druhu mouky... Chleba je ale výborný.
Sansblague 22. března 2016 20:10
Super, děkuji :)
Markéta Kitchenette 16. března 2016 12:19
Já mám doma jednu silikonovou formu též, ale snažím se jí vyhýbat, také jsem zjistila, že s touto formou těsto potřebuje třeba i o 10 minut déle péct ať už šlo o banánový chléb nebo přímo tento.)
Sansblague 22. března 2016 20:11
Děkuji :) Koupím si formu novou...(už jsem to dlouho plánovala :o) )
Markéta Kitchenette 4. března 2016 11:34
Dobrý den. Na začátku se dává droždí do vody s cukrem, aby se právě ověřilo, zda je aktivní.. Pokud do této vody nepřidáváte sůl a droždí je "v pohodě", pak Vám musí bublinkovat, nebo spíše bych to pojmenovala tvořit ostrůvky na povrchu vody. Můžete také dělat chybu v tom, že dáváte vodu příliš horkou a kvasnice tím zabijete. Sůl dělá totéž, proto by voda měla být vlažná a sůl přijít až později do těsta, protože brzdí kynutí. Těsto by mělo vykynout před pečením asi spíše o třetinu, jako je vidět na fotce, neměl by být chléb překynutý, protože pak by spadl při pečení, nejlepší moment je, když je těsto stále ještě na vzestupu a nedosáhlo vrcholu kynutí... Tyto chleby je ideální péci v kovovývh chlebových formách, silikonové nemám vůbec ráda... V plechu/kovu, se peče nejlépe, kůrka je křupavá. A formy s perforací zajistí ještě lepší efekt.. Já chléb po upečení co nejrychleji z formy vysunu na mřížku, právě proto, aby se utvořila kůrka a nebyl od stran či spodu nějak navlhlý. Držím palce, snad jsem Vám poradila a bude se vše dařit už jen na 1. S tímto recepty lidi nemívají problém, naopak se daří i začátečníkům, jen je potřeba dodržovat rady tipu teplota vody, sůl až do těsta, nenechat překynout, ... :-)
Sansblague 8. března 2016 12:20
Omlouvám se, ještě mne napadla jedna otázka... Vždy je uvnitř dopečený, resp. když je trochu mazlavý, je to známka nedopečení, nebo povahy těsta? Někdy chleba kvůli tomu dopékám bez formy...
Markéta Kitchenette 16. března 2016 12:18
Mazlavý bývá spíše chléb z žitné mouky, pokud použijete jen pšeničnou, mazlavý bude spíše při lehkém nedopečení... Musím to příště změřit, peču jej stále, jen čas nějak neměříma řídím se pohledem a také je dobrou známkou to, že se chléb jakoby srazí a mezi zapékací formou a chlebíkem vznkne spára...)
Sansblague 8. března 2016 12:18
Moc děkuji za odpověď :) (já silikonu též moc nefandím, jen jsem neměla jinou formu k dispozici..). Zkusím, s tou teplotou vody jsem vždy odhadovala... Tak se těším na další pokus :o)
Markéta Fletcherová 5. února 2016 13:26
Dobrý den, moc Vám děkuji za tento recept. Lepší chleba jsem snad nikdy nejedla. I rodině chutná a to se většinou celozrnnému všichni vyhýbají. Ještě jednou moc děkuji :)
Markéta Kitchenette 9. února 2016 16:7
:-)) tak to je moc milé, děkuji Vám! xxx
terezapechova 5. února 2016 12:32
Dobrý den, za tenhle recept Vám musím moc poděkovat, chleba jsem zvládla udělat i já, naprostý začátečník v pečení, a je vážně výborný, nikdy nám nevydrží déle jak dva dny:))
Markéta Kitchenette 9. února 2016 16:8
To je skvělé, moc Vám děkuji! Děláte mi opravdu velkou radost! xxx
Sonička 31. ledna 2016 20:11
Dobrý den, tento chlebík je opravdu výborný, moc ho všem doporučuji.
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:12
:-)
Markéta V. 17. ledna 2016 20:57
Výborný rychlý recept s vynikajícím výsledkem! Pečení domácího chleba jsem se doteď vyhýbala, ale zítra si jdu koupit novou formu, protože tento chlebík jsem určitě dnes nepekla naposledy ;-) Díky moc za recept a těším se na další.
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:12
Jééé, tak to mám radost! Děkuju!
Kralovna Makronkova 11. ledna 2016 0:48
