instagram @kitchenettehome

Fenyklový salát s modrým sýrem

Fenyklový salát s modrým sýrem

Zvlášť v zimním období mám ráda saláty s fenyklem nebo třeba řapíkatým celerem doplněné o výrazný sýr. Tak Vám přidávám ještě jeden recept, vyrobený doma před naším odjezedem.

15 minut - 2 porce
Fenyklový salát s modrým sýrem

Ingredience

  • NA SALÁT (2 porce) :
  • 1 střední fenykl
  • 1/2 jablka, očištěného od jádřince
  • 1 baby římský salát, nebo alternativa
  • 1 šalotka
  • 6 sušených švestek
  • 120 g kvalitního sýru s modrou plísní
  • malá hrst ořechů (vlašských nebo pekanových)
  • NA DRESINK:
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 6 lžic pomerančové šťávy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • (čerstvě mletý pepř)
Fenyklový salát s modrým sýrem

Postup

1. Do střední mísy si natrhejte omytý salát, nakrájejte na tenké plátky jablko, šalotku a fenykl, který zbavíte oschlých konců (uchovejte si zelené výrůstky připomínající kopr). Vše promíchejte a na vrch salátu nasypejte švestky pokrájené na menší kousky, ořechy (které můžou být i orestované) a nadrobte sýr.
2. Připravte si dresink smícháním všech ingrediencí. Tento dresink má jemné a zajímavé aroma, ale není příliš výrazný, protože chceme aby vyzněla chuť fenyklu spolu s modrým sýrem, takže je příjemně doplňuje. Pokud ale máte rádi dresink silný, můžete přidat lžičku medu a lžící citrónové šťávy.

Newsletter