Snažila jsem se vypátrat postup, jak zavařovala moje babička a pak jsem recept ještě doladila, aby byl co nejvíce zdravý. Použila jsem na slazení med jako variantu těch zdravějších cukrů a přidala chia semínka. Kdo je zná a již používá, tak ví, že mají hydrofilní vlastnosti a po chvilce kontaktu s tekutinou se obalí takovým jemným gelem a tím pádem se stanou hladká a na struktuře neznatelná. V jahodové marmeládě úplně splynou s jahodovými semínky. Tedy nijak negativně neovlivní výslednou marmeládu ani na struktuře ani na chuti. Naopak o jejich výhodách si můžete přečíst ve starším článku, který je věnovaný pouze jim.
Přidávám vanilkový lusk, citrónovou šťávu a špetku soli, aby byla výsledná marmeláda více pikantní a chuťově výraznější. Mám ráda, když sladké marmelády jsou trochu sladko-kyselé a nejen sladko-sladké :). Trocha másla se zase přidává na konci, aby se marmeláda vyčistila od pěny a stala se průzračnější. Cokoli z těchto posledních dodatečných ingrediencí můžete vynechat a podle postupu si připravit úplně základní marmeládu a nebo se jen inspirujte a vymyslete nějaké další modifikace. I množství medu či cukru záleží na Vašich chutích a také na tom, jak zralé a sladké je ovoce, ze kterého chcete marmeládu připravit. Budu se těšit na Vaše zkušenosti a nápady. Hned teď mě napadá, že příště vyzkouším přidat kustovnici čínskou.)
Podívejte se do obchodu kitchenetteshop na nově rozšířený sortiment všech možných vychytávek na zavařování a na krásné sklenice. Marmeláda se hned promění v krásný a dekorativní dárek v pěkné sklenici s pérovou zátkou nebo ve sklenici Weck s jahůdkou.
Jahodová marmeláda s chia semínky a vanilkou
18. června 2015
Myslím, že marmeláda je něco u nás tak velmi zdomácnělého, že každý má na ni už z raného dětství své vzpomínky a tedy i svou představu, jak by měla přesně vypadat, vonět a chutnat. Moje moravská babička Jiřinka dělala skvělé marmelády. Nejvíc ze všech marmelád jsem milovala její višňovou, ale o té zase v jiném receptu. Jahodovou marmeládu babička dělala perfektní a když zavřu oči, stále se mi zobrazují vzpomínky na snídani, jakou mi babička dělávala. Vždy jsem snídala v kuchyni, všichni, kromě nás dvou, ještě spali. V cibulákovém hrnečku s podšálkem jsem dostala sladký citrónový čaj, tak akorát horký, který vždy chutnal úplně stejně. K němu jsem vždy dostala na plotýnce připravené topinky s máslem a marmeládou.
Ingredience
Postup
Dejte všechny jahody pokrájené na půlky či ještě menší kousky do velkého (zavařovacího) hrnce spolu s medem, celým, podélně rozříznutým vanilkovým luskem, citrónovou šťávou a solí. Začněte zahřívat na středně silný výkon, dobře promíchejte a jakmile začne směs probublávat, stáhněte výkon na menší a nechte pomalu vařit za občasného míchání.
Mezitím si dejte malý talířek do mrazáku, bude Vám sloužit jako testovací pomůcka na později.
Toto množství jahod by se mělo pomalu vařit přibližně 60 minut, aby se zredukoval dostatek přebytečné tekutiny. Po 60ti minutách přidejte chia semínka a máslo, zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat. Chia semínka nabobtnají. Máslo se přidává na pročištění marmelády, aby neměla pěnu a byla průzračná, ale můžete jej vynechat.
Otestovat, zda má marmeláda správnou konzistenci, můžete tak, že na vychlazený talířek kápnete trochu marmelády. Marmeláda by měla stékat velmi pomalu a být taková, jakou ji máte rádi.) Pokud je ještě příliš řídká, nechte ji dál jemně probublávat a redukovat. Pokud je tak akorát, můžete jí plnit vysterilizované zavařovací sklenice a ihned je uzavírat. S vanilkovým luskem si nedělejte starosti, prostě jej nechte v marmeládě, bude milým překvapením a důkazem, že jste použili pravou vanilku.)