Perfektni chleba, rychla priprava, skvele vysel, diky za jednoduchy recept! Zamichala jsem spoustu seminek, priste zkusim i vlasske orechy, to se tesim! Jeste jsem ho po 50 minutach ve forme dala pect asi na 5 minut bez formy, abych byl krupavy z kazde strany. Bezva! Mam pekarnu, ktera uz roky lezi ladem, tenhle recept je tak snadny na pripravu, ze ji asi uz uplne vyhodim... Diky opet, Marketo!
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:13
:-))) tak to je úžasné ( :-)děkuju
cartoongirl 9. ledna 2016 21:43
Moc děkuji za super recept. Chleba je opravdu vynikající. Ráda bych se zeptala, zda se při použití např. žitné celozrnné mouky místo pšeničné celozrnné musí nějak měnit poměr vody nebo něčeho jiného. Předem moc děkuji za odpověď.
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:15
Dobrý den, poměr mouky a tekutiny se měnit nemusí, ale dala bych asi o něco více hladké pšeničné a ubrala žitné celozrnné a to z toho důvodu, že žitná má mnohem méně lepku a tak výsledná chléb nebude mít takové bubliny a nebude tak nadýchaný, ale pokud zachováte stejný poměr, bude také dobrý, navíc zdravější, ale bude trochu hutnější.. Prostě bude mít méně lepku a tak bude takový, jaký tradičně žitný celozrnný chléb je.)
Veronika Kubišová 8. ledna 2016 19:6
Obvykle recepty nekomentuji, ale.... Tento chléb si to zaslouží. Tak jednoduchý recept s tak úžasným výsledkem, to je teda něco! Jelikož jsem koupila špaldovou mouku celozrnnou, tak jsem dala hladkou obyč + tuto špaldovku a bomba, jen jsem pekla asi o 15 minut déle a příště víc osolím, ale to samo každý podle chuti. Moc děkuji za recept, který se stane součástí naší kuchyně. Přeji spoustu dalších dobrých receptů.
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:15
Děkuju moc, to mě těší!
Kamila Kašparová 17. prosince 2015 13:18
Výborný chleba. Včera upečeno s velkými obavami a dopadl skvěle. Díky moc za velmi jednoduchý recept. Zítra bude péct znovu. Krásné svátky.
Markéta Kitchenette 3. února 2016 17:16
:-)
Ivulka 10. prosince 2015 0:18
Dobrý večer, právě jsem dopekla celozrnný chleba. Nevím, jestli nedělám něco špatně, ale chleba je pořád trochu mokrý. Chuťově dobrý, jenom nevím, jestli je těsto moc řídké nebo je to jak má být. Chleba na fotkách je víc nadýchaný. Děkuji za radu.
Markéta Kitchenette 11. prosince 2015 14:24
Dobrý den, těsto je opravdu velmi řídké, to je v pořádku, možná by mohla byýt chyba tam, že Váím už trochu překynulo apak tedy začne zase padat a může být těžší, méně nadýchaný a třeba i jakoby nedopečený, protože se v podstatě srazí. Vzkoušejte chytit ten správný moment a dát péci ještě ve fázi, kdy stále těsto roste vzhůru.)
Little Drink 8. prosince 2015 14:19
Dobry den Marketo, chci vam jen rici, ze se mi zdate byt uzasna zena, ktera siri mnoho pozitivni energie, a strasne Vam preji Vas uspech a hreje me, kdyz vidim, ze uspesny muze byt i dnes nekdo tak vstricny a neagresivni jako vy. mam ted spouustu prace s detmi a nelehke udobi v rodine, ale vy me vzdy zahrejete na dusi. vim, ze to nesouvisi primo s timhle chlebem, ale snad se nezlobite, kdyz vam takto vyjadrim svou prizen. Dekuji.
Markéta Kitchenette 8. prosince 2015 15:11
Dobrý den, to je opravdu moc milé co píšete a děkuji Vám za to! Někdy člověk potřebuje právě toto slyšet, protože jak víte, lidé spíše napíši něco negativního, než chválu. Ale mám docela štěstí na čtenáře, protože si jen nálokdy stěžují. Držím Vám pěsti, ať všechny útrapy brzy přejdou a svět je zase více pozitivní.) Moc Vám děkuji ještě jednou za milá slova!!!!!
I like tofu 7. prosince 2015 21:55
Markéto, včera večer jsem hrozně chtěla něco upéct, trávit čas v kuchyni u horké trouby a radovat se z vůně... Bohužel jsem doma neměla vajíčka, ani cukr, ale jakmile jsem objevila váš recept na chleba, bylo jasno:) Přidala jsem sušené rajčata, mák, lněné semínka, vlašské ořechy, dýňové a slunečnicové chleba a chleba je dokonalý! Jeden už je fuč a to jsme doma jen dva a pečivo jíme opravdu minimálně, tomuhle se ale nedá odolat! Děkuju za recept!
