instagram @kitchenettehome

Roti Chapati

Roti Chapati

A abych Vás neochudila o část receptu na kuře s limetkou a citrónovou trávou, přikládám recept na roti chapati …

30 minut - 12 porcí
Roti Chapati

Ingredience

  • Na 12 placek:
  • 2 hrnky chlebové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
  • mořská sůl podle chuti
  • voda (pokud nahradíte mlékem nebo jogurtem, budou placky super jemné)
Roti Chapati

Postup

1. Smíchejte všechny ingredience včetně tekuté složky, které je potřeba tolik, aby těsto bylo vláčné, pružné, ale nebylo příliš lepivé. Tak, aby s ním bylo možné pracovat tak jak vidíte na obrázku. Finální konzistence musí být tak pružná, že když těsto natáhnete, táhne se jako žvýkačka a dokáže se tak ztenčit, že jím prosvítá světlo místo potrhání se. To znamená, že se uvolní dostatek lepku. Někdy si trochu pomůžu tím, že udělám řidší těsto z necelého podílu mouky, které se mnohem snáz hněte a dosáhne tohoto efektu. Pak už jen na vále dohustím vyvalováním s moukou.
2. Těsto přikryjte utěrkou a nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
3. Rozdělte ho na 12 stejných kusů (nebo podle vás, jak chcete mít chapati velké či malé) z kterých udělejte kuličky. Každou kuličku zploštěte pomocí dlaně a rozválejte válečkem na tenoučkou placku, ve své podstatě co nejtenčí.
4. Placky peču na velmi rozpálené pánvi. Pokud by pánev nebyla dost horká, placky by byly spíše tvrdé. Stačí péct velmi krátce z obou stran.

Newsletter