Fenyklový salát s modrým sýrem
28. ledna 2013
Zvlášť v zimním období mám ráda saláty s fenyklem nebo třeba řapíkatým celerem doplněné o výrazný sýr. Tak Vám přidávám ještě jeden recept, vyrobený doma před naším odjezedem.
15 minut
-
2
porce
Ingredience
-
NA SALÁT (2 porce) :
-
1 střední fenykl
-
1/2 jablka, očištěného od jádřince
-
1 baby římský salát, nebo alternativa
-
1 šalotka
-
6 sušených švestek
-
120 g kvalitního sýru s modrou plísní
-
malá hrst ořechů (vlašských nebo pekanových)
-
NA DRESINK:
-
2 lžíce zakysané smetany
-
6 lžic pomerančové šťávy
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
mořská sůl
-
(čerstvě mletý pepř)
Postup
1.
Do střední mísy si natrhejte omytý salát, nakrájejte na tenké plátky jablko, šalotku a fenykl, který zbavíte oschlých konců (uchovejte si zelené výrůstky připomínající kopr). Vše promíchejte a na vrch salátu nasypejte švestky pokrájené na menší kousky, ořechy (které můžou být i orestované) a nadrobte sýr.
2.
Připravte si dresink smícháním všech ingrediencí. Tento dresink má jemné a zajímavé aroma, ale není příliš výrazný, protože chceme aby vyzněla chuť fenyklu spolu s modrým sýrem, takže je příjemně doplňuje. Pokud ale máte rádi dresink silný, můžete přidat lžičku medu a lžící citrónové šťávy.