Markéta Kitchenette 8. prosince 2015 15:11
Moc děkuji, to mám radost!
Maria Netten 7. prosince 2015 12:52
O víkendu se chystám vyzkoušet váš recept a už se nemůžu dočkat, ještě jsem nikdy domácí chleba nepekla :) . Ale přijede návštěva, tak bych ráda překvapila. Dneska si chci objednat formu na chleba, myslíte, že je tato http://www.utc.cz/cs/forma-na-biskupchleb275x15x7cm04mmnon-stick/336811p/ vhodná? Je na biskupský chléb, ale je v akci, myslíte, že i s touto formou se mi chleba povede? Děkuji za odpověď. Dám vědět, jaký bude výsledek :) .
Markéta Kitchenette 8. prosince 2015 15:12
Ano, ano, nějaká taková je optimální!)
PetraSurmova 20. listopadu 2015 22:38
Vyborny chléb - perfektni recept. Děkuji, že už se nemusim bát péct chleb.
Markéta Kitchenette 23. listopadu 2015 21:0
:-) Tak super! děkuji
Gabriela Ambrozová 23. května 2015 17:56
Dneska můj první pokus o domácí chléb, vyzkoušela jsem ten Váš a musím říct, že je LUXUSNÍ... Navíc hrozně jednoduchý.
Markéta Kitchenette 8. června 2015 17:51
SUPER!!!! Děkuju.)
hromagda 23. března 2015 8:34
Chleba me hned nadchl, ale po procteni komentaru jsem z peceni mela strach. Vcera jsem ho upekla, jako svuj prvni chleba v zivote a musim rict, ze super, byl dopeceny a ani se nepropadl. Postupovala jsem presne podle navodu, nasla jsem si, ze us cup je asi nejakych 237 ml, pekla jsem ho asi 60 min v srncim hrbetu z hladke spaldove a celozrnne psenicne mouky. Snazim se pro manzela pripravovat zdrava jidla a resili jsme problem co s pecivem, protoze kupovane tezke celozrnne chleby nam vubec nechutnaji, ale toto je jina kava☺
Markéta Kitchenette 1. dubna 2015 12:15
To je skvělá zpráva. Také si myslím, že je recept dobře napsaný a funkční, tak snad se všem bude dále dařit tak jako Vám.) děkuji.)
Iva Horáková 21. března 2015 15:43
Tento chleba jsem si zamilovala ještě předtím, než sem ho ochutnala. Při pečení provoněl dům jako pekárnu ♥ Můžu ho dělat na milion způsobů. Klasický, slaný, bylinkový, slunečnicový... A pokaždé je VYNIKAJÍCÍ! ♥♥♥
Markéta Kitchenette 1. dubna 2015 12:14
To jste mě potěšila, taky si myslím, že je skvělý, rychlý a snadný.)
silviavanni 13. března 2015 16:25
Upekla jsem dle tohoto receptu můj první chleba ever. Jelikož jsem ještě docela děcko a vařím teprve chvilku, moc mě to nakoplo. Hned napoprvé se povedl a byl vynikajicí. Díky moc za super recept, rozhodně vyzkouším i jiné recepty, co tu jsou. :-)
Markéta Kitchenette 21. března 2015 0:21
Tak super! To mě těší!!!! xxx
Lucie Axmannová 7. března 2015 14:1
Dobrý den, prave jsem vyzkousela tento recept. Chleb jsem nechala chvíli vychladnout a potom jsem kousek ukrojila. Krusta se udelala a chleb je dutý, ale uvnitř je nedopeceny.Pekla jsem ho 60 minut. Nevíte, cim to muze byt? Testo jsem delala presne podle receptu. Akorat se mi zdalo trusku tužší. Pekla jaem ho v troube na 180. Nevim si s tim rady :-(
Markéta Kitchenette 11. března 2015 11:27
Dobrý den, napadá mě jedině problém s poměry. Hrnky myslím US cup, tak jestli se nestala tam chyba… Pak by bylo těch nehrnkových ingrediencí poměrově o něco méně a mohlo by dojít k takové situaci. Já ho peču často a vždy vychází dobře. Řekla bych, že je to snadný recept..)
jaenne 25. ledna 2015 19:36
Dobrý den Market, chtěla bych Vás požádat o radu-je možné upéct tento chleba i ze sušeného kvásku? A pokud ano, kolik ho potřebuji? Moc děkuji za radu. Jana
Markéta Kitchenette 11. března 2015 11:25
Dobrý den, nevím co přesně myslíte sušeným kváskem. V tomto receptu se používá sušené instantní droždí. Pokud mluvíte o kvásku z žitné mouky, pak je to úplně jiný příběh a recept není snadno a plikovatelný na žitný kvásek. Muselo by se toho mnoho změnit a hlavně celková doba přípravy, kynutí ..
Markéta Kitchenette 22. prosince 2014 10:24

