instagram @kitchenettehome

Indický chléb Kulcha

Indický chléb Kulcha

Nadýchaný a vláčný indický chléb Kulcha z těch nejzákladnějších surovin, jak to s chleby bývá, určitě stojí za zkoušku. Budete ho moci servírovat například s Baba Ganoush, Mungovým či tradičním Hummusem nebo jej naplnit trhanými líčky či jiným masem s tamarindovou omáčkou. Díky jeho vláčné struktuře je velmi vhodný i na plnění. Je to takový ten chléb, který když vyzkoušíte, budete na něj dostávat chuť a s ní i nutkavou potřebu si jej zase připravit.

12 porcí
Indický chléb Kulcha

Ingredience

  • 470 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 1 lžíce cukru

  • lžička soli

  • 200 g řeckého jogurtu

  • 2 lžíce rozpuštěného ghee

  • 100 g vlažné vody - přibližně!

Indický chléb Kulcha

Postup

1.

Ve střední míse smíchejte všechny ingredience kromě soli a větší části vlažné vody. Těsto, které Vám bude vznikat, je velmi lepivé a i relativně řídké. Začněte jej hníst, můžete použít kuchyňský robot, aby udělal práci za Vás. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vody. Když se těsto hněte, odchyluje se od stěn hnětací nádoby, ale na ruce by se určitě výrazně lepilo, taková by měla být konzistence. Na závěr přidejte sůl a ještě chvíli hněťte, aby se dobře zapracovala. Mísu s tímto hotovým těstem přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne na nějakém teplotně stabilním místě fermentovat při pokojové teplotě. Vhodná je například vypnutá trouba. Pokud byste chtěli celý proces trochu urychlit a zkrátit na 4 hodiny, troubu lehce nahřejte, ale opravdu jen krátce, aby uvnitř bylo maximálně 40°C. 

2.

Když je těsto vyzrálé, můžeme jej tvarovat a na středně silný výkon sporáku péct na pánvi. Pánev nechte zatím nahřívat na sporáku, oddělte si pomocí lžíce množství těsta velké přibližně jako mandarinka a lehce si pomoučete vál. Z těsta si utvořte placku a rozválejte ji přibližně na průměr 15 cm. Tento budoucí chléb potřete olejem nebo ghee z obou stran a dejte na pánev péct. V tomto momentě můžete na chléb položit ještě lístky čerstvého koriandru nebo například plátečky česneku. Když je placka z jedné strany pěkně zlatá, otočte ji a dopečte z druhé strany.

3.

Chléb pokládejte na rošt, aby vystydnul i zespoda a opět potřete trochou ghee

Indický chléb Kulcha
Indický chléb Kulcha
Indický chléb Kulcha
Indický chléb Kulcha
Newsletter