Grilovaná kůzlečí kýta
6. června 2012
Já vím, že grilovací sezóna teprve začala, ale až Vás omrzí steaky a klobásky, tak vyzkoušejte jehněčí nebo kůzlečí kýtu pečenou v celku .. )
Ingredience
-
- 1 jehněčí nebo kůzlečí kýta s kostí
-
- hrubá mořská sůl
-
- 2 hlavičky česneku
-
- čerstvě mletý pepř
-
na marinádu:
-
- 1,5 dl olivového oleje
-
- stroužky z 2 hlav česneku
-
- 2 větvičky rozmarýnu
-
- 2 větvičky máty
-
- citrónová kůra z jednoho bio citrónu
Postup
Všechny ingredience na marinádu dejte do nádoby s malým průměrem, vhodné pro použití tyčového ponorného mixéru. Krátce promixujte, tak aby stále zůstala struktura hrubější než je například pesto, nepřemixujte!
Omytou a osušenou kýtu ze všech stran potřete marinádou a nechte odpočinout. (ideálně do druhého dne v lednici, ale stačí i 1/2 hodiny v pokojové teplotě)
Teď si vytvořte z několika částečně se překrývajících vrstev aluminiové fólie obdélník dostatečně velký a pevný, aby se do něj dala kýta celá zabalit a aby se dal balíček z vrchu otevřít a byla možnost kýtu v průběhu grilování zkontrolovat. Díky fólii, se maso krásně propeče až ke kosti a na povrchu nebude opálené a vysušené, ale zůstane šťavnaté. Kýtu vlastně dusíte a až na závěr krátce grilujete bez alobalu.
Umístěte maso s marinádou do středu fólie, posolte hrubou mořskou solí, přidejte pepř, položte na kýtu 2 podélně rozpůlené hlavičky česneku a zabalte. (Tímto způsobem upečený česnek je perfektní s máslem na chlebovém toustu nebo bagetě ..)
A můžeme grilovat… Menší kýta, jakou jsme dnes pekli, může trvat 20-30 minut. Délka pečení se liší typem grilu, ale bez obav, vhodný je jakýkoli, který vyzařuje žár. Na chalupě používáme ten nejobyčejnější a vše funguje, jen je třeba maso v průběhu otočit u těch otevřených grilů, které tolik nekumulují teplo ze všech stran. Na závěr odeberte česneky na talířek, odstraňte fólii a 5 minut z vrchní strany opečte. Hotové maso poznáte tak, že jde snadno od kosti…