Dobrý den. Já bych Vám poradila, vrátit se ke kořenům receptu. Zkuste těsto nehníst, jen promíchat. Nechat vykynout a pak znovu ve formě, nenechte překynout. Tam se také může stát problé, že pak těsto spadne. Pokud bylo hodně hněteno, tak pak vykyne rychleji a rychleji také spane… Sna djsem Vám pomohla. Napiště a doufám, že to bude už jen s pozitivní informací, že je vše zase jak má být.)
Krásné svátky!

Kačka 19. prosince 2014 10:2

Krásný předvánoční čas vám všem. Nejdříve chci poděkovat za bezva receptík na tento chlebík. Byla jsem nadšena a po několika menších katastrofách se mi podařilo upéci opravdu skvělý domácí chlebík a určitě zdravější než z obchodu. První menší nehoda byla, že jsem zapomněla formy vymazat a chleba mi nešel dostat ven. Jednu formu mám skleněnou a druhou (biskupský chlebíček) plechovou. Po úmorném dolování se mi nakonec podařilo chleba dostat ven, bohužel kůrka zůstala přilepená ve formě. Ale i tak bez kůrky byly chleby úžasné. Recept mě natolik nadchnul, že jsem začala péci a pekla a pekla a kupovaný už nás nehrozí. Jelikož bydlíme v domě, kde mám tak trošku studený odchov, tak jsem si s kynutím chtěla vypomoci domácí pekárnou. Těsto se v ní hezky vymíchalo, ale s kynutím nastal tak trošku problémek. Ono jak píšete, že těsto při kynutí zvětší hódně svůj objem, tak to jsem poznala na vlastní kůži-pekárně. Těsto vykynulo a vyvalilo se (vyteklo) z nádobky jako z pohádky hrnečku vař! Pekárnu jsem čistila asi hodinu! Těsto jsem přendala do forem, které jsem vystlala pečícím papírem. Výsledek dokonalý!! Časem jsem obměnila mouky, používám, celozrné, špaldovou, žitnou chlebovou, někdy i pohankovou. Váš recept jsem doporučila i v nemocnici, kde jsem strávila pár dní. Dokonce i jedna zdravotní sestřička si večer přišla s papírkem, jak mě slyšela básnit a vychvalovat mé pekařské zkušenosti. A teď mám veliký problém!!!!! Přestalo se mi dařit a nevím, kde dělám chybu, když postup a vůbec všechno dělám pořád stejně. Těsto vždy hezky vykyne, přemístím ho do forem, ještě nechám chvíli kynout, pak dám do předehřáté trouby, peču jako vždy na 180°C 50 minut a pak se nestačím se divit. Po vytažení mi splaskne, vrchní kůrka se celá oddělí, a z chleba se stane něco lepivého a nepoživatelného. Tak pojíme jen kůrku a zbytek mají slepičky na přilepšenou. Strašně mě to mrzí, dávám i semínka a pak všechno letí ven! Už jsem zkoušela i déle péci a přidat i stupně, ale výsledek stejný. Je to tzv. zakalec! Už mě opouští i to nadšení a radost, když vytáhnu voňavé chlebíky z trouby. Teď se spíš hrozím toho, co se zase nepovedlo! Koupila jsem i chleba v obchodě, ale nějak už mi nechutná!! Nějak tomu nerozumím, proč se mi v pečení přestalo dařit! Jednu věc dělám trošku jinak. Koupila jsem si domácího robota a těsto se hněte strojově. Ale v tom bych problém neviděla, protože se mi několikrát povedl. Tak děkuji za rady a porady. Přeji krásné vánoce a pečení Zdar!

Markéta Kitchenette 18. listopadu 2014 15:16

Pekla jste ve dvou formách? 185°C horkovzduch. Pak by mělo vše fungovta.. Peču ho pomalu každý týden, když nestíhám kváskový.)

bydylko 11. listopadu 2014 13:50

Zdravím, měla bych dotaz. Můžu chléb péct jen z celozrnné mouky? Nebo jí musím namíchat s moukou bílou? Včera jsem chleba pekla a bohužel se mi nepovedl. Udělala se krusta, ale uvnitř byl syrový i když jsem ho pekla jednou tak dlouho, jak už píše jedna paní níže. Dávala jsem tam totiž spíš celozrnnou mouku a těsto bylo dost tuhé, tak jsem ho ještě naředila aby odpovídalo více vašemu receptu. Tam pravděpodobně vznikla chyba. Ale právě netuším proč bylo tak tuhé… Určitě ho vyzkouším znova, snad se příště povede :)

Markéta Kitchenette 18. října 2014 19:50

Moc děkuju!

vjslow 7. října 2014 6:43

Ďakujem, viem koľko toho teraz máte. Gratulujem a držím palce!

