instagram @kitchenettehome

Grilovaná kůzlečí kýta

Grilovaná kůzlečí kýta

Já vím, že grilovací sezóna teprve začala, ale až Vás omrzí steaky a klobásky, tak vyzkoušejte jehněčí nebo kůzlečí kýtu pečenou v celku .. )

.
20 minut - 4 porce
Grilovaná kůzlečí kýta

Ingredience

  • - 1 jehněčí nebo kůzlečí kýta s kostí
  • - hrubá mořská sůl
  • - 2 hlavičky česneku
  • - čerstvě mletý pepř
  • na marinádu:
  • - 1,5 dl olivového oleje
  • - stroužky z 2 hlav česneku
  • - 2 větvičky rozmarýnu
  • - 2 větvičky máty
  • - citrónová kůra z jednoho bio citrónu
Grilovaná kůzlečí kýta

Postup

Všechny ingredience na marinádu dejte do nádoby s malým průměrem, vhodné pro použití tyčového ponorného mixéru. Krátce promixujte, tak aby stále zůstala struktura hrubější než je například pesto, nepřemixujte!
Omytou a osušenou kýtu ze všech stran potřete marinádou a nechte odpočinout. (ideálně do druhého dne v lednici, ale stačí i 1/2 hodiny v pokojové teplotě)
Teď si vytvořte z několika částečně se překrývajících vrstev aluminiové fólie obdélník dostatečně velký a pevný, aby se do něj dala kýta celá zabalit a aby se dal balíček z vrchu otevřít a byla možnost kýtu v průběhu grilování zkontrolovat. Díky fólii, se maso krásně propeče až ke kosti a na povrchu nebude opálené a vysušené, ale zůstane šťavnaté. Kýtu vlastně dusíte a až na závěr krátce grilujete bez alobalu.
Umístěte maso s marinádou do středu fólie, posolte hrubou mořskou solí, přidejte pepř, položte na kýtu 2 podélně rozpůlené hlavičky česneku a zabalte. (Tímto způsobem upečený česnek je perfektní s máslem na chlebovém toustu nebo bagetě ..)
A můžeme grilovat… Menší kýta, jakou jsme dnes pekli, může trvat 20-30 minut. Délka pečení se liší typem grilu, ale bez obav, vhodný je jakýkoli, který vyzařuje žár. Na chalupě používáme ten nejobyčejnější a vše funguje, jen je třeba maso v průběhu otočit u těch otevřených grilů, které tolik nekumulují teplo ze všech stran. Na závěr odeberte česneky na talířek, odstraňte fólii a 5 minut z vrchní strany opečte. Hotové maso poznáte tak, že jde snadno od kosti…

Grilovaná kůzlečí kýta
Grilovaná kůzlečí kýta
Grilovaná kůzlečí kýta
Grilovaná kůzlečí kýta
Grilovaná kůzlečí kýta
Newsletter