Guakamole s krevetami
4. února 2013
Pokaždé, když zahlédnu kvalitní zralé avokádo, nemůžu odolat a většinou z vidinou guakamole. U nás v rodině ho všichni milují. Přidáním krevet vzniká jakýsi krevetový koktejl, ale i bez krevet stojí za to, takže podle vašich možností.)
Zahrnula jsem recept do kategorie raw, takže pro vitariány platí recept bez krevet a servírovaný na listovém salátě.
Můj manžel často vypráví gurmánský zážitek, který prožil se svým nejlepším kamarádem v Miami, kde v místní restauraci číšník přinesl ingredience a guakamole vyrobil přímo před jejich zraky. Bylo prý úžasné, ale chci tím říci, že je to otázka minuty a pár ingrediencí. I když právě to může být problém, protože sama vím jak je náročné u nás sehnat dobré avokádo. Jako radu mohu snad dodat jen to, že avokáda dobře dozrávají při pokojové teplotě a pokud je položíte vedle banánů, které produkují etanol, mohou Vám doma ještě dozrát. Pokud je ale příliš podtržené, nebo má nějaké škůdce, není rady ani pomoci.(
Dále ještě v receptu dodávám postup, jak pracovat se syrovými krevetami. Né že by to byla věda, ale možná to bude pro některé poprvé a je škoda je převařit a znehodnotit.)
Ingredience
-
Pro 2-3 osoby:
-
2 velká dobře zralá avokáda
-
12-15 čerstvých středních krevet (kraťounce ve slané vodě vařených a oloupaných)
-
1 velká šalotka, velmi jemně pokrájená
-
2-6 stroužků česneku, velmi jemně krájených (drcených)
-
1 čili paprička, množství i krájení podle chuti
-
2 špetky mořské soli
-
čerstvě mletý pepř
-
čerstvý koriandr podle chuti
-
přidala jsem ještě klíčky alfalfa
-
toust, rozpečený chléb nebo listový salát na servírování
-
citrón na servírování