Markéta Kitchenette 6. října 2014 20:5

Dobrý den,použijte 3/4 čerstvého droždí. Často ho peču a používám čerstvé, když mám.)

vjslow 25. září 2014 21:23

Dobry den, chcela by som zacat piect prave s tymto receptom, ale s certvym drozdim. Prosim, ake mnozstvo pouzit? Dakujem. Nech sa Vam dari!

Marika Rodriguez 16. září 2014 3:33

Dobrý den Markéto, chleba dopadl nad má očekávání! Málokdy testuji recepty na pečivo, o kterých vím, že jsou připravovány z české mouky, protože tady na Floridě to je s moukou pěkná bída, ale celozrnou jsem myslela, že se nedá moc zkazit. Na špaldovou jsem tady jen tak nenarazila, s hladkou pšeničnou to taky není zrovna jednoduché, prodává se tady nejvíc All purpose mouka, která je směsicí několika různých. Tak jsem tuhle část nahradila hladkou chlebovou, která se skládá z pšenice a ječmene! Celá ta konzistence po promíchání mi přišla dost tuhá, dovolila jsem si to trošinku naředit vodou, aby to bylo kašovité jako máte v receptu a pekla jsem jej trošku dýl, asi 65 min a chutná báječně. Škoda je, že se mi chleba pěkně nezaoblil, ale vypadá spíš jako obdélník. Na chuti mu to ovšem vůbec neubírá! Díky moc za příjemnou inspiraci. Musím tu naši troubu rozpalovat častěji, ono totiž místní pečivo stojí víte za co :). Tak pěkný den!

Markéta Kitchenette 3. září 2014 7:22

Folqin: Pokud se propadá, tak je ještě lehce nedopečený, zkuste vydržet déle. Je to chléb vysoce hydratovaný a je třeba ho v troubě opravdu nechat déle.)

Markéta Kitchenette 3. září 2014 7:20

Chleba musí přijít do formy.)

eliizka 2. září 2014 8:15

Dobrý den, chystám se upéct tento chleba, protože vypadá opravdu velmi lákavě :)) Můžu se zeptat, zda je možné ho péct jen na plechu s pečícím papírem nebo je třeba ho dát do formy?

Folqin 31. srpna 2014 18:46

Dobrý den, mockrát díky za super recept!!! Několik let jsem sbírala odvahu k upečení chleba (jakéhokoli, hlavně vlastnoručně), nakonec jsem se rozhodla pro tento a nelituju!! Za poslední 3 dny jsem pekla 3 várky :) ! Kůrka je super, chleba je vláčný a nadýchaný, jen nemůžu přijít na to, proč se mi vždycky chvíli po vyndání z trouby “propadne”… Zkoušela jsem použít hladkou v kombinaci s celozrnnou žitnou, potom chlebovou žitnou a celozrnnou pšeničnou, přidávám lněné semínko a slunečnici, ale pokaždé to dopadá stejně… Kde by mohla být chyba…?

tangerinka 15. srpna 2014 19:3

Ahoj, tohle byl první chleba, který jsem v životě pekla – radši jen z poloviční dávky a musím říct, že byl úplně boží!! Všechny možné kváskové chleby se můžou jít zahrabat, o chlebech z obchodu ani nemluvě… Moc dobrý a zůstává dlouho měkký a nadýchaný. Dala jsem půl na půl celozrnnou žitnou a chlebovou pšeničnou mouku, přidala slunčnicová semínka a sušená rajčata. Opravdu zážitek, hlavně po vytažení z trouby!

