Kuře s limetkou, česnekem a citrónovou trávou
21. prosince 2012
Tak a aby jsme se z těch sladkostí, cukroví a jiných vánočních pokrmů nezbláznili, mám pro Vás něco z jiného soudku. Je to taková trochu příprava na to co Vás tu čeká v dalších dnech, protože už jsme téměř jednou nohou v Asii, kde budeme pár následujících týdnů. Mám v plánu zase nějaké to nahlédnutí pod pokličku místních alchymistů, tak pokud je Thajsko a Indonésie Váš šálek kávy, budu se těšit na Vaší přítomnost a společné sdílení vášní v kuchyni ,).
Jinak Vám budu posílat spoustu fotek plných sluníčka a energie.
20 minut
-
4
porce
Ingredience
-
1 šťastné kuře, rozporcované na osm dílů, (nebo stehna, paličky či křídla)
-
lžíce olivového oleje
-
čerstvý koriandr
-
NA MARINÁDU:
-
2 lžíce medu
-
šťáva z jedné limetky (citrónu)
-
1 – 2 cm čerstvého zázvoru, jemně strouhaného
-
5 stroužků česneku, propasírovaných nebo jemně pokrájených
-
1 stonek citrónové trávy, krájený na tenké kolečka
-
1 lžíce tmavé sójové omáčky
-
1 chilli paprička, krájená na jemná kolečka
-
čerstvě mletý pepř
-
mořská sůl pokud je třeba dosolit
Postup
1.
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Střední zapékací mísu lehce potřete olejem, rozložte dovnitř kousky kuřete a polijte česnekovo-citrónovou marinádou. Kuře v ní pořádně obalte a pokud máte čas, nechte marinovat. Já dávám kuřátku alespoň hodinu při pokojové teplotě, když nemám čas na den v lednici.
2.
Pečte v předehřáté troubě na 210°C 30-45 minut lehce podlité vodou jinak by omáčka předčasně zkaramelizovala a zhořkla, postačí 50 ml. V půlce pečení otočte jednotlivé kusy masa a dopečte do zlatohněda. Toto mé kuře potřebovalo 40 minut, ale pokud se chystáte na stehenní paličky nebo křídla, bude stačit 30 minut. Hotové kousky posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
3.
Servírujte s rýží a salátkem. Nebo maso oberte od kostí, dejte do vyhřáté mísy spolu s tím úžasným sosíkem, na stranu placky roti chapati, nějaká ta zeleninka nebo jiné pochutiny jako třeba papaja a každý se obslouží s radostí sám.