Kathys 31. července 2014 8:16

Děkuji za recept, Váš chleba jsem včera pekla poprvé a celkem se mi povedl :-). Musela jsem ho dokonce dát do silikonové formy a ani ta nezklamala. Příště ještě zkusím celozrnnou pšeničnou mouku, sehnala jsem jen chlebovou a výsledek by mohl být ještě lepší. K receptu se budu ráda vracet.

klara.kv 20. června 2014 7:10

Včera jsem ho pekla a je vynikající, moc děkuji za recept a určitě ho teď budu péct častěji! :-)

sonžis 29. dubna 2014 6:21

Zdravím autorku receptu a musím pochválit, chleba jsem včera pekla a povedl se, chutná ještě lépe jak vypadá. Zkoušela jsem ho s praženými slunečnicovými semínky a s lněnými. Pouze jsem dvakrát zadělala na kvásek, je lepší ho zadělat v menším množství teplé vody. Nepotřebujete ani domácí pekárnu, ta je podle mě zbytečná. Pekla jsem ho v hrnci a povedl se :-) Těším se až vyzkouším další z Vašich receptů :-)

Tina 8. dubna 2014 18:3

Vynikající! Peču ho pořád :)

Sima7 25. března 2014 13:55

Včera jsem ho poprvé pekla a chlebík se povedl se náramně! :-) už se těším na další pečení…

Markéta Kitchenette 9. března 2014 11:20

Že? Děkuju.

knedlik 4. března 2014 10:24

perfektní recept!!
konečně vyvedený chléb…:-)
děkuji!

Markéta Kitchenette 2. prosince 2013 22:12

:-) děkuju, tak Vás tu vítám.)

gezper 2. prosince 2013 9:18

zdravím,
recept se mi docela vyvedl, napoprvé. Pár měsíců peču trochu jinou verzi chleba, tak jsem chtěl vyzkoušet něco nového.
Sice mi droždí s cukrem (měl jsem jenom krystal, ale rozmíchal ho pořádně) bublat vůbec nezačalo. Tak jsem si říkal, že to začíná pěkným debaklem. Ale na mouku už se pak rozjelo pěkně.
Semínka jsem přidal a míchal až v naolejované míse (=byl línej to znovu dávat jinam, umývat atd.:-P), takže se mi to po zamíchání a pečení trochu ve výsledku přilepilo. Ale s tím jsem počítal a na funkci rostlináře (chuť) tu nemělo žádný vliv.
Minuty pečení jsem si pár přidal – podle velikosti nádoby a barvy nahoře.
Diky za recept ;-). Určitě od Vás ještě něco dalšího vyzkouším, stránky máte parádní ;-).
M.

Markéta Kitchenette 26. listopadu 2013 22:11

To mě mrzí. Musel být přespříliš hydratovaný. Je to zajímavé. Někteří si chléb vychvalují a jiným vůbec nevyjde. Popřemýšlím, kde je chyba..

vanil 26. listopadu 2013 13:0

Tak jsem dnes pekla tento chleba a vuuuuubec se nepovedl. Propadl se mi, uvnitr nedopeceny a to jsem ho pekla asi 4 hodiny ale proste ne a ne se dopect. Lepivy , nedodelany . Tak nevim. A to pecu chlebiky hodne casto.

Markéta Kitchenette 5. listopadu 2013 14:22

Nezkoušela, ale mělo by to vyjít. Jen bych vypustila dlouhé hnětení a nastavila pekárnu, podle receptu …)

wwendy 30. října 2013 12:31

dobrý den Markétko – chtěla sem se zeptatz,zkoušela jste tento chleba někdy v domácí pekárně ? děkuji , hezký den

Markéta Kitchenette 25. října 2013 21:54

To Maja 26: také někdy peču poloviční…)

Markéta Kitchenette 25. října 2013 21:53

To canni: možná by chtěl o něco déle… Těsto je velmi hydratované… Na závěr vyzkoušejte trochu zvýšit výkon.

Maja26 24. října 2013 8:59

Váš recept se mi velmi líbí a ráda bych ho vyzkoušela, nejsem si ale jistá, zda by se u nás snědly dva…Máte někdo zkušennosti z upečením pouze z poloviční dávky? Děkuji :-)

canni 19. října 2013 13:0

Tak už mám za sebou asi páté pečení tohoto výborného chleba.. Doporučuji přidat arašídy nesolené. A ještě jedna vychytávka-chléb peču napřed asi 10 minut na 200-220°C, pak stáhnu teplotu na 180°C. Chléb krásně během těch 10 minut dokyne a vznikne krustička. Jen nevím čím to, že chléb po pár minutách, co ho vyndám z trouby, ztrácí právě tu křupavou krustičku. Chléb hned vyndavám z formy a nechávám na mřížce vychladnout. Může to být tím, že ho vyndavám brzy z trouby?

Markéta Kitchenette 11. října 2013 8:27

Super!

canni 1. října 2013 6:25

Zdravím,
chci poděkovat za recept, chléb je vynikající. Měla jsem celkem obavy při zadělávání těsta, bylo dost tekuté oproti těstům co dělám běžně. Zadělávala jsem v pekárně, kde jsem nechala cca hoďku kynout a pak těsto přelila do forem a znova nechala kynout. Těsto doslova bublalo před očima :) Výsledný chléb byl takový jako “šťavnatý”. Přidala jsem slun.sem., anýz, římský kmín a čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián) a chuťově byl vynikající.. Doporučuju, u nás snad jiný péct nebudu :)

Markéta Kitchenette 30. září 2013 13:17

To je škoda, žitná celozrnná mouka obecně hůř kyne, vyzkoušejte recept nejdříve s cz pšeničnou a pak třeba 50% žitné cz… Uvidíte, mělo by to vyjít na 100%

mapris76 26. září 2013 10:19

Dobrý den, Váš recept na chléb mně nadchl, ale bohužel se mi nepovedl. Měla jsem jej propadlý. Poslední dobou se mi vůbec nedaří celozrnné chleby. Použila jsem celozrnnou mouku žitnou, jemně mletou… V čem může být problém?

Markéta Kitchenette 28. srpna 2013 19:47

Pro začátek to vyzkoušejte s celozrnnou pšeničnou nebo namíchejte celozrnnou pšeničnou s celozrnnou žitnou. Chlebová mouka je něco mezi celozrnnou a hladkou co se obsahu obalu a klíčku týče, tedy celozrnná je zdravější. Tento recept zvládne a skvěle funguje s celozrnnou, tak by byla škoda, nahradit ji chlebovou…

Kristy 28. srpna 2013 12:59

dobrý den, na úvod bych Vás ráda pochválila, máte opravdu moc krásný blog a skvěle vypadající recepty :-) na tento si již delší dobu brousím zub, dokonce jsme si už pořídila formy na chléb :-) Chci se jen zeptat k celozrné mouce, jakou přesně používáte… je více druhů, já mám doma celorznou žitnou, ale nevím, jestl nekoupit nějakou přímo celorznou chlebovou, koukala jsem, že se také prodávají, ale moc se v tom nevyznám… tak abych nešlápla úplně vedle… děkuji :-)

Markéta Kitchenette 28. července 2013 14:9

Půjde to, ale ideální to není. Radši bych šla do nějaké jiné kovové, i třeba na bábovku ..)

Andreo 23. července 2013 16:17

Dobrý den, každý den listuji vaším krásným blogem a čerpám inspiraci nejen pro vaření. Konečně jsem se rozhodla i něco vyzkoušet. Chtěla bych zkusit upéct tento chleba, ale mám jen silikonovou formu. Myslíte, že i v ní to půjde?

Markéta Kitchenette 1. dubna 2013 20:57

Myslím, že ano, bude třeba prodloužit dobu pečení… Jinak to nebude problém, ale u pečení chleba každých 100 g těsta navíc je pár minut v troubě déle ..) Nemám vyzkoušené peční bochníku z celého těsta, odhadla bych to podle barvy a cca 65 minut…

Luke 29. března 2013 12:47

Dobrý den, dnes jsem pekl Vas chleb a chutove je moc dobrý. Bohuzel se mi stalo, ze po upeceni byl bochnik krásny a vypoukly, ale pak splaskl… nevite cim by to mohlo byt? Chleba jsem pekl jen jeden z cele varky ve velkem pekaci, myslite ze to muze byt tim, ze jsem ho nerozdelil na dva dily?

Markéta Kitchenette 11. března 2013 16:8

Dobrý den, s troubou je to těžké, ale asi bych volila nejspodnější polohu a přikrývala bych výtvory alobalem, alespoň v prvních dvou třetinách pečení. Dávku těsta můžete určitě změnšit.) A z celozrnné mouky to vyjde, ale určitě bude těžší, ideální pečící vlastnosti má bohužel mouka hladká, ale stále se snažím podíl celozrnné v receptech zvyšovat a nacházet dobré vyvážení pečících a nutričních vlastností. )

Pipovitch 9. března 2013 22:2

Dobrý deň,
tento recept ma zaujal preto, lebo je nenáročný. Som momentálne v miernej “technickej tiesni”, kuchyňu nemám vybavenú tak, ako by som si predstavovala :) Chcela by som sa opýtať pár vecí, ste predsa len skúsenejšia a snáď mi budete vediež poradiť. Môžem celú dávku múky nahradiť len celozrnnou špaldovou? Nebude potom chlieb príliš ťažký a akoby zbitý? Dal by sa z celej dávky upiecť len jeden bochník, alebo je potrebené cesto rozdeliť na dva diely? A ešte posledná a asi najdôležitejšia vec :) Trúba, ktorú mám k dispozícii zvrchu strašne spaľuje, niektoré koláče boli doslova na uhoľ, nevedeli by ste mi poradiť, ako by sa tomu dalo predísť? Vopred ďakujem a chválim Váš blog, je veľmi príjemný :)

Markéta Kitchenette 23. ledna 2013 13:29

Ta trouba by to mohla byt, protože čas pečení u stejné gramáže a vlhkosti chleba by měl být stejný, tak pokud se poprvé povedl a dopekl, tak by mělo být vše v pohodě.. Jinak tento recept mám opakovaně vyzkoušený a funguje skvěle, tak snad jedině ta technická zdrada :(?

misalangelo 21. ledna 2013 7:32

Dobrý den, upekla jsem chlebik pouze z bílé mouky, protoze jsem nemela nakoupeno a nemohla jsem to vydrzet:) a byl famozni. Bohuzel, kdyz jsem vcera pekla z hladke celozrnné, nepovedl se. Byla vypečená pouze kurcicka, znel i dute, ale uvnitr byl nedopeceny. Zkousela jsem ho dokonce znovu hned podruhe a nahradila jsem cast celozrnne bilou moukou, tak jak je to v receptu a vzniklo to same. Navic se hrozne dlouho pekl (rozhodne o dost dele nez 50 min.) Nemuzu prijit na to, co jsem udelala spatne. Predtim jsem pouzila obycejne kvasnice, tentokrat susene, jak doporucujete, ale to se mi nezda… Mame elektrickou ale starou troubu a obcas se mizda, ze nepece na tolik stupnu, jako je nastaveno. Nenapada Vas, co by to jinak mohlo byt? Dekuji

Markéta Kitchenette 29. října 2012 9:33

To zni fajn, já zase vyzkouším ten Váš!)

jankaslos 29. října 2012 6:59

Určitě taky vyzkoušíme! Já peču chleba podle receptu z veget. restaurace, kde jsem kdysi pracovala a ten je prostě úúúžasný!!! 850ml vody, 400gr celozrné, 400gr hladké, 200gr vloček, 10gr sušeného droždí, 100ml slunečnicových semínek, 20ml kmínu a 20ml soli. Všechno zapracovat – vznikne docela řídké lepivé těsto, nejde válet. Nechat tak hodinku kynout v teple (také si pomáhám předehřátou troubou ;-), pak přendat do forem – peču v jelením hřbetu, nechat nakynout a péct asi hodinku při 20ˇ° C. V půlce pečení ho otočím, aby se nepřipálil z jedné strany. Variabilně dávám jiná semínka, ořechy a pod. ale vždy ve zrhuba stejném množství. Opravdu nejlepší co jsem kdy pekla :) Nezdravá verze je zbytky těsta vykrájet do kouliček a smažit, taky mnam, ale mastné no. Jako rychlovka k polévce se ale občas hodí.

Markéta Kitchenette 24. října 2012 14:57

Dobrý den, také raději používám čerstvé, mám radši základní čerstvé suroviny a určitě můžete. Jen za poslední dobu neustálého zkoumání receptů na domácí chléb stále narážím na tu samou informaci, že to sušené je stabilnější (pokud není něják narušené nebo prošlé) a tím pádem spolehlivější…

Martina 24. října 2012 9:36

Dorbý den, máte krásné fotky a zajímavé recepty:-) Můžu místo sušeného droždí použít normální čerstvé droždí? je v tom nějaký rozdíl? Děkuji a pěkný den, Martina

Markéta Kitchenette 28. září 2012 14:34

Děkuji za pochvalu! A míra je jak správně píšete cup 236 ml, ale nemelo by se nic zasadního stat při 250 ml, používám odměrky z Marc&Spencer, mají moc hezké buď nerezové nebo barevné plastové… A po pravdě netuším kolik kg chleba bude. Můžu Vám jen řící, že to vychází na dvě chlebové formy, dva menší bochníky co vidíte na fotkách jsou z tohoto množství. (Odhaduji to něco přes 1 Kg) Děkuju

jhadh 28. září 2012 6:10

Dobrý den,
nejdříve dovolte poděkovat za blog, opravdu je parádní a jen tak dál.
Nyní dotazy. Za míru “hrnek” mám považovat americký “cup” což je 236ml? Kolik cca kg chleba se dle tohoto receptu upeče.

Markéta Kitchenette 24. září 2012 17:55

To je jako 2 a 1/2 až 3 hrnky … 2,5 až 3 hrnky ….

jarenata 23. září 2012 15:17

nerozumiem tomuto cislu z receptu : 21/2 – 3 hrnky celozrnné mouky

Newsletter